18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProdecanul Gorunescu, cu mita la judecată

Prodecanul Gorunescu, cu mita la judecată

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a prof. univ. dr. Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din Craiova, acuzat de luare de mită în formă continuată, după ce s-a stabilit că a primit bani de la peste 20 de studenţi pentru a-i trece la examenul de informatică

Cercetările în acest caz au început la mijlocul lunii februarie, după ce o studentă s-a plâns că profesorul Florin Gorunescu primeşte bani de la studenţi pentru a promova examenul la matematică din sesiunea de iarnă.
Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie au început supravegherea profesorului, iar procurorii au cerut interceptarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de acesta, atât a celor ambientale, cât şi a celor telefonice.
Studenta i-a dat lui Gorunescu 50 de euro, după care anchetatorii au continuat supravegherea acestuia. Înainte de sesiunea de vară, la sfârşitul lunii mai, Florin Gorunescu a fost sunat de peste 20 de studenţi care voiau să-şi aranjeze cu bani examenul pe care urma să-l susţină pe 4 iunie. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a profesorului Gorunescu că „în perioada de supraveghere operativă, la locuinţa inculpatului s-au prezentat peste 30 de studenţi care intrau în locuinţa acestuia, fie individual, fie în grupuri de două, trei sau patru persoane“. Fiind convinşi că studenţii se duc la profesor pentru a-i da bani pentru a promova examenul la informatică, pe 31 mai anchetatorii au pus la cale un flagrant. Au marcat suma de 300 de euro, bani care urma să fie daţi profesorului de două poliţiste sub acoperire care s-au prezentat drept studente în anul I, dar şi de studenta denunţătoare. Al doilea student a participat fără să ştie la flagrant, acesta luând cu împrumut 50 de euro marcaţi de la cele trei tinere înainte de a intra în locuinţa profesorului.

Tocmeală pe note

Odată ajunşi în casa profesorului Gorunescu, celor patru tineri le-a fost dată o listă cu tematica examenului, după care inculpatul le-a spus ce anume trebuie să înveţe pentru a promova examenul. La finalul discuţiei, studenţii au lăsat pe birou câte 50 de euro şi au plecat, dar poliţistele sub acoperire au rămas să „negocieze“ pentru o notă mai mare. Tinerele l-au rugat pe profesor să le dea o notă mai mare la examenul de informatică în schimbul a câte 100 de euro de fiecare. „Şi dacă vă dăm 100 de euro putem să sperăm la un 8 şi noi, ceva de genul ăsta?“, a întrebat una dintre poliţiste, iar profesorul a acceptat: „Da, dar ce vreau să vă spun… Deci, eu vă ajut, dar gândeşte-te dacă, să zicem, că faceţi, aşa ca idee… nu, la practică vedem cum facem, dar la scris dacă faci de 3 sau 4, e greu să faci de un 8, dacă faci de 5 sau 6…, deci asta vreau să vă rog. Adică… eu încerc foarte mult, dar încercaţi şi voi, cum să vă spun, adică să faceţi cât mai mult. Ăsta sfat vi-l dau, în regulă?“.
După ce au primit „sfaturile“, cele două poliţiste au lăsat câte 100 de euro pe birou şi au plecat, iar după ele au intrat anchetatorii. În biroul lui Gorunescu a fost găsită suma totală de 1.570 de euro, din care 300 erau cei marcaţi cu inscripţia „MITĂ“, dar şi o agendă cu numele studenţilor din anul I. În faţa procurorilor, profesorul Gorunescu a recunoscut că a luat bani de la studenţi, însă a precizat că sumele în euro primite reprezintă contravaloarea unor consultaţii oferite în legătură cu examenul la informatică.
Anchetatorii au mai stabilit că, în total, profesorul Gorunescu a primit de la 24 de studenţi suma de 2.100 de euro.

În baza probelor şi declaraţiilor studenţilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a profesorului Florin Gorunescu pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Doi studenţi au fost scoşi de sub urmărire penală şi au primit câte o amendă administrativă, iar faţă de alţi 22 s-a dat NUP. În plus, faţă de alţi 20 de studenţi despre care există informaţii că i-au dat bani profesorului, procurorii au dispus cercetarea lor într-un dosar separat pentru dare de mită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS