26.4 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTratat de anemie, mort de meningita

Tratat de anemie, mort de meningita

Bebelusul externat „sanatos“ din Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova a murit cu zile. Dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul de Urgenta Craiova, sustine ca baietelul de sapte luni putea fi salvat daca medicii ar fi descoperit boala de care suferea.


Marian Bataila, de sapte luni, a stat aproape doua luni in Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova, timp in care medicii de aici nu au fost capabili sa-i puna un diagnostic corect.


Copilul a fost internat impreuna cu mama sa la inceputul lunii ianuarie, la Spitalul din Calafat, cu tuse si febra. Dupa trei zile de tratament cu antibiotice, mama a fost diagnosticata cu hepatita virala acuta si transferata impreuna cu copilul la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova. La internare, pe 22 ianuarie, medicii craioveni l-au diagnosticat pe micut cu „pneumopatie acuta interstitiala bilaterala, anemie severa si distrofie de gradul II / III“. Dupa numai o saptamâna, mama a fugit din spital, abandonându-si copilul.


Pe 13 martie, copilul a fost externat „vindecat“, dupa cum scrie in biletul de iesire din spital, si dat in ingrijire unui asistent maternal. Cu toate acestea, in mai putin de 24 de ore, el a murit. Cauza avea sa fie consemnata in certificatul de constatare a decesului intocmit de medicii legisti, dupa efectuarea autopsiei cadavrului la Spitalul din Calafat. Este vorba de „meningo-encefalita purulenta, care a dus la insuficienta cardio-respiratorie“, un diagnostic complet diferit de cel dat de medicii de la „Victor Babes“.


Parerea specialistului


Meningita este o boala infectioasa foarte grava, care, netratata, duce la deces, sustine dr. Alexandru Camenita, seful Clinicii de neurochirurgie de la Spitalul de Urgenta Craiova: „Daca este depistata la timp, se vindeca“. Dr. Camenita spune ca boala poate fi depistata printr-o simpla punctie lombara „pentru a vedea daca lichidul cefalo-rahidian este limpede sau cu puroi“. Seful Clinicii de neurochirurgie considera ca baietelul de sapte luni tratat la Spitalul „Victor Babes“ putea fi salvat daca medicii l-ar fi examinat corespunzator: „Fiind vorba de un spital cu specific de boli infectioase, printre investigatiile pe care ar fi trebuit sa le faca in cele doua luni de spitalizare este si punctia lombara. Acest examen medical trebuia facut chiar daca pacientul nu prezenta semne meningiale: ceafa contractata, varsaturi, febra. Semnele bolii puteau fi mascate de celelalte simptome ale copilului, pe care medicii le-au observat, cum ar fi anemia sau distrofia“. Camenita a mai spus ca baietelul nu putea sa faca meningita dupa ce a fost externat si sa moara in aceeasi noapte.


Medicii se ancheteaza singuri


Cum se face ca medicii de la „Victor Babes“ au gresit diagnosticul nu se stie deocamdata. Reprezentantii spitalului au refuzat sa discute cu ziaristii, dar spun ca s-a declansat o ancheta interna pentru aflarea adevarului. La solicitatea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, spitalul a trimis acestei institutii o relatare privind modul in care a fost tratat copilul in perioada spitalizarii si cam atât.


La rândul lor, reprezentantii ASP Dolj s-au abtinut de la comentarii, sustinând ca ancheta este in curs. „Este o neconcordanta de diagnostic care va trebui cercetata in consiliul medical si etic al Spitalului de Boli Infectioase. In maximum zece zile, rezultatele vor ajunge si la noi si le vom publica pe site“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.


In cele din urma, purtatorul de cuvânt al Spitalului „Victor Babes“, dr. Manuela Musa, a declarat ca bebelusul a fost tratat corespunzator si a sustinut ca micutul nu a avut simptome de meningita pe toata perioada internarii si chiar inainte de externare ar fi baut un biberon cu 300 de mililitri de lapte.


Rapus de meningita in câteva ore


Asistentul maternal caruia i-a fost incredintat copilul ii contrazice insa pe medici si sustine ca starea lui la externare nu era atât de buna cum spuneau medicii. „Mi-au spus ca este perfect sanatos, dar dupa greutate – avea doar 4.500 de grame la vârsta de sapte luni – nu mi se parea ca ar fi un copil sanatos“, a spus Aurica Stolea. Câteva ore mai târziu, copilul a fost gasit mort de asistentul maternal.


Cazul se afla si in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, care a sesizat politia.


„Este o intâmplare absolut nefericita ca dupa o perioada asa lunga de spitalizare un copil sa fie externat ca fiind clinic sanatos, iar la mai putin de 24 de ore sa inceteze din viata din cauza unei meningite purulente. Nu ne putem pronunta, insa expertiza medicala a fost derulata si in câteva zile vom fi informati si in legatura cu rezultatul cercetarilor“, a spus Florin Stancu, director executiv al DGASPC Dolj.


Dosarul a fost inregistrat ca moarte suspecta la Parchetul de pe lânga Judecatoria Calafat, urmând ca eventuala extindere a cercetarilor fata de medicii care l-au avut in grija pe copil fara sa-si dea seama de suferinta sa se faca dupa definitivarea raportului medico-legal.


Alt diagnostic gresit


Nu este prima oara când un pacient internat la „Victor Babes“ moare la scurt timp de la externare din cauza unui diagnostic gresit. Dinel Voinea, de 33 de ani, din Craiova, a murit pe 4 martie, la doua zile dupa externare, de „peritonita acuta“, potrivit certificatului constatator al decesului, desi acesta fusese internat pentru „enterocolita, forma usoara“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII