15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCurentul ecologic, de la Manchester la Calafat

Curentul ecologic, de la Manchester la Calafat

Firme din Franţa, Marea Britanie, Germania, Canada, Israel şi Elveţia sunt interesate să construiască o centrală electrică în Dolj. Noile tehnologii folosesc diferite soluţii ca materie primă, de la biomasă la biogaz. Judeţul nostru produce anual peste 235.000 de tone de gunoi, care ar putea fi folosite ca materie primă.

Doljul generează anual peste 235.000 de tone de deşeuri, potrivit ultimelor statistici, iar singura locaţie aprobată de UE pentru stocarea lor este depozitul ecologic de la Mofleni – care are o capacitate de 4,5 milioane de metri cubi. Firmele care folosesc deşeuri pentru producerea de energie testează deja piaţa locală pentru dezvoltarea unei centrale în zonă. Primii au fost francezii de la GDF Suez Energy Romania, care au demarat discuţii cu municipalitatea din Calafat – oraş rămas de un an fără uzina termică. Atât francezii, cât şi alte firme intenţionează să producă energie electrică şi în cogenerare energie termică. „Au venit multe firme, fiecare cu propria soluţie: biomasă, biogaz etc. Voiau să livreze energie termică oraşului. Mulţi calafeteni au trecut deja la încălzirea pe centrale cu gaz sau curent, după ce termoficarea a dat faliment“, a spus viceprimarul oraşului, Doru Mituleţu. Calafatul produce anual circa 25.000 de tone de gunoi menajer, cantitate insuficientă pentru o centrală electrică. Un contract la nivel judeţean ar rezolva însă problema. Să vedem însă cine sunt producătorii de energie în domeniu. Una dintre companii este Telemenia Israel. Firma este pe piaţă din 1956. Telemenia construieşte generatoare, maşini electrice şi centrale electrice. Grupul israelian a construit centrale electrice care folosesc bio-diesel sau biogaz în Europa, Africa, America de Sud şi în Orientul Mijlociu. Centralele Telemenia produc electricitate şi energie termică în cogenerare, au emisii de carbon reduse şi o putere instalată cuprinsă între 500 kW şi 100 MW.  În 2006, Telemenia şi-a anunţat intenţia de participare la privatizarea Electroputere Craiova, în consorţiu cu Serviciile Comerciale Române (SCR) şi Koncar Elektroindustrija (Croaţia).

Canadieni, britanici, nemţi

Altă societate interesată este compania britanică Eco2, înfiinţată în 2002 şi specializată în producerea de energie verde. Eco2 foloseşte energia eoliană, biogaz, biomasă, energia mareelor etc. Portofoliul de dezvoltare pe biomasă are 385 MW. Eco2 a câştigat un proiect pentru a dezvolta o instalaţie de 40 MW pe biomasă în Lincolnshire (Anglia), printr-un program ce presupune dezvoltarea a zece astfel de facilităţi în Europa. Compania va dezvolta o centrală în Spania, în valoare de 130 de milioane de euro, şi are un proiect similar la Rioja. În România, Eco2 şi-a anunţat deja intenţia să dezvolte două centrale pe biomasă de câte 40 MW, la Slobozia şi Roşiorii de Vede, în valoare totală de 200 de milioane de euro. Proiectele ar urma să creeze 300 de locuri de muncă. Zona de sud a judeţului a fost testată şi de GPEC Global (Canada), care este reprezentată în România de Vemo International. Compania testează deja terenul pentru dezvoltarea unei centrale de energie electrică şi energie termică în cogenerare, care să folosească deşeurile din judeţul Vâlcea. Alte judeţe vizate de cele două firme sunt Constanţa şi Maramureş. GPEC Global beneficiază de o tehnologie care selectează deşeurile şi produce biogaz. Corporaţia canadiană are sediul central în Oakville (Ontario).
O altă companie care şi-ar putea deschide o centrală în Dolj este Solar Suninvest SRL Reşiţa. Societatea înfiinţată în 2010 este patronată de doi cetăţeni germani, Schinner Joseph Anton şi Sebald Harald Alois. Servapartner AG este o companie de investiţii din cantonul Zug (Elveţia), interesată şi ea să intermedieze dezvoltarea unei centrale pe energie neconvenţională.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII