15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMămicile pot solicita recalcularea indemnizaţiei

Mămicile pot solicita recalcularea indemnizaţiei

Mămicile care primesc indemnizaţie de creştere a copilului pot solicita recalcularea ei. Potrivit noilor reglementări legislative în vigoare, ele vor primi între 800 şi 4.000 de lei.

Beneficiarii din Olt ai indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului de până la doi ani se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) pentru recalcularea drepturilor băneşti cuvenite ca urmare a noilor reglementări legislative. Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, ca persoanele care beneficiază de acest drept să primească între 800 şi 4.000 de lei.

„În baza HG nr. 1682/2008, care prevede norme metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005, cuantumul de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului va fi stabilit, după caz, în limita a 4.000 de lei. Persoanele care beneficiază de aceste drepturi şi care se află în plată în prezent se pot adresa instituţiei noastre pentru recalculare până cel târziu pe 30 iunie anul curent“, a declarat ofiţerul de relaţii cu presa al AJPS, Maria Bănică.

 

Acte necesare

 

Beneficiarii acestui tip de prestaţii, tătici sau mămici, care doresc recalcularea acestui drept trebuie să întocmească un dosar ce cuprinde mai multe documente.

Printre actele necesare se regăsesc: cerere-tip; adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte veniturile realizate din salarii în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului; dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul sau, după caz, dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului, precum şi copia de impunere, în cazul persoanelor care realizează activităţi independente; dovada eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri profesionale neimpozabile; dovada eliberată de autorităţile competente sau declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, dar şi copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori autorităţile competente, străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de muncă în străinătate.

În prezent, în Olt există aproximativ 2.500 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII