24.3 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu pierdut ajutoarele de la stat din cauza copiilor chiulangii

Au pierdut ajutoarele de la stat din cauza copiilor chiulangii

În Dolj, peste 2.000 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei și-au pierdut în primul trimestru al acestui an sprijinul bănesc. Motivul pentru care beneficiarilor le-au fost diminuate alocațiile este chiulul de la cursuri a minorilor care provin din aceste familii. Prin urmare, părinții care vor să beneficieze de sprijin de la stat trebuie să-și trimită copiii la școală ca să nu piardă sumele acordate. Cei care înregistrează absențe mai puține vor pierde doar o parte mai mică din bani.
De exemplu, pentru zece absențe nemotivate, familiile a 977 de elevi chiulangii, din Dolj, au pierdut 20% din cuantumul alocației pentru o perioadă de trei luni.
Pentru 20 de absențe nemotivate, alocația scade și mai mult. Într-o astfel de situație se găsesc familiile a 30 de elevi doljeni.
Totuși, după diminuarea alocației cu 20% și 50%, dispusă pentru o perioadă de trei luni, alocația se acordă în cuantumul aprobat anterior.
Dacă absențele nemotivate trec de 20, suspendarea alocației se face pentru o jumătate de an. În Dolj sunt în această situație 1.103 familii.
Dacă ulterior cei care au chiulit încep să frecventeze cursurile, ei sunt iertați și își reprimesc alocația.
„Dacă din situația transmisă de Inspectoratul Școlar Județean se constată un număr mai mic de zece absențe nemotivate, plata alocației se reia în cuantumul aprobat anterior. În cazul în care s-au înregistrat absențe în număr cuprins între 10-20, plata se reia în condițiile de diminuare menționate. În luna ianuarie 2016, anterior aplicării prevederilor legale, erau în plată la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj 11.572 de beneficiari ai alocației de susținere a familiei“, a precizat Marius Simcelescu, directorul AJPIS Dolj.
Cuantumul alocației este în funcție de venituri și de numărul de copii. O familie cu un venit de 200 de lei și un copil primește o alocație de 40 de lei, iar cu patru copii primește o alocație de 160 de lei. Dacă familia are venituri cuprinse între 201 și 530 de lei primește 33 de lei dacă are un copil și 132 dacă are patru copii. Sumele sunt mai mari în cazul familiei cu un singur părinte, plecând de la 65 de lei până la 260 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS