15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInspectorul Voinescu, condamnat pentru luare de mită

Inspectorul Voinescu, condamnat pentru luare de mită

Inspectorul DSP Dolj, dr. Marian Voinescu, a recunoscut în faţa judecătorilor că a cerut o şpagă de 500 de lei administratoarei unei societăţi comerciale pentru a nu o amenda şi a fost condamnat la un an de închisoare cu executare

Apucăturile dr. Marian Voinescu, inspector al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj – Serviciul Control în Sănătate Publică, au ajuns la urechile ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, pe 22 noiembrie 2012, când administratoarea unei societăţi comerciale din comuna doljeană Drănic l-a denunţat. Femeia s-a plâns ofiţerilor Anticorupţie că, în urma unui control, Voinescu i-a cerut şpagă ca să nu o amendeze pentru neregulile descoperite. Cazul a fost preluat de procurorii DNA, care au stabilit că, în urma controlului, inspectorul Voinescu a descoperit mai multe deficienţe în magazinul din Drănic, care era neigienizat, avea tencuiala degradată, pâinea era vândută din sala de desfacere, iar vânzătoarea nu avea echipament adecvat. Voinescu i-a spus patroanei că, pentru deficienţele constatate, amenda este între 5.000 şi 10.000 de lei, însă poate „scăpa“ cu numai 3.000 de lei. „Când aceasta (administratoarea – n.r.) a precizat că se află în imposibilitatea de a face rost de o sumă atât de mare, inculpatul a pretins 1.000 de lei, cu precizarea că, dacă nu-i are nici pe aceştia, acceptă şi 500 de lei“, au menţionat procurorii DNA în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inspectorului Marian Voinescu. Inspectorul s-a înţeles cu femeia să vină a doua zi la Craiova, ca să rezolve „problema“, însă aceasta a hotărât să anunţe poliţiştii Anticorupţie.

A recunoscut şi a luat un an de puşcărie

Pe 23 noiembrie, Marian Voinescu a fost prins în flagrant chiar în sediul DSP Dolj, după ce băgase cei 500 de lei în buzunar. După flagrant, Voinescu a fost audiat de procurori, iar în aceeaşi zi Tribunalul Dolj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pe o durată de 20 de zile pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. La începutul lunii decembrie, dr. Voinescu a şi fost trimis în judecată, procurorii DNA reţinând că, la controlul efectuat la magazinul din Drănic, inspectorul Voinescu a întocmit un proces-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare într-o formă atipică, iar asta îi dădea posibilitatea să aplice, ulterior, în situaţia în care patroana îi dădea şpaga cerută, doar un avertisment.
„De altfel, cu ocazia audierii sale la sediul DNA, inculpatul a recunoscut că a pretins şi primit suma de 500 de lei de la denunţătoare, tocmai pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională, urmând ca în schimbul sumei primite să aplice doar un avertisment“, au mai precizat procurorii DNA.
Încă de la primul termen, inculpatul a apelat la art. 320 din Legea nr. 202/2010, cunoscută drept Legea micii reforme în justiţie, care prevede reducerea la o treime a limitelor pedepsei dacă inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor până la începerea cercetării judecătoreşti. În cazul luării de mită, limita minimă scade de la trei ani la un an, iar cea maximă, de la 12 la patru ani.
Vineri, judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât ca inculpatul să execute o treime din limita minimă a pedepsei, adică un an de închisoare cu executare, pedeapsă din care au dedus perioada în care Voinescu a stat după gratii, de pe 23 noiembrie până pe 25 ianuarie.

Rămâne în arest
În hotărârea luată vineri, judecătorii Tribunalului Dolj au decis să menţină arestul preventiv în cazul inculpatului. Sentinţa instanţei de fond, Tribunalul Dolj, poate fi atacată cu apel atât de procurorii DNA, cât şi de inculpat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS