25.1 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuitorii de la sate beau apă infestată

Locuitorii de la sate beau apă infestată

Aproximativ 90% dintre fântânile publice şi cişmelele verificate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj, în perioada 23 iunie – 30 iulie, nu au apă potabilă.

Inspectorii Serviciului de Evaluare a Factorilor de Mediu, din cadrul ASP Dolj, au precizat că, în timpul campaniei de monitorizare a calităţii apei potabile, au verificat fiecare comună din judeţ. Rezultatele sunt însă îngrijorătoare, fântânile şi cişmelele, pe lângă faptul că au o concentraţie foarte mare de nitraţi, arată deplorabil. Fântânile au pereţi degradaţi, lanţuri ruginite şi nu au capace. În plus, deşi ar trebui să supravegheze calitatea apei, autorităţile locale ignoră această obligaţie.

„Situaţia este îngrijorătoare. După ce am obţinut rezultatele analizelor, am trimis fiecărui consiliu local aceste informaţii, dar şi recomandările noastre. Astfel, fântânile care nu au îndeplinit condiţiile trebuie scoase din uz şi scris în dreptul lor „apă nepotabilă“, pentru ca persoanele care se aprovizionau de acolo să ştie să nu o mai folosească“, a menţionat Ofelia Manole, şefa Serviciului de Evaluare a Factorilor de Mediu.

Printre localităţile arătate cu degetul figurează şi Segarcea, unde a fost găsită o singură cişmea cu apă potabilă. Ieri, edilul-şef al oraşului, Nicolae Popa, a menţionat că oamenii se pot aproviziona de la trei surse de apă.

„Cei care locuiesc mai departe trebuie să meargă mai mult până la acestea sau dacă au bani îşi cumpără apă minerală sau plată“, a menţionat Popa. Întrebat dacă asigură din fondurile primăriei apă îmbuteliată, măcar pentru sugari şi copiii până la trei ani, primarul a declarat că nu sunt fonduri suficiente în bugetul local.

Alt oraş care stă prost la capitolul apă potabilă este Calafat. Deşi şi aici concentraţia de nitraţi este foarte mare, inspectorii ASP Dolj au fost plăcut impresionaţi de modul de amenajare şi întreţinere a fântânilor şi cişmelelor.

„Arată, într-adevăr, ca la carte. Se vede că autorităţile s-au implicat. În rest, în ceea ce priveşte calitatea apei, nu am descoperit nici o localitate care să aibă toate fântânile şi cişmelele în regulă. Noi le-am dat la dispoziţie o perioadă în care să foreze alte puţuri şi să asigure populaţiei apa necesară, după care vom merge în inspecţie“, a încheiat Ofelia Manole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS