25.1 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalHaos în Olt după potop

Haos în Olt după potop

Ploaia abundentă şi vântul puternic au provocat marţi seară probleme în trafic şi inundarea mai multor gospodării în sudul judeţului Olt. Până ieri- dimineaţă, pagubele provocate de furtună au crescut, fiind distruse acoperişuri de case, blocuri şi de instituţii publice, culturi agricole, solarii, iar 28 de localităţi au rămas fără energie electrică şi legături telefonice.

Situaţia cea mai gravă a fost înregistrată la Ianca. Aici, mai mulţi localnici au solicitat ajutorul pompierilor deoarece apa le-a pătruns în curţi şi în beciuri. Potrivit viceprimarului localităţii, Liviu Domozină, trei case au fost inundate, iar apa a intrat în beciurile a 12 gospodării. „Au fost inundate trei case din partea de sud a satului. Ieri, în jurul orei 3.00, a fost solicitat un echipaj de pompieri de la Bechet, care au acţionat cu o motopompă pentru evacuarea apei. Acum nu mai sunt probleme, însă culturile agricole sunt distruse. 200 de hectare cultivate cu pepeni verzi sunt terminate, la fel viile, cultura de grâu şi orz. A mai scăpat ceva din cultura de porumb, dar care a fost mai mic a fost ras de apă. Oamenii în vârstă povesteau că nu au mai văzut aşa ceva din 1967“, a declarat viceprimarul din Ianca.
Furtuna de marţi noapte a făcut ravagii şi în localitatea Ştefan cel Mare. „Comuna noastră este cea mai afectată. A fost apocalipsa pe pământ. Oamenii plâng întruna. Nu mai avem nimic. Nu mai există culturi agricole“, a declarat Viorel Măgureanu, primarul localităţii.
Potrivit lui Tudorel Niţulescu, edilul localităţii Grojdibodu, şi în această comună au fost înregistrate pagube serioase. „Culturile sunt distruse în proporţie de 30 %“, a spus Niţulescu.   
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, Cristian Croitoru, marţi seară, pe drumul judeţean care leagă localităţile Vişina şi Studina, mai mulţi copaci au fost doborâţi de rafalele puternice de vânt şi ploaie, circulaţia în zonă fiind perturbată timp de aproape două ore. Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt a informat că la punctele pluviometrice de la Strejeşti şi Pleşoiu s-au înregistrat între 26 şi 28 de litri pe metru pătrat. Localnicii din sudul judeţului susţin că grindina căzută noaptea a fost foarte mare şi că până ieri-dimineaţă nu se topise în totalitate.

Şcoala şi Primăria din Tia Mare au rămas fără acoperişuri

În afară de zona de sud a judeţului, au mai fost afectate de furtuna de marţi seară şi alte localităţi, cum ar fi Corabia, Cilieni şi Tia Mare. În oraşul Corabia, a fost avariat acoperişul unei locuinţe, au fost distruse acoperişurile a patru blocuri şi au fost avariate două autoturisme. La Cilieni, vântul puternic a smuls porţiuni din cinci acoperişuri, iar pereţii unei locuinţe au fost avariaţi. Grindina a mai distrus 50 de solarii de legume şi 100 ha de culturi agricole. La Tia Mare, furtuna a smuls acoperişurile de pe zece case, şcoală şi primărie.

Fără curent

Furtuna a afectat şi alimentarea cu energie electrică, precum şi legăturile telefonice în localităţile din sudul judeţului. Ieri-dimineaţă încă nu era curent în 28 de localităţi, dar ieri după-amiază mai erau în această situaţie doar zece: Giuvărăşti, Gârcov (satele Gârcov şi Ursa), Ianca, Izbiceni, Tia Mare, Vişina, Brastavăţu, Rusăneşti, Cilieni, Corabia (un cartier). Copacii căzuţi pe firele de telefonie şi stâlpii doborâţi au provocat întreruperea telecomunicaţiilor în Corabia, Grojdibodu, Brastavăţu, Mihăeşti, Vişina, Urzica, Potelu, Vădastra, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Orlea, Gostavăţu, Băbiciu, Scărişoara, Rusăneşti, Cilieni, Tia Mare, Izbiceni, Giuvărăşti.
Potrivit reprezentanţilor ISU Olt, CEZ Distribuţie şi firmele de telefonie acţionează permanent pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea alimentării cu energie şi a legăturilor telefonice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU