18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul Romanesti, intre profit si disperare

Târgul Romanesti, intre profit si disperare

Pe lânga comerciantul de haine vechi din târgul Romanesti, in ultimul timp a aparut un vânzator mai special – pensionarul craiovean care vinde la poarta târgului vechituri pentru a-si plati intretinerea.


Chiar daca Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj a amenintat in repetate rânduri ca va inchide târgul de saptamâna Romanesti din Craiova, comerciantii de aici isi continua activitatea. Mai mult, pensionarii craioveni care incearca sa câstige un ban in plus pentru a reusi sa plateasca facturile si medicamentele au devenit si ei comercianti, alaturi de vânzatorii de haine la mâna a doua. Daca acestia se lauda cu marfa de calitate si clienti multi, pensionarii câstiga câteva zeci de mii de lei, bani cu care reusesc sa supravietuiasca. Clientii sunt de toate vârstele si cumpara de la jucarii pâna la lenjerie intima, cu convingerea ca aici se gasesc lucruri „de import“, mult mai bune decât cele din magazine. „Am venit sa cautam draperii, pentru ca aici sunt materialele mai bune si au un pret accesibil. In general, aici sunt lucruri mai rezistente si mai bune pentru ca sunt aduse din Vest“, au explicat sotii Diaconescu. Vânzatorii de haine second hand spun ca le merg afacerile pentru ca ofera lucruri de calitate sub pretul celor oferite de magazinele de profil din Craiova. „Avem numai marfa buna, iar clientii sunt multumiti de preturi. La mine gasesti o fata de masa buna la 30 de mii, iar in oras nu o iei sub 150 de mii si dupa doua spalari se rupe“, a spus Maiastra Velcu.


„Hai la noi ca vindem doi, fiare vechi de la gunoi“


La intrare in „Romanesti“ s-au asezat mai multi pensionari craioveni care vin in fiecare luni pentru a vinde lucrurile care nu le mai folosesc, dar si obiecte confectionate de ei. Pentru acestia, târgul de saptamâna este locul unde pot câstiga ceva bani cu care sa supravietuiasca, pensia fiind cheltuita pe plata intretinerii si medicamentelor. „Am venit de la 12 noaptea ca sa prind un loc aici. Vând ce mai gasesc prin casa, dar si cumpar materiale si fac pantaloni scurti. Nu putem trai altfel. Cu o pensie de doua milioane de lei nu pot sa ma descurc la bloc si cu doi copii“, a povestit Fira Militaru, care câstigase toata ziua 200.000 de lei. Lânga „taraba“ femeii isi intinsese marfa pe jos un batrân. „Vând borcane cu tot cu capace, dar nu prea merge treaba. E sezonul muraturilor, dar lumea nu cumpara, chiar daca le dau cu 5.000 de lei, la jumatate fata de cât sunt in oras“, a spus batrânul. Alt pensionar spune ca ideea micii afaceri i-a venit dupa ce a vazut comerciantii de haine vechi. „Am vazut si eu la astia care vând haine si am adus si eu toate hainele vechi pe care le-am gasit pe acasa, pentru ca nu ma mai ajung cu banii. Din pensia de aproape trei milioane reusesc sa platesc darile la stat si cu ce câstig aici cumpar pâinea si laptele“, a declarat o batrâna, care a dorit sa ramâna anonima.


Si vânzatorii de suruburi si tot felul de fiare vechi spun ca lipsa banilor ii face sa vina in fiecare luni in târg. „Nu se vinde mai nimic. Avem si o vorba aici, ca sa va dati seama ce inseamna: «Hai la noi ca vindem doi, fiare vechi de la gunoi». Mai mult de 20.000 – 30.000 de lei pe zi nu scot, dar sunt buni si aia pentru ca am pensia de 1,7 milioane de lei din care trebuie sa platesc gaze, curent, apa, plus ca am si o fetita care trebuie crescuta“, spunea un vânzator de suruburi, chei, saibe si alte nimicuri.


OJPC reanunta inchiderea târgului


Conducerea OJPC Dolj spune ca le-a dat un ragaz comerciantior din târgul Romanesti pentru a intra in legalitate, iar daca acest lucru nu se va intâmpla, târgul va fi inchis. „Oamenii de acolo fac comert, ceea ce inseamna ca trebuie sa respecte legislatia in vigoare. Le-am spus sa isi puna la punct autorizatiile, adica fiecare comerciant sa aiba o asociatie familiala, societate comerciala sau sa fie persoana fizica autorizata. In acelasi timp le-am interzis sa vânda incaltaminte, jucarii si lenjerie intima, pentru ca pun in pericol sanatatea consumatorilor, dar nu au inteles. Daca la urmatorul control vom descoperi aceleasi nereguli, voi hotari ca târgul sa fie inchis pe o perioada nedeterminata“, a declarat Gheorghe Marinescu, director executiv OJPC Dolj. Acesta a mai precizat ca activitatea pensionarilor este legala, pentru ca acest fel de comert este autorizat de consiliul local.


Sanctiuni


Ultimul control al OJPC in târgul Romanesti, din decembrie 2005, s-a lasat cu o amenda de 50 de milioane de lei data Administratiei Pietelor si Târgurilor Craiova. Sanctiunea a fost aplicata pentru ca aici se vindeau incaltaminte, jucarii pentru copii sub trei ani si lenjerie intima, toate second hand, fapt interzis de legislatia in vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU