11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComplexul turistic Sohodol, o ruină

Complexul turistic Sohodol, o ruină

Un complex turistic care putea valora milioane de euro şi putea să atragă zeci de mii de turişti a ajuns în prezent o ruină. În faţa indiferenţei autorităţilor judeţene şi a celor locale, din comuna Runcu, baza turistică Sohodol, din Valea Sohodolului, una dintre cele mai sălbatice şi frumoase din ţară, a devenit un coş de gunoi şi o ameninţare la adresa stării de sănătate a celor care vizitează zona. Nimeni nu ştie cum de s-a ajuns în această situaţie şi nimeni nu se gândeşte ce s-ar putea face pentru ca unitatea, cândva din elita turismului din Gorj, să fie salvată, înainte de a dispărea definitiv. Autorităţile locale ridică din umeri şi invocă, invariabil, cei doi factori preferaţi atunci când vine vorba de justificarea stării de fapt deplorabile: lipsa resurselor financiare şi, evident, lipsa investitorilor.

Gunoi, jaf, indiferenţă

Complexul turistic Sohodol este situat într-una dintre cele mai vizitate zone ale judeţului Gorj, loc preferat atât de cei care vin la grătar, cât şi de cei care caută senzaţiile tari oferite de escaladarea rocilor abrupte ale văilor. De altfel, pe Valea Sohodolului sunt organizate anual mai multe competiţii de escaladă. Complexul turistic din zonă ar putea fi locul ideal pentru a întregi activităţile de petrecere a timpului liber. Din păcate, întreaga bază turistică este la pământ. Căsuţele din lemn sunt doar o amintire palidă a ceea ce a fost odată. Teracota de la sobe a fost furată, geamurile au fost sparte, iar camerele – transformate în coşuri de gunoi. Alte trei clădiri sunt ruine în aer liber. Marmura de pe podeaua unui salon arată nivelul la care s-a investit cândva în Complexul turistic.

Prezent sumbru

Într-una din camerele care pe vremuri era spaţiu confortabil de cazare se mai pot vedea două paturi, mărturii ale unei activităţi turistice de mult apuse. Unele ziduri au dispărut pur şi simplu, lemnul şi cărămida fiind furate bucată cu bucată. Ce a rămas este în stare avansată de degradare, din cauza apei şi a zăpezilor care pătrund cu uşurinţă prin acoperişuri. Terenul de sport este plin de gropi, cu bitumul măcinat. Buruienile au asediat atât căsuţele, cât şi magaziile care adăposteau echipamente şi alimente. Gunoiul tronează la tot pasul, iar anumite camere sunt locul ideal pentru cetăţenii care vin pe Valea Sohodolului şi nu au la dispoziţie o toaletă. Inspectorii Agenţiei Teritoriale de Mediu Gorj nu au mai trecut de ani de zile prin zonă, probabil pentru a nu deranja autorităţile. Culmea este că Valea Sohodolului face parte dintr-o arie naturală protejată de lege. Rezervaţia naturală Cheile Sohodolului a fost declarată ca arie naturală protejată de interes naţional prin Legea nr. 5 din 2000, privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional. Adică, măcar depozitarea gunoiului la întâmplare, în Complexul turistic Sohodol, ar fi putut să determine autorităţile responsabile să ia măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII