23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon, dat afară din fruntea PDL Craiova

Solomon, dat afară din fruntea PDL Craiova

Membrii organizaţiei municipale a PDL Craiova au votat demiterea lui Antonie Solomon din funcţia de preşedinte al filialei. În locul său a fost numit Mărinică Dincă, acesta fiind desemnat şi candidatul PDL la funcţia de primar al Craiovei. Consilierii judeţeni Dan Păloiu şi Ionel Pană au avut o soartă şi mai crudă: au fost daţi afară din partid.

Întrunit sâmbătă, Consiliul local de coordonare al PDL Craiova a votat noul candidat al partidului la funcţia de primar al oraşului, în persoana lui Mărinică Dincă, actualul viceprimar. De la 325 de membri prezenţi, au rezultat 312 voturi valabil exprimate, 304 fiind în favoarea lui Dincă şi opt împotrivă. Noua alegere a PDL Craiova a venit ca urmare a declaraţiilor făcute de actualul primar Antonie Solomon, care şi-a manifestat intenţia de a candida pentru UNPR la alegerile viitoare, după cum a precizat încă din startul şedinţei preşedintele PDL Dolj, senatorul Radu Berceanu.
„Nu ne închipuiam că o să facem o şedinţă pentru desemnarea primarului, pentru că ştiam că avem primar. Când a fost arestat, am declarat peste tot că nu e de competenţa noastră să facem aprecieri. Şi cred că nimeni în tot acest timp nu a spus ceva de rău despre primarul Antonie Solomon. Am fost criticaţi că susţinem un om care are probleme cu justiţia, dar am mers pe ideea că nimeni nu e vinovat până nu decide legea. Cred că toată această susţinere ar fi meritat un altfel de tratament din partea lui Antonie Solomon“, a spus Berceanu.
Acesta a continuat tirul la adresa actualului primar. „Cum a primit mandatul, Solomon s-a schimbat radical, sau, mai bine spus, a revenit la ceea ce ştie el cel mai bine să facă. A vorbit de rău organizaţia, pe cei doi viceprimari, a început să atace tot ce se făcuse în această perioadă. Iar apoi am avut surpriza să vedem că dintr-o dată face o alegere şocantă: candidează la UNPR.
Nu e normal să spui, cu un an înainte de alegeri, ca preşedinte al unei organizaţii, că, de fapt, vei trăda acea organizaţie. Am zis să aşteptăm, să vedem dacă nu cumva e o declaraţie din acelea pe care le-a mai dat şi le-a retras ulterior. Dar văd că este o decizie personală a domnului Solomon şi ea ne-a făcut să constatăm că nu mai avem candidat pentru funcţia de  primar. Dacă se răzgândea, acum era aici şi îşi depunea şi el candidatura. Dacă nu, înseamnă că decizia lui este luată, iar noi nu putem rămâne fără candidat la primărie“, a adăugat Radu Berceanu.

 Solomon, acuzat de furt intelectual

 Consiliul local de coordonare a votat şi pentru eliberarea din funcţia de preşedinte al PDL Craiova a lui Antonie Solomon şi numirea în locul său a lui Mărinică Dincă. De data asta s-au adunat doar 255 de voturi, dintre care 235 au fost pentru demiterea lui Solomon, 16 împotrivă şi patru anulate. Pentru numirea în fruntea PDL Craiova a lui Dincă au fost 242 de voturi pentru şi doar şapte împotrivă.
Între timp, atacurile la adresa lui Solomon au continuat. Radu Berceanu l-a acuzat pe primar de furt intelectual, pentru că şi-a arogat toate meritele pentru proiectele cu fonduri europene care se derulează sau sunt în curs de implementare în Craiova, fără a-i menţiona şi pe cei doi viceprimari care au lucrat în perioada în care el a fost suspendat din funcţie. „Cum a spus Solomon la vizita doamnei ministru Udrea? Am adus sacul cu bani, parcă. Minciună! Dacă îl întrebaţi ce conţine sacul, nu ştia. Nici acum poate nu ştie. Nu ştiu ce a făcut Solomon din ce spune DNA, dar proiectul ăsta l-a furat şi nu e normal să furi munca unor colegi care te-au susţinut. Domnul Solomon a lucrat mult la contractele astea: şase luni în puşcărie, atunci când nu a avut dreptul să-şi exercite funcţia, dar şi când a venit şi a plecat în concediu a lucrat, chiar dacă ele erau deja gata. Apoi a venit doamna Udrea şi el a semnat, dar putea să-i menţioneze şi pe cei care au fost în locul lui şi au lucrat. Aşa făcea orice om cu verticalitate. Acesta e furt intelectual“, a spus Radu Berceanu.
Printre cei care au mai luat cuvântul în plen şi şi-au anunţat sprijinul pentru noul candidat Mărinică Dincă s-a aflat şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Acesta chiar i-a îndemnat pe consilieri să preia frâiele primăriei. „Domnilor consilieri, vă rog să conduceţi dumneavoastră Primăria Craiova. Aveţi majoritatea. Lăsaţi primarul doar cu semnătura“, a spus Marinescu de la prezidiu.

Dincă: La pasaj trebuia să fie semnătura mea

Legat de vizita în Craiova a Elenei Udrea şi de semnarea celor trei contracte de finanţare, pentru pasajul subteran, Water Park şi cele şase străzi, viceprimarul Mărinică Dincă l-a acuzat şi el, voalat, pe Antonie Solomon. „Moş Crăciun vine cu cadouri, dar noi muncim să le punem acolo în sac. Acum, Moş Crăciun nu a spus cine a muncit pentru acele cadouri. De regulă, spunea. În Craiova se schimbă ceva doar dacă munceşti, iar eu am sacrificat orice muzică, mici şi voie bună pentru dezvoltarea oraşului. Când ştii că altcineva a lucrat în locul tău ar fi bine să recunoşti şi să respecţi acei oameni. Pe contractul cu pasajul subteran trebuia să fie semnătura mea“, a spus Dincă. Acesta a mai menţionat că toate cererile de finanţare şi proiectele au fost semnate de el şi de celălalt viceprimar, Teodor Sas, şi că tot ei au bătut drumul de zeci de ori până la Ministerul Dezvoltării pentru a le pune în practică.     

Solomon: Craiovenii au rămas partidul meu

 Demiterea sa din fruntea PDL Craiova a fost pusă de Antonie Solomon pe seama intereselor unui grup restrâns. „Este regretabil ce s-a întâmplat zilele acestea în rândurile PDL Craiova şi nu voi insista pe marginea unor lucruri puse la cale de un grup care a reuşit doar contraperformanţe în administraţie şi politică. Am adus PDL Craiova la stadiul în care are doi senatori şi doi deputaţi în parlament, iar în consiliul local am adus lângă mine 15 consilieri, cu care am făcut o majoritate confortabilă, în condiţiile în care aveau doar patru consilieri la venirea mea. Nu pentru binele pe care l-am făcut pentru ei m-au dat afară, ci pentru interesele unui grup restrâns. Ştiu însă că sunt foarte mulţi democrat-liberali autentici, care regretă la rândul lor ce s-a întâmplat şi care vor rămâne alături de mine şi de ideile pe care le reprezint. Am alături de mine zeci de mii de craioveni şi, în acest moment, ei au rămas partidul meu“, a spus Antonie Solomon.

Solomon: Dincă doar a venit la serviciu

Legat de acuzele de furt intelectual care i s-au adus cu privire la proiectele europene, primarul Craiovei l-a sfătuit pe Radu Berceanu să se abţină să folosească acest termen. „În ceea ce priveşte furtul intelectual, în locul domnului Berceanu m-aş abţine să folosesc termenul furt. Ca să lămurim lucrurile, vreau să precizez că pe 30 aprilie 2009 prezentam opiniei publice proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Craiovei, gândit de mine împreună cu specialiştii din cadrul instituţiei, iar în noiembrie 2009 anunţam aprobarea acestuia de către autoritatea de coordonare a instrumentelor structurale de pe lângă Ministerul de Finanţe. Asta s-a întâmplat după ce lista de proiecte inclusă în plan, în valoare de 96 de milioane de euro, fusese deja avizată de oficialii Consiliului Europei. Domnul Dincă nu a făcut altceva, în lipsa mea, decât să-şi pună semnătura pe câteva clarificări necesare pentru proiectele în curs de aprobare la finanţare, adică a venit la serviciu. Nu a spus nimeni că acest viceprimar nu a avut merite, cât am lipsit eu, principalele fiind acelea de a face schimbări în primărie şi angajări la societăţile din subordine. Văd că domnul Berceanu îşi dă cu părerea despre ce nu cunoaşte, dar nu are cum să aprecieze ce am făcut şi fac eu pentru Craiova, dumnealui a fost ministru pentru alte oraşe“, a afirmat Solomon.

Pană şi Păloiu, excluşi din PDL

Ieri, Consiliul de Coordonare al PDL Dolj a trebuit să se pronunţe prin vot şi asupra propunerii formulate de Biroul Permanent Judeţean, cu privire la sancţionarea cu excluderea din partid a doi consilieri judeţeni: Ionel Pană şi Dan Păloiu. Vorbind de la tribuna Consiliului de Coordonare Judeţean (CCJ), preşedintele PDL Dolj a spus că, în cazul lui Pană, excluderea este cauzată de „lipsa de activitate politică“, în sensul că „domnul Pană lucrează de vreo trei ani la Bucureşti, într-o funcţie foarte complicată şi care nu i-a mai permis să ţină legătura cu partidul“. Alta a fost însă situaţia lui Dan Păloiu, pedelistul care, nemulţumit de activitatea politică din judeţ, i-a trimis o scrisoare preşedintelui doljean al PDL, Radu Berceanu, în care i-a criticat dur pe unii dintre reprezentanţii doljeni de seamă ai acestui partid. Scrisoarea lui Păloiu n-a picat deloc bine conducerii acestui partid, dovadă şi faptul că, vineri, Biroul Permanent Judeţean Dolj al PDL a decis să-i aplice lui Păloiu cea mai dură sancţiune internă – excluderea din partid – pe motiv că „se ocupă de atacarea partidului din interior“, după cum a susţinut Berceanu.
Din cele 459 de voturi valabil exprimate în şedinţa de ieri a CCJ al PDL Dolj, 408 au fost pentru excluderea din partid a lui Pană, iar 51 împotrivă. Acelaşi organism politic s-a pronunţat şi pentru excluderea lui Păloiu, cu 414 voturi pentru şi 45 împotrivă.
În urma excluderii din partid, cei doi ar urma să-şi piardă şi locurile din Consiliul Judeţean Dolj. În locul lor ar urma să fie validaţi următorii doi de pe lista de supleanţi a PDL.

„O politică de băgare a pumnului în gură“

Înainte de vot, Berceanu l-a invitat la tribună pe Păloiu, „să ia cuvântul şi să-şi spună părerea, dacă e în sală“. Numai că acesta lipsea, dintr-un motiv cât se poate de simplu: „N-am fost anunţat să vin la această şedinţă“, a explicat ulterior Dan Păloiu.
„Voi ataca la forurile superioare ale partidului această decizie, care este total neregulamentară şi nestatutară. Dacă nu se va rezolva, o să mă gândesc la viitorul meu politic“, a declarat Păloiu, precizând că nu are de gând să renunţe la politică.
El a menţionat că, în PDL, cel mai tare îl nemulţumeşte această „politică de băgare a pumnului în gură“. „Mie mi se pare absolut normal ca să ţi se pretindă să ai o conduită conformă cu linia partidului, însă părerea mea este că toţi membrii partidului trebuie să aibă o asemenea conduită exemplară, nu doar unii“, a menţionat Dan Păloiu.

„Extemporal“ pentru directori

Tot ieri, Radu Berceanu a avertizat în plenul CCJ că „această «curăţenie mică de toamnă» va fi urmată de o analiză a activităţii directorilor de deconcentrate ai PDL“. „Vrem să vedem care directori sunt mai puţin activi şi mai puţin pregătiţi şi o să decidem faţă de ei şi măsurile necesare, pentru că şi în domeniul ăsta a fost cam multă veselie“, a spus Berceanu, avertizându-i pe directori că rămânerea lor pe funcţii depinde de cât de mult i-au ajutat pe primarii PDL din judeţ. Şeful pedeliştilor doljeni i-a avertizat şi pe primarii nehotărâţi că vor rămâne cu buzele umflate. „Şmecheria pe care au practicat-o mulţi primari, pe aici prin Dolj, inclusiv pe aici prin sală, în care să semnalizeze către toate partidele că ar cam candida de la ei, în aşa fel încât nici unul dintre partide să nu-şi pregătească alt candidat prea puternic, am înghiţit-o din patru în patru ani. Primarilor care bântuie le transmit să bântuie în continuare, dar s-ar putea să nu mai aibă unde să aterizeze. De primari care scot pentru ei 60%, iar pentru preşedinţie 30% nu mai avem nevoie“, a spus Berceanu.

Dincă, atac direct la Solomon

Uns preşedinte de filială şi candidat oficial la primărie, Mărinică Dincă a renunţat la mănuşi şi l-a lovit direct pe Solomon.  „Mi-a cam dispărut zâmbetul de pe buze în ultimele şase luni pentru că, atunci când am fost desemnat să execut prerogativele de primar, primăria avea datorii neachitate de 30 de milioane de euro pentru drumuri, pe care acum craiovenii ştiu că le-a făcut un om. Eu zic că le-au făcut constructorii şi că le-au plătit craiovenii. Aveam neachitat Parcul Tineretului, de zece milioane de euro, eram în situaţia penibilă în care nu puteam plăti de două luni energia electrică consumată în oraş, Salubritatea avea de plătit peste două milioane de euro, la fel şi RAADPFL, pe măsura ISPA erau sume uriaşe neachitate de primărie şi Compania de Apă. Nu spun suma, ca să văd dacă ştie cineva dintre cei care vor să spună că au administrat Craiova în aceşti trei ani. Altora le place să zâmbească mai mult şi să fie populari, eu m-am îngropat în muncă. Nu cred că vreun craiovean se va gândi să pună în fruntea acestui oraş un om căruia îi place numai distracţia“, a declarat Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

141 COMENTARII