Cum a fost exclus Pavel Badea din PNL

Nicolae Giugea (stânga, prim-plan) şi Pavel Badea dau declaraţii presei cu ocazia depunerii candidaturii la alegerile din 5 iunie (Foto: arhiva GdS)


Candidatul PNL la Primăria Craiova, Pavel Badea, a fost exclus din partid vineri seară după o ședință cu scântei a Comitetului Județean Executiv al PNL întrunit pentru a analiza rezultatele alegerilor locale. Spiritele s-au încins, iar Pavel Badea și președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, au schimbat replici tăioase. Întâlnirea era pe punctul de a degenera, Badea a apucat strâns un scaun căruia nu-i mai dădea drumul, dar conflictul a fost aplanat când aripa liberală a partidului a părăsit sala. Cei rămași, majoritatea din fostul PDL, au supus la vot și aprobat excluderea lui Badea din partid. Consecința: acesta nu va mai fi consilier local, deși era primul pe listă. Badea demisionase cu o zi înainte din funcția de președinte al PNL Craiova, locul său fiind preluat temporar de Ștefan Stoica, fost deputat și director la Ape și Drumuri Craiova.

Rezultatele sub așteptări de la Craiova, acolo unde Pavel Badea obținuse doar 12,6% din voturi, cu mult sub procentul partidului (17,7%), au creat tensiune în rândul organizației județene și locale a partidului. Pe 9 iunie, Badea și-a anunțat demisia din fruntea PNL Craiova. „Am reflectat foarte mult asupra rezultatului alegerilor şi am luat decizia să renunț la funcția de Președinte al Organizației Municipale Craiova a Partidului Național Liberal. Această funcție am ocupat-o printr-o decizie a Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal, în urma candidaturii mele la Primăria Craiova. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în aceste șase luni și le doresc să nu-și piardă speranța și mult succes celor care se vor ocupa de conducerea organizației municipale, precum și colegilor mei liberali. Le mulțumesc, de asemenea, craiovenilor care au crezut în mine și le garantez că voi rămâne același Pavel Badea pe care l-au cunoscut și în care au avut încredere“, spunea Badea într-un comunicat de presă. A doua zi, Comitetul Județean Executiv urma să se întrunească în ședință pentru a analiza rezultatele din județ și să reorganizeze ultimele cele mai slabe 15 filiale. De la o analiză normală în sânul oricărui partid s-a ajuns la plecarea definitivă din PNL a lui Badea.

Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește

Unul dintre cei 23 de membri ai Comitetului Județean Executiv, din care mai fac parte și parlamentarii PNL de Dolj, a propus, la un moment dat, invalidarea mandatului de consilier local al lui Dan Diaconu, ultimul din cele șase locuri din Consiliul Local Craiova care au revenit PNL ca urmare a votului din 5 iunie. Acuzația a fost aceea că nu s-ar fi implicat suficient în campania electorală și că nu ar fi distribuit către public toate materialele electorale comandate. Diaconu s-ar fi apărat spunând că responsabilitatea lui era doar aceea de a pune materialele la dispoziție responsabililor, nu și de a le împărți. Săgeți au fost aruncate către mai multe persoane implicate în campania electorală din Craiova. Între timp, Comitetul Județean Executiv îl delegase pe fostul deputat Ștefan Stoica, provenit din PDL, să se ocupe temporar de organizația de la Craiova și i se trasase sarcină ca până pe 8 iulie să pună pe picioare un birou interimar care să se ocupe de organizarea alegerilor pentru funcția de președinte al organizației municipale. De asemenea, mandatul lui Dan Diaconu a fost invalidat. A fost picătura care a umplut paharul. Nemulțumit de mersul lucrurilor, Pavel Badea i-a cerut socoteală președintelui PNL Dolj, Nicolae Giugea. În schimbul de replici, nervii s-au întins la maximum și s-au aruncat cuvinte grele. Badea a fost stăpânit cu greu, iar pentru calmarea situației foștii peneliști au ieșit din sală. Lovitura de teatru s-a produs imediat. Cineva din sală a propus excluderea lui Pavel Badea din partid și revenirea asupra invalidării mandatului lui Diaconu. Așa că Badea a fost dat afară din PNL, urmând să-și piardă și mandatul de consilier local, deși figura primul pe listă, iar Diaconu a rămas în Consiliul Local Craiova. În locul lui Badea ar urma să fie nominalizat Doru Câplea, aflat pe locul șapte pe lista de consilieri. Într-o postare pe Facebook a doua zi, Pavel Badea a scris următoarele: „Vineri, 10 iunie, am împlinit 49 de ani. Am primit cadou excluderea din PNL. Domnilor liberali, mult succes în continuare!“. Contactat telefonic, președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, a precizat că tensiunile erau normale din cauză că multă lume era nemulțumită și că excluderea lui Pavel Badea a fost o decizie bazată pe faptul că acesta nu mai dorea să rămână în partid. „Este o încărcătură, a fost lume nemulțumită. S-a ajuns aici pentru că a zis (Pavel Badea – n.r.) că nu mai vrea să activeze în partid și atunci… Unii au rezistență mai mică la stres“, a declarat Giugea.


Mai rămâne Badea consilier local?

Excluderea lui Pavel Badea ar putea complica situația PNL din Consiliul Local Craiova. Potrivit unor surse consultate de GdS, decizia Comitetului Județean Executiv trebuie validată și de Comitetul Director, format din toți aleșii locali ai PNL Dolj, președinți de organizații locale și parlamentari. Foarte importantă în această situație este sincronizarea temporală. Pentru a nu trece prin procedura greoaie de retragere a sprijinului politic, forurile de conducere ale partidului trebuie să se întrunească înainte de prima ședință a Consiliului Local Craiova anunțată pentru această săptămână, să notifice secretarul Primăriei Craiova și prefectul de Dolj cu privire la invalidarea mandatului de consilier local al lui Pavel Badea, iar prefectul să emită un ordin care să certifice acest lucru, pe care să-l trimită secretarului Primăriei Craiova. Comitetul Director al PNL Dolj se întrunește o dată la trei luni. Alte voci spun că excluderea sa ar trebui validată de Biroul Permanent Județean format din 96 de membri. În oricare dintre variante, spun sursele, decizia Comitetului Executiv este executorie și poate fi pusă în practică. Dacă dorește, deși nu și-a exprimat intenția, Pavel Badea poate contesta în instanță excluderea sa, și, dacă câștigă, se poate reîntoarce consilier local.

Potrivit Statutului PNL publicat pe site-ul partidului, excluderea este prevăzută la litera h a articolului 26, alineatul 1: „În cazurile prevăzute de Statut şi Codul Etic, membrilor PNL li se poate aplica, după gravitatea faptei, una dintre următoarele sancțiuni (…) h) excluderea din partid“. Excluderea se aplică în două situații: când persoana „a încălcat grav şi în mod repetat prevederile Statutului și ale Codului Etic, aducând atingere valorilor şi principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului“ și când „a încălcat deciziile şi hotărârile organismelor de conducere ale partidului şi, prin aceasta, a adus prejudicii majore îndeplinirii unor obiective politice importante. Interesant este că din statut lipsește procedura de excludere și organismele care o pun în practică. Practic, procedurile se opresc la litera „g“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 13 iunie 2016

Actualitate

» Sandu și Dragomir, trei ani de închisoare cu suspendare
» Statul își acoperă deficitul prin emiterea de titluri de stat
» Preşedintele Klaus Iohannis: Viitorul Parlament va trebui să evalueze serios introducerea alegerilor în două tururi. Unele partide au respectat criterii de integritate, altele doar au mimat
» Elev eliminat la prima probă a bacalaureatului
» EURO 2016: Nouă români reţinuţi de poliţia de la Paris, în urma unei altercaţii între dinamovişti şi stelişti
» Valeriu Zgonea nu mai e președinte al Camerei
» Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 17 judeţe, valabil din seara asta de la ora 18.00 până mâine la ora 14.00
» Elevii de clasa a VIII-a intră de vineri în vacanță
» Turnul Eiffel va fi iluminat în culorile drapelului american pentru victimele de la Orlando
» Forțe proaspete la Jandarmeria Mehedinți
» Norvegia extinde perioade de aplicare a măsurii de control la frontiera națională până la 11 noiembrie 2016
» Comisia Europeană a prelungit termenul-limită pentru efectuarea plăţilor directe către agricultori
» Senatul a adoptat tacit alegerea primarilor în două tururi
» Instanța Supremă confirmă redeschiderea dosarului Revoluției
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia
» Suedia: Greva piloților companiei aeriene SAS
» Sechestru pe averea Liei Olguţa Vasilescu
» Instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ
» Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare

Dolj

» Parcarea subterană din centrul Craiovei, utilă doar la concerte?
» Procurorii DNA au pus sechestru pe banii Olguței Vasilescu
» 63 de copii din Olt, diagnosticați cu o boală contagioasă
» Producția Ford la Craiova, în scădere
» Firma care construieşte Stadionul „Ion Oblemenco“ nu găseşte muncitori
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cristina Diaconeasa şi Iulian Popovici pregătesc primul album de muzică populară
» Craiova: Electroputere Mall, inundat din cauza ploii
» Pasajul subteran și mai multe străzi din Craiova, inundate de ploaia torențială
» Firma care construieşte stadionul nu găseşte muncitori
» Pericol pentru bovinele din sudul ţării
» Tragedie evitată la parcarea subterană?
» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Craiova: Minor cercetat pentru furt
» Craiova: Se întrerupe apa în cartierul Veteranilor
» Se întrerupe funcționarea Stației de tratare a apei Işalniţa

Gorj

» Fetiţă găsită moartă într-un container de gunoi
» Florin Cârciumaru şi noii consilieri locali au primit mandatele
» Problema depozitului de cărbune de la Rovinari – dezbătută la CEO
» Se reia dezinsecţia la Târgu Jiu
» Elevi în practică la Jandarmeria Gorj
» Gorj: Un consumator de droguri, depistat de cadrele medicale

Mehedinţi

» Peste 250 de şoferi amendaţi de poliţiştii din Mehedinţi, în 72 de ore

Vâlcea

» Vâlcea: Implementarea serviciului de e-Ticketing la SC ETA SA se apropie de final

Sport

» Alb-albaștrii, din nou la treabă
» Marius Barcan analizează prestația echipelor de la SCM
» Fotbal: CS Universitatea Craiova s-a reunit astăzi

Educatie

» Liceeni din Dolj, în finala națională „Tinerii dezbat“
» Bacalaureatul a debutat cu un eliminat

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top