15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024

Fuga de acasă

În ultimul timp, tot mai mulţi minori din Dolj fug de acasă, încercând să lase în urmă problemele şi neînţelegerile pe care le au în familii.

Specialiştii susţin că frica de pedepsele aplicate de părinţi pentru năzbâtiile făcute îi determină pe copii să fugă de acasă. Numai în luna noiembrie a acestui an, trei băieţi din Craiova au fost daţi dispăruţi de părinţi după ce au fugit de acasă. Doi dintre ei au fost găsiţi, însă poliţiştii nu reuşesc să dea de urma celui de-al treilea, în ciuda eforturilor depuse.

Andrei Cepoi, de 14 ani, din Craiova, a plecat de acasă în noaptea de 7 spre 8 noiembrie, după ce, cu o zi mai devreme, fusese certat şi lovit de tatăl său în faţa colegilor de clasă, din cauza notelor mici şi a absenţelor nemotivate. Copilul le-a lăsat părinţilor un bilet prin care îşi cerea scuze pentru gestul făcut şi pentru greutăţile pricinuite familiei. De pe 9 noiembrie, de când părinţii copilului au anunţat dispariţia acestuia, poliţiştii doljeni nu au reuşit să-l găsească pe copil, în ciuda căutărilor şi împărţirii mai multor fotografii în municipiul Craiova şi în Dolj. Andrei are 1,60 m, părul negru, tuns scurt, ochi căprui, constituţie astenică, faţă prelungă şi un semn particular în zona gâtului şi a bărbiei.

Persoanele care pot oferi indicii despre locul în care se află minorul sunt rugate să sesizeze poliţia sau să sune la 112.

Găsit la o pensiune

Alt minor din Craiova, Daniel Marius M., de 14 ani, a fost dat dispărut de familie sâmbătă. Copilul nu s-a mai întors acasă de vineri seară, după terminarea cursurilor, când a reuşit să-şi păcălească familia şi să sustragă 120 de milioane de lei vechi. În urma verificărilor, poliţiştii doljeni au stabilit că sâmbătă, în jurul orei 20.00, copilul le-a trimis un SMS părinţilor în care îi anunţa că este într-un supermarket, cerându-le să vină să-l ia. Aceştia s-au dus la magazinul indicat, însă nu l-au găsit pe fiul lor, care nici nu a mai răspuns la telefon. La întoarcerea acasă, părinţii copilului au observat că dispăruseră 12.000 de lei. Convinşi că el a luat banii şi a plecat, părinţii acestuia au anunţat poliţia. În urma cercetărilor oamenilor legii, Daniel a fost găsit în Calafat, unde închiriase împreună cu un amic o cameră la o pensiune. Copilul a declarat în faţa poliţiştilor că s-a dus împreună cu doi prieteni la Calafat ca să se distreze şi a plecat de acasă după neînţelegerile avute cu profesorii, probleme de care ştiau şi părinţii săi.

Poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi miercuri de Ion M., de 47 de ani, din Craiova, despre faptul că în seara zilei de marţi, în jurul orei 19.00, fiul său Ionuţ, de 13 ani, a plecat la joacă în faţa blocului unde locuieşte şi nu s-a mai întors. În urma verificărilor efectuate de poliţişti, miercuri, în jurul orei 14.30, copilul a fost găsit în zona Grupului Şcolar „C.D. Neniţescu“ din Craioviţa Nouă. Minorul le-a spus poliţiştilor că i-a fost teamă să se mai întoarcă acasă după ce întârziase la joacă.

Frica îi goneşte pe copii de acasă

În urma unui studiu făcut în cazurile de dispariţii de minori, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au stabilit că situaţia economică precară a familiei afectează evoluţia minorilor, anumite nevoi materiale ale lor nefiind satisfăcute. De asemenea, climatul afectiv al familiei tulburat de neînţelegerile şi discuţiile dintre părinţi pe marginea nevoilor zilnice neîmplinite, discuţiile în contradictoriu, certurile şi bătaia conduc în majoritatea cazurilor la plecarea de acasă.

Specialiştii spun că teama copilului de o eventuală pedeapsă din partea părinţilor conduce la luarea acestor decizii. „Principalul motiv pentru plecarea acestor copii de acasă îl constituie frica şi ideea de pedeapsă. Prin fuga de acasă, copiii încearcă să evite certurile, pedepsele sau bătaia“, a declarat psihoterapeutul Gina Chiriac.

Aceasta a mai spus că singura cale de a evita plecarea copiilor de acasă este implicarea părinţilor. Aceştia ar trebui să se apropie mai mult de ei, să comunice cu ei şi să încerce să le înţeleagă problemele. „Niciodată un copil nu va pleca dintr-o familie în care există un climat minim de afecţiune“, a încheiat Gina Chiriac.

Dispariţii

Conform poliţiştilor doljeni, de la începutul anului, la nivelul judeţului Dolj au fost sesizate 49 de dispariţii de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, toate fiind înregistrate ca plecări voluntare de acasă. Dintre aceştia, 11 nu au fost găsiţi până acum. Majoritatea au luat legătura cu familiile lor şi au anunţat că sunt bine, dar nu vor să se întoarcă acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII