16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Atenţia“ de 150.000 de euro a primăriei, misiune imposibilă

„Atenţia“ de 150.000 de euro a primăriei, misiune imposibilă

Ajutorul de urgenţă propus de Primăria Craiova pentru comercianţii afectaţi de incendiul din târg pare greu de acordat din punct de vedere legal (Foto: GdS)
Ajutorul de urgenţă propus de Primăria Craiova pentru comercianţii afectaţi de incendiul din târg
pare greu de acordat din punct de vedere legal (Foto: GdS)

Craiovenii ar putea scăpa de plata celor aproximativ 150.000 de euro pe care primăria intenționează să-i acorde cu titlul de ajutor de urgență comercianților din Târgul Municipal afectați de incendiul din 11 decembrie. Bonurile fiscale pe care SC Piețe și Târguri Craiova SRL le emite pentru taxa zilnică încasată de la comercianți nu conțin nici un nume, deci, legal, nu poate fi întocmită o listă cu persoanele care își desfășurau activitatea în târg în ziua incendiului.

Consiliul Local Craiova a votat, săptămâna trecută, la propunerea primăriei și a SC Piețe și Târguri Craiova SRL, alocarea din bugetul local a sumelor necesare pentru acordarea ajutoarelor de urgență către comercianții de haine vechi din Târgul Municipal, afectați de incendiul din 11 decembrie. Este vorba despre un ajutor de o mie de lei pentru fiecare comerciant căruia focul i-a distrus marfa. Hotărârea nu spune câți comercianți vor beneficia de acest ajutor, dar în zona distrusă de incendiu vindeau circa 600 de persoane, deci la un calcul simplu rezultă că suma care ar putea fi plătită din bugetul local este de 600.000 de lei, aproximativ 150.000 de euro. SC Piețe a solicitat acordarea acestor ajutoare financiare pe motiv că respectivii comercianți au fost calamitați prin pierderea mărfii și că aceasta era singura lor sursă de venit. La rândul ei, Primăria Craiova a motivat că prin activitatea de vânzare a hainelor second hand comercianții nu s-au mai simțit marginalizați și excluși social și a invocat prevederile Legii nr. 292/2011 privind asistența socială care dau posibilitatea acordării unor ajutoare de urgență în anumite condiții. Pentru a acorda acești bani, primăria a propus criterii minime contrar prevederilor legii. De exemplu, singurele condiții pe care comercianții trebuie să le îndeplinească sunt depunerea unei cereri, dovada pe baza buletinului că locuiesc în Craiova și că aveau activitate în târg în ziua incendiului. Legea prevede, însă, și realizarea unei anchete sociale care să stabilească ce venituri au membrii familiei și condiționează acordarea ajutorului de plata la zi a datoriilor comercianților către bugetul local.

Ajutoare la purtător

Comercianții din târg nu vor putea demonstra legal că aveau activitate în târg în ziua incendiului, deoarece ei nu au semnat contracte de închiriere cu SC Piețe și Târguri Craiova SRL, ci plătesc zilnic o taxă de un leu pe metrul pătrat pentru care primesc un bon fiscal. Pe bonul fiscal nu scrie numele lor, ci doar suma plătită, așa cum au recunoscut comercianții care încă vând în târg cu care GdS a stat ieri de vorbă. De asemenea, angajații Piețelor recunosc că bonurile fiscale sunt tipizate și nu conțin nici un nume. Singura dovadă că o persoană a vândut în târg, la un moment dat, sunt anumite „diagrame“ întocmite de mână, așa cum le denumesc comercianții, pe care le dețin Piețele, dar care nu pot reprezenta o dovadă legală. Teoretic, la un anumit spațiu de vânzare putea fi un alt comerciant în fiecare zi, dar, în realitate, cel care închiria o dată rămânea în acel loc și își lăsa și o parte din marfă acolo peste noapte. Piețele recunosc că singura formă de colaborare legală pe care o au cu acești comercianți este bonul fiscal. Într-un răspuns trimis luni GdS, SC Piețe și Târguri Craiova SRL precizează că „persoanelor care vând în Târgul Municipal li se percepe o taxă de 1 leu/mp/zi pe bază de bon fiscal. În această situație, oricine reușește să facă rost de un astfel de bon fiscal din ziua incendiului sau chiar comercianții care vând haine vechi în cealaltă aripă a târgului, neafectată de incendiu, poate cere ajutorul de urgență de la primărie de o mie de lei. GdS a solicitat ieri SC Piețe și Târguri SRL să explice cum va fi întocmită lista cu persoanele care vor primi bani din bugetul local, dar răspunsul a fost amânat pentru astăzi, deși la întrebări se putea răspunde în câteva minute. GdS va publica răspunsul în momentul în care va sosi pe adresa redacției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS