19.9 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele din Olt, sub rangul II

Spitalele din Olt, sub rangul II

În urma analizării fişelor de autoevaluare, spitalele din judeţul Olt au fost încadrate de către DSP în categoriile III-V, de la nivelul de competenţă mediu până la limitat, situaţia fiind transmisă ieri la minister

Direcţia de Sănătate Publică Olt a stabilit, conform metodologiei şi criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor, rangul pentru fiecare unitate sanitară, cel mai înalt fiind cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, anume rangul III, care conferă acestei unităţi competenţă medie. Spitalele din Caracal, Corabia şi Balş sunt de categoria a IV-a, iar spitalele de monospecialitate din Scorniceşti (de pneumoftiziologie) şi Schitu (de psihiatrie) se încadrează în categoria a V-a, cu nivel de competenţă limitat.  Comisia de analiză constituită la nivelul DSP a analizat fişele de autoevaluare înaintate de fiecare spital, iar rezultatul la care s-a ajuns a fost transmis ieri către Ministerul Sănătăţii. Spitalul Municipal Caracal aspiră la rangul III.
„Faţă de celelalte, spitalul din Caracal ar fi de un IV plus, dar nu l-am putut încadra la rangul III. Pentru asta ar trebui să aibă câte două linii de gardă la obstetrică-ginecologie şi chirurgie, computer tomograf şi alte dotări minimale. Dacă îl comparăm cu celelalte de acelaşi rang, este peste ele, pentru că are şase, şapte gărzi, are toate specialităţile…“, a declarat dr. Victoriţa Diaconescu, din cadrul DSP Olt. Şi pentru Spitalul Schitu, propus iniţial pentru desfiinţare, ar fi existat o şansă de a fi finanţat la un rang superior, dacă se aproba funcţionarea ca secţie externă a SJU Slatina. Discuţia a rămas, însă, doar discuţie. Cu o excepţie, Spitalul Corabia, spitalele din judeţ au fost încadrate în categorii fără plan de conformare. La Corabia, pentru a se acorda nivelul de competenţă bazal, s-a impus un plan de conformare, ca urmare a neîndeplinirii criteriului minim obligatoriu referitor la „proporţia bolnavilor transferaţi în alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare“, proporţie ce trebuie să fie mai mică sau egală cu 0,5%, în timp ce spitalul a realizat în 2010 o valoare de 0,85%. Încadrarea spitalelor va avea un rol foarte important la negocierea noului contract de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care se şi spera ca ultima categorie pentru un spital din judeţ să fie IV, nu V.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS