19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul reduce bugetele ministerelor

Guvernul reduce bugetele ministerelor

Guvernul va diminua bugetele mai multor ministere cu aproximativ 2,6 miliarde de lei (echivalentul a 787 de milioane de euro). Cele mai mari reduceri de fonduri la prima rectificare a bugetului de stat pe 2008 urmează să fie operate în domeniile apărării, agriculturii şi sănătăţii.

Pe lista instituţiilor ale căror cheltuieli vor fi reduse, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului pe 2008, se află Ministerul Apărării (suma alocată va fi revizuită în scădere cu 800 de milioane de lei), Ministerul Agriculturii (un minus de 450 de milioane de lei), Ministerul Sănătăţii (-433,7 milioane de lei), Ministerul Mediului (-190,6 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (-100 de milioane de lei), Ministerul Educaţiei (-200 de milioane de lei), notează Mediafax, citând surse guvernamentale.

Reduceri de cheltuieli vor fi operate şi la Ministerul Dezvoltării (-65,7 milioane de lei), Ministerul pentru IMM (-50,1 milioane de lei), Ministerul Comunicaţiilor (-2,1 milioane de lei), Ministerul Public (- nouă milioane de lei), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (-100 de milioane de lei), Cancelaria premierului (-38 de milioane de lei), Secretariatul General al Guvernului (-20,3 milioane de lei), Academia Română (-5,9 milioane de lei), Institutul Cultural Român (-4,3 milioane de lei), Societatea Română de Televiziune (-21 de milioane de lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (-7,2 milioane de lei), Consiliul Superior al Magistraturii (-3,1 milioane de lei), Academia Oamenilor de Ştiinţă şi Consiliul Concurenţei (câte un minus de un milion de lei).

Cheltuielile asigurate din credite externe vor fi, de asemenea, reduse cu 801,2 milioane de lei, în special la Serviciul Român de Informaţii (-271,2 milioane de lei), Ministerul Transporturilor (-141,9 milioane de lei), Ministerul Educaţiei (-81,2 milioane de lei), Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (-76,1 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării (-59,2 milioane de lei), Ministerul Mediului (-40 de milioane de lei). Ministerul Culturii (-32,4 milioane de lei), Ministerul Justiţiei (-17,3 milioane de lei).

 

Ţinta – reducerea deficitului

 

Cheltuielile bugetelor locale vor fi majorate cu 965,3 milioane de lei, pentru a acoperi impactul determinat de cheltuielile efectuate de administraţia publică din împrumuturi interne şi externe, precum şi din fondul de rulment. Cheltuielile bugetare ale Ministerului Economiei şi Finanţelor vor fi suplimentate cu 600 de milioane de lei, din care 500 de milioane de lei pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului şi 100 de milioane de lei reprezentând transferuri către întreprinderi pentru stimularea realizării de investiţii şi acordarea de ajutoare de minimis.

Cheltuielile Consiliului Economic şi Social vor fi suplimentate cu aproximativ un milion de lei.

Deficitul bugetului general consolidat va fi astfel diminuat cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU