15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Cod Portocaliu pe Dunăre

Dolj: Cod Portocaliu pe Dunăre

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor(INHGA) a transmis, astăzi, o avertizare “Cod Portocaliu” pe Dunăre, pe sectorul aval Sistemul Hidroenergetic și de Navigație(SHEN) Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

Avertizarea a intrat în vigoare de astăzi, de la ora 10.00.
Având în vedere evoluţia debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier, situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se actualizează AVERTIZAREA HIDROLOGICA nr. 33 din 16.05.2014, după cum urmează:

COD PORTOCALIU pe Dunăre pe sectorul aval SHEN Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman).

De asemenea, potrivit INHGA, începând cu data de 18.05.2014, ora 06:00, pe Dunăre, pe sector aval Zimnicea (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea), intră în vigoare avertizarea hidrologică “Cod Galben”. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al SHEN Porţile de Fier.

“Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării de pe acest sector (Sava şi Morava). Menţionăm că ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia – Herţegovina au generat viituri excepţionale, care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia – Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă”, mai transmite INGHA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS