17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMetode pentru stimularea metabolismului

Metode pentru stimularea metabolismului

Lupta cu kilogramele în plus poate fi considerată câştigată dacă metabolismul este rapid. Chiar dacă organismul dumneavoastră nu este înzestrat de la natură cu această caracteristică, procesul poate fi „grăbit“ dacă adoptaţi un anumit stil de viaţă.

Un metabolism rapid este un element esenţial pentru arderea grăsimilor şi pentru controlarea greutăţii corporale. Există o gamă largă de medicamente pe care nutriţioniştii le recomandă pacienţilor care doresc să îşi intensifice metabolismul din dorinţa de a slăbi mai uşor, însă acest tratament prezintă riscuri şi efecte secundare neplăcute. Din fericire, procesul de consum al energiei poate fi intensificat cu ajutorul unor metode sigure şi cât se poate de naturale. Ideea de bază a acestor metode o reprezintă schimbarea stilului de viaţă în aşa fel încât să vă ajutaţi corpul să ardă mai repede grăsimile şi să se „ferească“ de elementele care ar putea contribui la acumularea kilogramelor.

Creşteţi-vă masa musculară

Pentru creşterea masei musculare, experţii în sport şi fitness recomandă antrenamentele de anduranţă şi pe cele care presupun ridicarea de greutăţi. Imaginaţi-vă că muşchii sunt motorul corpului dumneavoastră. Prin urmare, cu cât motorul este mai mare, cu atât mai mult creşte cantitatea de energie pe care o puteţi arde. Spre deosebire de grăsimi, muşchii reprezintă ţesut activ, care stimulează metabolismul prin simpla lor prezenţă. De aceea, antrenamentele de anduranţă sunt cea mai sigură metodă de a vă intensifica arderile. Pentru ca exerciţiile fizice să dea cele mai bune rezultate este recomandat să vă antrenaţi de trei ori pe săptămână, folosindu-vă toţi muşchii în fiecare sesiune de la sala de sport. Pentru cele mai bune rezultate, este indicat să apelaţi la serviciile unui instructor de fitness, care ştie cu siguranţă care sunt exerciţiile de care aveţi nevoie. În cazul în care această idee nu vă surâde şi preferaţi să faceţi sport după bunul plac, ţineţi minte că exerciţiile trebuie să fie complexe şi bazaţi-vă pe cele care presupun fandări (pentru picioare) sau ridicarea de greutăţi (pentru braţe).

Hidrataţi-vă

Aportul insuficient de apă nu face altceva decât să încetinească metabolismul, întrucât apa este esenţială pentru procese metabolice precum digestia şi reglarea temperaturii corporale. Aşa cum probabil ştiţi deja, cantitatea de apă pe care trebuie să o beţi zilnic este de doi litri. Gândiţi-vă că graţie hidratării vă ajutaţi corpul să funcţioneze mai bine, lucru care se simte în interior şi este vizibil la exterior. Pentru a vă stimula metabolismul şi a combate totodată senzaţia de foame, este indicat să beţi un pahar de apă înainte de fiecare masă. În plus, obişnuiţi-vă să beţi apă foarte rece pentru a da un impuls procesului, întrucât astfel organismul va arde mai multe calorii pentru a se încălzi suficient de mult încât să ajungă la temperatura mediului înconjurător.

Practicaţi exerciţii cardio

Din gama exerciţiilor cardio, cele mai populare sunt mersul alert, joggingul şi ciclismul. Toate acestea reprezintă modalităţi eficiente de a arde caloriile şi de a întreţine metabolismul. Dacă sunteţi începătoare în domeniul exerciţiilor cardio, începeţi cu unele de intensitate scăzută şi cu impact mic asupra corpului, ca, de exemplu, mersul vioi sau ciclismul cu viteză moderată. După ce organismul se obişnuieşte cu acest tip de efort, puteţi trece la exerciţii mai intense, ca, de exemplu, joggingul sau ciclismul de anduranţă.

Beţi cafea

Deşi probabil nu vă daţi seama, ceaşca de cafea pe care o beţi în fiecare dimineaţă să vă învioraţi şi să vă pregătiţi pentru o nouă zi este o modalitate eficientă de stimulare a metabolismului. Cafeina, substanţa prezentă în mod normal în cafea, creşte intensitatea metabolismului şi are proprietatea de a îmbunătăţi arderea grăsimilor. În plus, o ceaşcă de cafea băută înainte de o şedinţă de fitness vă va conferi mai multă energie şi vitalitate şi va acţiona pentru a combate oboseala.

Mâncaţi des şi consumaţi mai multe proteine

Realizarea digestiei presupune multă energie. „Efectul termic al alimentelor“ este o expresie folosită de nutriţionişti pentru a descrie cantitatea de energie (calorii arse) de care organismul are nevoie pentru a face digestia şi pentru a procesa mâncarea. Vă puteţi intensifica metabolismul, modificându-vă alimentaţia în două feluri. În primul rând, trebuie să mâncaţi mai des, pentru ca sistemul digestiv să funcţioneze încontinuu. Dacă de obicei mâncaţi de două sau de trei ori pe zi, dar în cantităţi relativ mari, obişnuiţi-vă să luaţi masa de patru – şase ori pe zi, la interval de două – trei ore. Ideea din spatele acestei modificări nu este să schimbaţi cantitatea sau numărul de calorii, ci doar să împărţiţi în porţii mai mici alimentele pe care le consumaţi. În al doilea rând, dacă mâncaţi mai multe proteine şi mai puţine grăsimi, organismul va reuşi să ardă mai multe calorii. Acest lucru se explică prin diferenţele dintre structurile moleculare ale grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor: moleculele de proteină au o structură care presupune mai multă procesare decât în mod normal înainte de a deveni utile pentru organism. Prin urmare, dacă alimentaţia dumneavoastră se compune din mai multe proteine şi mai puţine grăsimi şi carbohidraţi, vă veţi intensifica metabolismul cu fiecare masă ori gustare pe care o luaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS