Visul lui Iliescu și bâta lui DragneaLui Liviu Dragnea nu-i este suficient să dețină și să exercite puterea, vrea să-i fie recunoscută de tot ce mișcă în țara asta, râul, ramul, stradă, ziariști, justiție, președinte. Și aceasta este marea lui frustrare: deși a câștigat alegerile, societatea nu-l recunoaște de stăpân absolut.

Violența la care recurge, verbal sau fizic, prin intermediari gen Mirel Paladă, este o încercare de a impune recunoașterea puterii PSD și internalizarea acesteia de către contestatari și instituții. Dragnea a descris el însuși acest proces, de recunoaștere a puterii, la Antena 3: cei care au procedat așa, vor da socoteală. Vor fi multe ore de nesomn pentru unii. Cei care mai susțin acest sistem corupt (sistemul de justiție – n.a.), sunt din ce în ce mai puțini și nu înțeleg că procesul e ireversibil. Ceea ce s-a pornit nu se va opri. Cedează!

Care e rezultatul așteptat al procesului de recunoaștere? Pasivitatea în fața abuzurilor și ilegalităților PSD și absența contestării publice. Dragnea se așteaptă să supună România fără să tragă niciun foc de armă, decât doar pentru a omorî vreun urs, pe domeniul propriu de vânătoare.

Agresiunile fizice și verbale la care recurge PSD nu sunt accidente. PSD are în ADN violența. S-a născut în timpul Revoluției, singura violentă din fostul lagăr sovietic, ale cărei morți nu au fost nici azi elucidate, dar de care Ion Iliescu nu este străin, așa cum nu este nici de râul negru de brutalitate din anii ’90. Dacă vom trata agresiunile PSD, amenințări, insulte sau bătăi, ca pe cancanuri, nu vom înțelege violența structurală a PSD și riscul pe care acest comportament îl reprezintă pentru politică și pentru democrație.

USR este o țintă a violenței PSD, dar nu singura. Sistemul de justiție este supus unei violențe simbolice, de când PSD a revenit la putere, în decembrie anul trecut. Procurorii, în special șefii parchetelor Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi, și judecătorii au fost continuu amenințați: verbal de către Liviu Dragnea, prin constituirea unor comisii de anchetă (de exemplu, SIPA, al cărei scop este accesul la informațiile personale din dosarele procurorilor și judecătorilor), cu CCR, prin Inspecția Judiciară – pe care a supus-o și prin legile justiției.

Liviu Dragnea descrie acest proces, al recunoașterii puterii PSD, ca pe unul de trezire. Printre instituțiile care s-au trezit, adică au internalizat puterea PSD, este nominalizată Curtea Constituțională a României, care a emis în ultima perioadă decizii ce contravin spiritului Constituției și în favoarea intereselor PSD. Un exemplu: stabilirea un prag valoric pentru abuzul în serviciu, infracțiune pentru care este judecat Liviu Dragnea, inexistent în legislația internațională. Nu este clar nici de ce judecătoarea din dosarul pentru abuz în serviciu al lui Liviu Dragnea s-a pensionat subit, înainte de sentință. În acest ritm, PSD nici nu va mai fi obligat să adopte legile justiției ca să țină sub control sistemul, fapt ce ar stârni un scandal internațional, dacă procurorii și judecătorii vor internaliza puterea PSD și vor închide/tergiversa dosarele.


A doua țintă a violenței PSD este USR, pentru că s-a născut din strada, iar strada a contestat întotdeauna, încă din 1990, puterea exercitată abuziv și arbitrar. Asemenea străzii din care provine, USR nu a recunoscut puterea PSD, nu a internalizat-o, nu s-a domesticit.

Că PSD echivalează USR cu strada a arătat-o explicit Codrin Ștefănescu, secretar general al PSD, după ce Mihai Goțiu a fost bătut în studioul B1 TV de către Mirel Paladă, justificând agresiunea. „Când băieții ăștia veneau cu pancarte în parlament în timpul conferinței de presă a colegilor mei, cam fizic așa, nu era politic, era fizic, adică stăteau și ne dădeau cu pancartele lor când și-au pus cortul în parlament. Când au postat pe facebookurile lor de tot felul, de la «Puie Monta» până la «Să muriți PSD-iștilor»! Când ne-au spânzurat, ei, cei de la USR, gașca asta, cu Goțiu ăla al lor, în Piața Victoriei, printre cei spânzurați eram și eu, și Olguța Vasilescu, și Șerban Nicolae. Normal că-ți ieși din sărite! Eu pe Paladă îl înțeleg, că am fost în emisiuni cu oamenii ăștia! Când ești lângă ei arată, așa, o răutate în ochii lor și o privire din aia de-a lu’ ăștia cu Hashtag Rezist“.

Nu e de mirare că Mirel Paladă a primit felicitări și încurajări pentru că l-a bătut pe Mihai Goțiu și nici că o parte a populației aplaudă atacurile PSD împotriva Justiției. PSD a creat contextul în care agresiunea PSD să devină legitimă, prin minciună. Narațiunea mincinoasă cu serviciile secrete și Soros care vor răul României și al binefăcătorului românilor, Liviu Dragnea, a avut efect. Nu doar violența își găsește legitimitatea în minciună, ci orice act al PSD, de la ordinul de ucidere al urșilor pentru profitul asociațiilor de vânători, până la naționalizarea pilonului II de pensii. Însăși minciuna este un act de violență, de data asta îndreptat către cetățeni, pentru că distruge încrederea și implicit țesătura socială. Fără încredere nu mai există nici cooperare și nici participare.

PSD încă tânjește după visul Marii Liniști al lui Ion Iliescu, pe care și fondatorul PSD, și ceilalți predecesori ai lui Liviu Dragnea au încercat să-l atingă prin violență, reală sau simbolică. Cum poți reduce la tăcere o societate liberă, cum poți ucide dialogul, care e esența politicii, și deturna instituțiile statului altfel decât prin violență? Printre cuvintele lui Dragnea șuieră vânt rece, din Est.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 septembrie 2017

Actualitate

» Mii de francezi au ieşit în stradă pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii
» Atenţionare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina (BiH) – Restricții pentru circulaţia rutieră și aeriană
» MFP: Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare
» ÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale-Universitatea Craiova: Trebuie să producem cercetători în școlile doctorale, nu doar profesori
» Guvernul a aprobat noi reglementări privind acordarea cetăţeniei române pentru minori
» Ajutoare financiare de 36 de milioane de lei de la Guvern pentru localitățile afectate de furtuni
» Ninsoare în septembrie, în judeţul Caraş-Severin
» Guvern: Institutului Cantacuzino își va desfășura activitatea în subordinea MApN
» Augustin Lazăr: E un impas al Inspecției Judiciare; este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

Publireportaj

» Anunţ privind începerea derulării proiectului cu titlul “Eficientizarea şi creşterea performanţei operaţiunilor de mecanică generală şi de reparare a echipamentelor derulate de către Utilaj Teh Rep SRL”
» Te dor articulațiile și nu știi ce să mai faci?
» „Dezvoltarea firmei SC Bright Software Tehnologies SRL prin achiziţie de utilaje”
» Top 10 domenii după valoarea licitaţiilor

Local

» O grădiniţă din Mehedinţi aşteaptă de şase ani să fie inaugurată
» Dispoziţia nr. 1323 a Primăriei Municipiului Craiova

Dolj

» Câștigătorul lunii la Tombola Abonaților: „Citesc de 20 de ani Gazeta“
» Autoshow Oltenia – mașini puternice, reduceri mari de preț
» Finanțare suplimentară pentru terapia intensivă de la Boli Infecțioase
» Se reia licitația pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I“
» Mihnea are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu leucemia
» A trecut cu mașina printr-un gard de beton
» Polițist lovit cu capul în figură de un șofer băut
» Un nou proiect pentru oltenii de pretutindeni – „Gazeta mea“ – cititorii scriu Gazeta de Sud
» Dolj: Tânărul care a agresat un poliţist a fost reținut
» AFM: 285 de dosare aprobate în Programul “Rabla”, din care 21 pentru achiziția de mașini ecologice
» Dolj: Se întrerupe furnizarea apei la Podari în data de 22 septembrie
» Craiova: Accident rutier soldat cu trei răniţi pe strada dr. Constantin Severeanu
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» 13 centre de tip „Școală după Școală” din 12 județe, inclusiv Dolj, finanțate în cea de a treia ediție a Programului Strategic de Investiție în Mediul Rural

Gorj

» Simpozion Naţional – Satul Românesc – sat european, la Arcani
» Şeful ISJ cere controale la actele medicale ale profesorilor care cer sporul de calculator
» Clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, interzis la finanţare de la CEO până în 2018
» Gorj: Autorităţile au început centralizarea pagubelor produse de furtună
» Gorj: Minora fugită de acasă la iubit a revenit la domiciliul părinţilor

Olt

» Manifestări cultural-artistice în judeţul Olt
» Olt: Aplicația de programare on-line pentru înmatriculări autovehicule a fost modificată

Mehedinţi

» UPDATE – Mehedinţi: Accident rutier soldat cu două victime în zona viaductului Oreva
» Mehedinţi: 21 Septembrie, Ziua fără accidente rutiere mortale
» Mehedinţi: Reţinut pentru distrugere prin incendiere
» Mehedinţi: Depistat conducând cu o alcoolemie de 0,80 mg/l

Vâlcea

» Vâlcea: Material lemnos confiscat de poliţişti
» Vâlcea: Fotbaliştii de la SCM se confruntă cu juniorii cehi din Kromeriz

Sport

» Vrem punctele fără emoții!
» Filiașiul și-a propus victoria cu Șirineasa, Craiova II vrea să profite
» Sportivii ies din nou în centrul Craiovei
» Fotbal / Fesnic arbitrează Craiova – Voluntari. Observator de joc este Aurică Beldeanu

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Alimente care îţi ajută memoria
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Somon cu sparanghel

Top