21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSudul României, viitor deşert

Sudul României, viitor deşert

Ministrul mediului a anunţat că Banatul, Oltenia, estul Munteniei, Dobrogea şi sudul Moldovei vor deveni zone aride în următoarele două decenii, din cauza încălzirii globale.

Zece judeţe din România vor avea soluri aride peste 20 de ani, din cauza încălzirii globale, a anunţat sâmbătă, la Craiova, ministrul mediului, Nicolae Nemirschi. „Din păcate, am veşti proaste pentru această zonă. Deşertificarea face parte dintr-o ecuaţie cu multe necunoscute,care se cheamă încălzirea globală, căreia nu i-am dat mare atenţie, şi se pare că a venit momentul să ne trezim. Cel mai cuprinzător studiu privind efectele încălzirii globale arată că zece judeţe ale ţării vor deveni aride în următoarele două decenii“, a declarat ministrul mediului, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Craiova.
Nemirschi a făcut referire la un recent studiu efectuat de specialişti din 13 institute europene de meteorologie şi hidrologie, care arată că „jumătatea sudică a continentului va suferi din cauza încălzirii globale, iar solul din aceste zone riscă să devină arid“. În ţara noastră, cele mai afectate regiuni vor fi Banatul, Oltenia, estul Munteniei, Dobrogea, cu prelungire pe sudul Moldovei, după cum a spus ministrul mediului.

Producţia cerealieră se va reduce cu 40%

„Modificările la nivelul solului şi ale climei vor influenţa şi culturile agricole. Peste 20 de ani se estimează că producţia cerealieră va fi de 60% din cea obţinută acum. Acest gen de culturi se vor muta către zone atipice ale Europei, precum Germania şi Polonia“, a mai spus Nemirschi.
Ministrul a menţionat că una dintre soluţiile de luptă împotriva deşertificării rămâne împădurirea zonelor afectate de acest fenomen. „Am încercat să echilibrez puţin zona fondului de mediu. Banii încasaţi din taxa auto erau dirijaţi spre celebrul program «Casa Verde», pe care l-am oprit, şi atunci am comutat o parte din bani spre împădurire şi perdele forestiere“, a mai spus Nemirschi.
Altă soluţie, consideră ministrul, ar fi reluarea irigaţiilor pe suprafeţe agricole mari. „Va trebui să reluăm studiile privind irigaţiile, nu neapărat pe sistemele clasice, astfel încât să încercăm să stopăm măcar parţial fenomenul deşertificării, care oricum merge înainte, şi să ne pregătim de ce se va întâmpla peste 10-20 de ani“, a mai spus Nemirschi.

Campanie împotriva deşertificării

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat că în cursul acestui an va fi reluată lupta împotriva deşertificării. „Vom începe o campanie agresivă de luptă împotriva deşertificării din Lunca Dunării. Este un subiect care nu afectează doar Doljul, Oltul, ci multe alte zone din România“, a spus Geoană.
Liderul Senatului a anunţat că, în acest sens, se intenţionează continuarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigaţii. „Amenajările de irigaţii din sistemul Sadova-Corabia, inclusiv în faimoasa zonă a Dăbulenilor, prin programul de reabilitare a sistemelor de irigaţii început în 2004 cu Banca Mondială, vor continua în mod susţinut. Se va realiza un program de reabilitare, care se va finaliza în trimestrul IV, în care aproape 7.000 de hectare vor fi irigate la sfârşitul acestui an în această zonă“, a mai spus Mircea Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII