15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacerişti severineni, încătuşaţi

Afacerişti severineni, încătuşaţi

Procurorii DIICOT din Mehedinţi au reţinut în noaptea de joi spre vineri mai mulţi oameni de afaceri din Drobeta Turnu Severin, suspectaţi că au păgubit bugetul statului cu aproximativ opt milioane de euro. Printre cei ridicaţi în urma unei ample acţiuni a ofiţerilor de Combatere a Criminalităţii Organizate se numără Costi Isvoranu, patronul Alpha Construct Sistem, Tibi Giucă, administratorul Building Exim SRL, dar şi Dan Bălănoiu, patronul SC Vulturul Pleşuv.

Zeci de sedii ale unor societăţi comerciale din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Dâmboviţa, Hunedoara şi Timiş, dar şi locuinţele unor importanţi oameni de afaceri din Drobeta Turnu Severin au fost „călcate“ joi dimineaţă de ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, sprijiniţi de colegii lor din Craiova, Bucureşti, Gorj, Ploieşti şi Timişoara. Acţiunea oamenilor legii a fost coordonată de un procuror de la DIICOT Mehedinţi, care a cerut aducerea la audieri a 38 de persoane.
După încheierea percheziţiilor, la sediul DIICOT au început să fie aduşi rând pe rând suspecţii, cei mai mulţi fiind din Drobeta Turnu Severin, printre care şi câteva nume „grele“. A fost dus la audieri chiar şi şeful Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, soţia acestuia, dar şi avocatul Sorin Crudiu şi oamenii de afaceri Costi Isvoranu, Tibi Giucă, Constantin Bădescu şi Dan Bălănoiu.
Audierile s-au încheiat abia vineri dimineaţă, în jurul orei 4.00, când procurorul a emis ordonanţe de reţinere pentru 12 suspecţi. Este vorba de Costi Isvoranu, patronul Alpha Construct Sistem, Tibi Giucă, administratorul Building Exim SRL, Dan Bălănoiu, patronul SC Vulturul Pleşuv, Apostol Baciu, Nicolae Popescu, Florin Ionel Mangu, Valentin Daba, Dorina Paraschiv şi Eugen Ţuţuligă, toţi din Drobeta Turnu Severin. Ceilaţi trei sunt craioveanul Alin Curelea, Gheorghe Ion Frâncu din Strehaia şi Gheorghe Dinu din Târgovişte.
Toţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Acuzaţiile

Procurorii mehedinţeni spun că au strâns o serie de probe care arată că membrii grupării ar fi identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale. Următorul pas ar fi fost emiterea către acestea, prin mai multe firme controlate de ei, de facturi care nu aveau în spate operaţiuni economice.
Pentru a da o aparenţă de realitate a tranzacţiilor comerciale, administratorii severineni ar fi furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, sumele de bani fiind achitate prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente. Ulterior, banii erau retraşi în numerar, iar, după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute. Între anii 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării ar fi efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care şi-au redus în acest fel artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile. Prin această schemă, suspecţii au adus un prejudiciu bugetului de stat, estimat la 28.900.000 de lei (TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal).
Anchetatorii mai spun că, tot între anii 2009-2013, suspecţii ar fi încasat aproximativ 85.129.000 de lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sumele de bani fiind ridicate integral în numerar din conturi. În aceste cazuri nu a fost plătit nici un furnizor de firmele controlate de suspecţi, „iar retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,,borderouri achiziţii fier vechi“, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari“, au mai precizat procurorii DIICOT.

Afaceri de milioane

Unii oameni de afaceri reţinuţi au avut şi au firmele implicate în afaceri cu statul. Unul din milionarii Severinului – Costi Isvoranu, patronul Alpha Construct Sistem, care deţine şi un restaurant în oraş, a câştigat în ultimii ani o serie de contracte de reabilitare şi asfaltare de drumuri atât de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, cât şi de la Primăria Drobeta Turnu Severin. Anul acesta, inspectorii guvernamentali un consemnat într-un raport de control că SC Alpha Construct Sistem a încheiat, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 mai 2012, 45 de contracte cu Complexul Energetic Oltenia, în valoare de peste 82 de milioane de lei fără TVA. În acelaşi document s-a mai consemnat că, în perioada 1 iunie 2012 – 31 octombrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a încheiat cu firma lui Isvoranu şi cu altă firmă din judeţul Gorj, SC Trustul penru Servicii cu Utilaje Diverse Bâlteni, nouă contracte cu o valoare totală de peste 45 de milioane de lei fără TVA.
Alt om de afaceri reţinut, Tibi Giucă, a câştigat cu firma sa – SC Building Exim SRL, contractul privind construcţia eurogării din Turnu Severin, dar şi construcţia blocurilor ANL din Severin.
La audieri a fost adus şi omul de afaceri Constantin Bădescu, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 de milioane de euro, deschis de anchetatori în noiembrie 2012, dar şi avocatul acestuia, Sorin Crudiu.
Acesta din urmă a precizat la ieşirea din sediul DIICOT că anchetatorii îl acuză de aceleaşi infracţiuni ca şi pe clientul său, pe care nu îl mai poate apăra însă.
„Învinuirea care mi se aduce este de aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Dacă vrei să practici în mod legal această profesie, nu o poţi face, pentru că e posibil să ajungi în situaţia mea, care reprezint nu numai pe aceşti cetăţeni de etnie romă, ci majoritatea firmelor importante din judeţul Mehedinţi. Am emis facturi fiscale pentru toate sumele pe care le-am încasat. Se suspectează faptul că trei maşini pe care cabinetul meu le deţine în proprietate, achiziţionate direct din Germania de la un dealer de origine germană, ar fi achiziţionate de la firme din Strehaia. Senzaţia mea este că s-a dorit efectiv să fiu marginalizat în acest dosar şi scos din acest dosar pentru că de-a lungul timpului am reprezentat cu interes această profesie şi în interesul clientului“, a precizat avocatul Crudiu.
Pentru că s-a zvonit că şi primarul din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, a fost învinuit în acest dosar de evaziune fiscală, edilul a precizat că nu este nimic adevărat. „Nu am nici o implicare. M-am interesat şi eu cum s-a lansat această acuzaţie prin presă şi am înţeles că s-a transmis această ştire de un angajat al unei televiziuni locale la Mediafax, de unde a fost preluată şi de televiziunile naţionale“, a explicat primarul din Severin.

Propunere de arestare

Anchetatorii au mai precizat că cei 12 suspecţi vor fi duşi la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Propunerea de arestare a suspecţilor se judecă la Curtea de Apel Craiova şi nu la Tribunalul Mehedinţi, pentru că unul dintre învinuiţi, Sorin Crudiu, are calitatea de avocat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS