20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile judeţene luptă împotriva poluării Jiului

Autorităţile judeţene luptă împotriva poluării Jiului

Imaginea dezolantă creată de deşeurile care plutesc pe râul Jiu a determinat autorităţile judeţene să întocmească un plan de măsuri pentru diminuarea efectelor poluării.

GORJ. Precipitaţiile căzute în bazinul hidrografic al râului Jiu, pe cursul superior, generează, potrivit reprezentanţilor prefecturii Gorj, viituri care antrenează un volum mare de deşeuri solide, materiale textile, PET-uri, sticle şi multe altele. Pe tot cursul superior al Jiului plutesc deşeuri solide care poluează apa. Imaginea dezolantă începe în zona Petroşani şi se accentuează pe suprafaţa Lacului de acumulare Vădeni, aparţinând SC Hidroelectrica SH Târgu Jiu. Din păcate, conform spuselor reprezentanţilor SC Hidroelectrica, pe lângă aspectul inestetic al sectorului de râu, probleme deosebite creează plutitorii mecanismelor hidromecanice ale lacului, aceştia implicând şi costuri suplimentare pentru colectarea şi transportul lor. „Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a efectuat, de-a lungul timpului, numeroase acţiuni de igienizare a tronsonului Polatişte-pârâu Sadu, dar aceste acţiuni sunt destul de dificile, deoarece accesul în anumite zone este dificil, existând şi pericolul viperelor“, a spus Teodor Popescu, directorul SGA Gorj.

 

Zeci de pubele amplasate la Lainici

 

În zona Mănăstirii Lainici au fost amplasate de curând 21 de pubele pentru depozitarea deşeurilor. Din păcate, s-a constatat că acţiunile de acest gen devin ineficiente, pentru că o nouă viitură aduce imediat alte deşeuri care se depun pe malurile râului Jiu şi pe suprafaţa Lacului de acumulare Vădeni. „Societăţile comerciale din Petroşani şi Valea Jiului îşi aruncă deşeurile pe apa râului, iar aceasta vine apoi la noi şi ne poluează. Având în vedere aceste aspecte, la sediul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a avut loc o întâlnire cu factorii de decizie din domeniul protecţiei mediului, pentru a se identifica soluţiile pentru stoparea poluării răului Jiu. Una dintre soluţii ar fi educarea populaţiei şi a agenţilor economici pentru protejarea albiilor râului, faţă de poluarea cu deşeuri solide şi lichide şi responsabilităţile ce le revin“, a adăugat Teodor Popescu.

 

Plan aprobat în unanimitate

 

Planul de acţiune privind diminuarea efectelor poluării râului Jiu şi măsurile care se vor lua a fost aprobat în unanimitate de către reprezentanţii tuturor instituţiilor din Gorj, reunite la Colegiul Prefectural de ieri, de la Prefectura Gorj. Sistemul de salubrizare în zona localităţilor adiacente râului Jiu şi afluenţilor acestuia va trebui pus la punct, iar înfiinţarea necontrolată de depozite de deşeuri trebuie oprită. Unele dintre măsurile din noul plan de acţiune al autorităţilor se referă la identificarea principalelor zone poluate şi a potenţialilor poluatori de pe cursul superior al Jiului, la asigurarea cu coşuri, pubele, containere, a parcărilor şi a eventualelor puncte de staţionare a turiştilor ce tranzitează Defileul Jiului, la desfăşurarea de activităţi de verificare şi conştientizare a populaţiei privind efectele poluării apelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS