18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBercea Mondial, cămătar cu firme

Bercea Mondial, cămătar cu firme

Deşi Bercea Mondial este în spatele gratiilor, fiind judecat în stare de arest preventiv pentru tentativă de omor, procurorii au cerut, vineri, arestarea sa preventivă într-un alt dosar, ca o „reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare“.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au comunicat, vineri, că au înaintat Tribunalului Dolj propunerea de arestare preventivă a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase. Din probele strânse de anchetatori până acum s-a stabilit că Bercea Mondial a „învârtit“ ilegal prin firmele sale sume ce depăşesc un milion de euro, o mare parte din aceşti bani fiind daţi cu camătă. Conform procurorilor din Craiova, Anghel Sandu a acordat sub formă de avans, ca marfă sau împrumuturi financiare, suma totală de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 de euro), în condiţiile în care societăţile sale nu au derulat tranzacţii comerciale. De asemenea, Bercea a ridicat din conturile societăţilor administrate de el, în baza unor documente fictive, suma de 1.840.000,40 lei, bani pe care i-a introdus ulterior în circuitul financiar al firmelor. Tot în baza unor documente fictive, inculpatul a scos din conturile unei societăţi comerciale din Slatina dividende în sumă de 196.800,00 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti-Olt, suma de 324.350,00 lei, în condiţiile în care cele două firme au înregistrat pierderi în fiecare lună.

Camătă pe… firmă

Anchetatorii cred că aceste „inginerii“ au „avut drept scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate, a provenienţei şi naturii acestora“. Astfel, prin intermediul societăţilor sale, inculpatul a retras ori depus lunar sute de mii de lei fără ca aceste tranzacţii să aibă şi un corespondent în evidenţele contabile ale firmelor. În procesul de spălare a banilor, sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse de Bercea în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al mai multor societăţi comerciale, prin acordarea de împrumuturi financiare sau prin efectuarea de plăţi cu titlu „avans marfă“. Prin practicarea în mod sistematic a evaziunii fiscale, care consta mai ales în oferirea de împrumuturi financiare către terţi la care percepea o dobândă lunară de minimum 10%, „inculpatul Anghel Sandu a acreditat ideea că beneficiază de «imunitate» în faţa legii, impunându-se astfel o reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare competente“, au motivat procurorii cererea de arestare preventivă formulată vineri. Pentru a reuşi să recupereze prejudiciul produs de Bercea, anchetatorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute, valoarea acestuia ridicându-se până la suma de 1.300.000 de euro.
Sandu Anghel a fost prezentat vineri după-amiază la Tribunalul Dolj, instanţa trebuind să se pronunţe asupra cererii procurorilor vineri seară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII