19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA fost semnat Pactul pentru educaţie

A fost semnat Pactul pentru educaţie

Reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat ieri, la Senat, Pactul pentru educaţie propus de preşedintele Traian Băsescu. Partidele parlamentare au fost de acord că este nevoie de un asemenea document pentru a rezolva problemele din învăţământ.

Deşi cei de la PRM anunţaseră că nu vor merge la Senat, preşedintele formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor, a fost prezent la eveniment, declarând că acest pact este perfectibil. Documentul prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, în perioada 2008-2013. Noutatea constă în alocarea a minimum 1% din PIB pentru cercetare. În pact este menţionată şi educaţia şcolară obligatorie timp de zece ani. Documentul garantează accesul la educaţia gratuită, până la absolvirea liceului.

Fonduri după numărul de elevi

Pactul promite „familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba de la an la an şi că acesta va fi finanţat constant, în funcţie de obiective clare“. În pact este menţionată şi educaţia şcolară obligatorie timp de zece ani. Documentul garantează accesul la educaţia gratuită până la absolvirea liceului. Alocarea de fonduri pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar se va face după principiul „finanţarea urmează elevul“. Iniţiatorii pactului susţin că, în acest fel, şcolile bune vor avea căutare, iar cele care nu fac performanţă vor fi obligate să se redreseze.

În ceea ce priveşte programa şcolară, aceasta va fi adaptată la cerinţele pieţei forţei de muncă, dar şi ale fiecărei comunităţi. În plus, copiii care provin din rândurile minorităţilor naţionale vor fi sprijiniţi pentru a învăţa limba română.

Pactul acordă o mare importanţă şi programelor de formare continuă. În document se precizează că „educaţia permanentă va deveni baza sistemului educaţional din România şi va fi extinsă, astfel încât până în 2013 să includă anual cel puţin 12% din forţa de muncă activă a ţării“.

Pactul mai prevede şi înfiinţarea unei comisii care va monitoriza implementarea prevederilor documentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS