Polițiștii locali nu pot solicita date privind identitatea șoferilor

Autori


Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit că agenții Poliției Locale nu au dreptul de a solicita proprietarului unui autoturism să comunice cine s-a aflat la volanul mașinii în momentul producerii unei contravenții, a fost publicată în Monitorul Oficial de marți, 19 septembrie. Începând cu această dată, decizia Curții Supreme este obligatorie pentru toate instanțele de judecată. Reprezentanții Poliției Locale Craiova au precizat pentru GdS că această decizie nu afectează activitatea agenților cu atribuții în domeniul circulației rutiere, pentru că aceștia nu au apelat la această procedură și au preferat să aștepte șoferii la mașină pentru a-i sancționa.

Potrivit legislației în vigoare, Poliția Locală nu are dreptul să solicite informații despre identitatea unui șofer care a comis o contravenție (Foto: arhiva GdS)

Potrivit legislației în vigoare, Poliția Locală nu are dreptul să solicite informații despre identitatea unui șofer care a comis o contravenție (Foto: arhiva GdS)

Avocatul Poporului a formulat, la începutul acestui an, un recurs în interesul legii, susținând că, în practica judecătorească, nu a existat un punct de vedere unitar privind interpretarea art. 39 din Codul Rutier, raportat la articolele 102 și 105 din același act normativ.

Pentru început, să vedem ce prevăd aceste articole.

Potrivit art. 39, proprietarul unui vehicul este obligat să comunice Poliţiei Rutiere identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. La art. 102, pct. 14, se precizează că necomunicarea de către proprietarul unui vehicul a identităţii persoanei căreia i l-a încredinţat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni. În cazul persoanelor juridice, potrivit art. 105, pct. 10, amenda este prevăzută de clasa a V-a de sancţiuni.

În ceea ce privește practica judecătorească, unele instanțe au apreciat că agenții Poliției Locale au competențe pentru a constata contravențiile de mai sus și pentru a aplica sancțiuni. Alte instanțe nu au recunoscut această competență, iar în alte cazuri, magistrații au considerat că procesele-verbale sunt întocmite legal, însă nu s-au pronunțat asupra competenței polițiștilor locali de a constata contravențiile.

La rândul lui, Avocatul Poporului a susținut că numai Poliția Rutieră poate da amenzi pentru necomunicarea de către proprietarul unui vehicul a identităţii persoanei căreia i l-a încredinţat.

Asta pentru că, potrivit art. 109, alin. 1, din Codul Rutier, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei, de către polițiștii de frontieră. De asemenea, în Regulamentul de aplicare a Codului Rutier se precizează că polițiștii rutieri sunt ofițerii și agenții de poliție specializați și desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române.

Curtea Supremă a admis acțiunea Avocatului Poporului

Prin decizia nr. 11/2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea Avocatului Poporului, stabilind că agenții Poliției Locale nu au dreptul să ceară informații despre identitatea persoanei care a condus un autoturism, așa că nici nu pot da amenzi pentru necomunicarea acestor date. „Doar agentul constatator din cadrul Poliţiei Rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate“, se arată în hotărârea Înaltei Curți.


Decizia Curții Supreme a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată începând de marți, de la data publicării în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că instanțele vor admite toate acțiunile persoanelor amendate de polițiștii locali pentru necomunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredințat mașina la un moment dat.

Polițiști locali din Craiova așteaptă șoferii la mașină

Reprezentanții Poliției Locale Craiova au explicat că decizia Curții Supreme nu afectează activitatea agenților cu atribuții în domeniul circulației rutiere, pentru că aceștia nu au folosit această procedură pentru identificarea conducătorilor auto.

„Instanța Supremă a statuat că polițistul local are dreptul să aplice prevederile OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier – n.r.) raportat la competențele stipulate în Legea nr. 155/2010, cu excepția faptului că nu are posibilitatea să solicite proprietarului unui autovehicul date despre identitatea utilizatorului/conducătorului auto care a produs contravenția. Astfel, polițistul local, în condițiile în care depistează un autovehicul care încalcă prevederile OUG nr. 195/2002, nu are posibilitatea să identifice proprietarul și să-i solicite acestuia să comunice instituției datele utilizatorului autovehiculului ce se face vinovat de săvârșirea contravenției, având doar posibilitatea efectivă să acționeze în zona respectivă până la sosirea la autovehicul a conducătorului auto vinovat. Facem precizarea că, în activitatea sa, Poliția Locală a Municipiului Craiova nu a uzat de o asemenea procedură, deși alte instituții similare din țară o folosesc“, au explicat reprezentanții Poliției Locale Craiova.

Mai trebuie spus că, începând cu 21 august, polițiștii locali din Craiova pot dispune ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, așa că nu mai este nevoie să aștepte la mașină șoferii care au oprit sau staționat neregulamentar.

Atribuțiile Poliției Locale în domeniul circulației

Potrivit Legii nr. 155/2010, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală poate aplica sancțiuni doar pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având și dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar. De asemenea, agenții Poliției Locale pot aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având și dreptul de a opri șoferii acestor vehicule. În plus, mai pot da amenzi pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală, dar și pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zone pietonale, rezidenţiale, în parcuri şi zone de agrement.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 septembrie 2017

Actualitate

» Mii de francezi au ieşit în stradă pentru a protesta fata de reforma Codului Muncii
» Atenţionare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina (BiH) – Restricții pentru circulaţia rutieră și aeriană
» MFP: Banii proveniți din fonduri proprii ale universităților nu reprezintă o naționalizare
» ÎPS Irineu, directorul Școlii Doctorale-Universitatea Craiova: Trebuie să producem cercetători în școlile doctorale, nu doar profesori
» Guvernul a aprobat noi reglementări privind acordarea cetăţeniei române pentru minori
» Ajutoare financiare de 36 de milioane de lei de la Guvern pentru localitățile afectate de furtuni
» Ninsoare în septembrie, în judeţul Caraş-Severin
» Guvern: Institutului Cantacuzino își va desfășura activitatea în subordinea MApN
» Augustin Lazăr: E un impas al Inspecției Judiciare; este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

Publireportaj

» Anunţ privind începerea derulării proiectului cu titlul “Eficientizarea şi creşterea performanţei operaţiunilor de mecanică generală şi de reparare a echipamentelor derulate de către Utilaj Teh Rep SRL”
» Te dor articulațiile și nu știi ce să mai faci?
» „Dezvoltarea firmei SC Bright Software Tehnologies SRL prin achiziţie de utilaje”
» Top 10 domenii după valoarea licitaţiilor

Local

» O grădiniţă din Mehedinţi aşteaptă de şase ani să fie inaugurată
» Dispoziţia nr. 1323 a Primăriei Municipiului Craiova

Dolj

» Câștigătorul lunii la Tombola Abonaților: „Citesc de 20 de ani Gazeta“
» Autoshow Oltenia – mașini puternice, reduceri mari de preț
» Finanțare suplimentară pentru terapia intensivă de la Boli Infecțioase
» Se reia licitația pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I“
» Mihnea are nevoie de ajutorul nostru în lupta cu leucemia
» A trecut cu mașina printr-un gard de beton
» Polițist lovit cu capul în figură de un șofer băut
» Un nou proiect pentru oltenii de pretutindeni – „Gazeta mea“ – cititorii scriu Gazeta de Sud
» Dolj: Tânărul care a agresat un poliţist a fost reținut
» AFM: 285 de dosare aprobate în Programul “Rabla”, din care 21 pentru achiziția de mașini ecologice
» Dolj: Se întrerupe furnizarea apei la Podari în data de 22 septembrie
» Craiova: Accident rutier soldat cu trei răniţi pe strada dr. Constantin Severeanu
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» 13 centre de tip „Școală după Școală” din 12 județe, inclusiv Dolj, finanțate în cea de a treia ediție a Programului Strategic de Investiție în Mediul Rural

Gorj

» Simpozion Naţional – Satul Românesc – sat european, la Arcani
» Şeful ISJ cere controale la actele medicale ale profesorilor care cer sporul de calculator
» Clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, interzis la finanţare de la CEO până în 2018
» Gorj: Autorităţile au început centralizarea pagubelor produse de furtună
» Gorj: Minora fugită de acasă la iubit a revenit la domiciliul părinţilor

Olt

» Manifestări cultural-artistice în judeţul Olt
» Olt: Aplicația de programare on-line pentru înmatriculări autovehicule a fost modificată

Mehedinţi

» UPDATE – Mehedinţi: Accident rutier soldat cu două victime în zona viaductului Oreva
» Mehedinţi: 21 Septembrie, Ziua fără accidente rutiere mortale
» Mehedinţi: Reţinut pentru distrugere prin incendiere
» Mehedinţi: Depistat conducând cu o alcoolemie de 0,80 mg/l

Vâlcea

» Vâlcea: Material lemnos confiscat de poliţişti
» Vâlcea: Fotbaliştii de la SCM se confruntă cu juniorii cehi din Kromeriz

Sport

» Vrem punctele fără emoții!
» Filiașiul și-a propus victoria cu Șirineasa, Craiova II vrea să profite
» Sportivii ies din nou în centrul Craiovei
» Fotbal / Fesnic arbitrează Craiova – Voluntari. Observator de joc este Aurică Beldeanu

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Alimente care îţi ajută memoria
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Somon cu sparanghel

Top