15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTeofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

Catedrala Mitropolitană din Iaşi a găzduit ieri ceremonia de întronizare a Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan Savu, noul mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Părintele Teofan Savu, fostul Mitropolit al Olteniei, a fost întronizat ieri Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în prezenţa Patriarhului Daniel. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan Savu a fost ales mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 martie 2008, cu 32 de voturi pentru din 45. Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, pe 12 septembrie 2007, ÎPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Întronizarea noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei trebuia să aibă loc pe 4 mai, însă a fost amânată pentru ieri, din cauza stării de sănătate a Patriarhului Daniel, care, la sfârşitul lunii martie, a suferit o fractură dublă la glezna stângă, în timp ce urca treptele reşedinţei patriarhale.

Conform unui comunicat al Patriarhiei Române, ceremonia a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană, şi a fost continuată cu ceremonia întronizării noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti, preoţi, monahi şi credincioşi din ţară şi străinătate, la evenimentul de ieri a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Mii de oameni s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, care au fost scoase în mod excepţional în faţa Mitropoliei.

 

O viaţă în slujba Bisericii

 

Înalt Preasfinţitul Teofan Savu s-a născut pe 19 octombrie 1959, în comuna Corbi – Argeş. A urmat şcoala generală în comuna natală, după care şi-a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmând apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (1980-1984). Între 1986 şi 1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris, unde a obţinut titlul de doctor în teologie. În 1984, a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Între anii 1987 şi 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului“ din Bussy-en-Othe, Franţa, iar în 1990 s-a întors în ţară, fiindu-i încredinţată funcţia de secretar al Cabinetului Patriarhal până în 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal. A ocupat această funcţie până în anul 2000, fiind în acelaşi timp responsabil cu relaţiile externe bisericeşti, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, responsabil cu probleme de învăţământ teologic universitar şi preuniversitar, coordonator al sectorului „Biserica şi Societatea“, coordonator al sectorului de caritate „Diaconia“. Între 1992 şi 1997 a fost membru în Comitetul Central al Conferinţei Bisericilor Europene din Geneva, iar între anii 1995 şi 1997, membru în Adunarea Generală a Comisiei Ecumenice Europene „Biserica şi Societatea“ – Bruxelles. A fost, de asemenea, corespondent naţional al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

În anul 2000, a fost ales Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. În acelaşi timp cu exercitarea misiunii propriu-zise de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei împlineşte, din încredinţarea Patriarhiei Române, responsabilitatea de Preşedinte al Comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină a Sfântului Sinod. Tot în anul 2000, Părintele Teofan a primit Ordinul pentru Merit „Marea Cruce“, din partea Preşedinţiei României.

Activitate publicistică

Conform Patriarhiei Române, Părintele Teofan aste autorul mai multor articole şi studii în reviste şi ziare din România şi străinătate, în domenii precum teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism sau analize ale fenomenului religios actual. A fost coordonatorul periodicului de limbă engleză al Sectorului pentru relaţii externe bisericeşti şi preşedinte al colegiilor de redacţie ale publicaţiilor: „Mitropolia Olteniei“, „Cetatea Creştină“, „Studii“ – Centrul de Studii de Teologie Aplicată al Arhiepiscopiei Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII