15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGrupul Măceşenilor, judecat pentru trafic de persoane

Grupul Măceşenilor, judecat pentru trafic de persoane

Procurorii DIICOT din Bucureşti au trimis în judecată şapte traficanţi de persoane, trei dintre ei fiind condamnaţi de instanţele doljene într-un alt dosar privind traficul de persoane. Iniţial, Tribunalul Dolj i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare, însă, luna aceasta, Curtea de Apel Craiova a hotărât să execute pedepsele primite.

Pe 29 aprilie, poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate, coordonaţi de procurorii DIICOT – Structura Centrală, au descins în Dolj pentru a destructura o grupare de traficanţi de persoane. În urma celor cinci percheziţii efectuate cu sprijinul BCCO Craiova, oamenii legii au reţinut şapte persoane – Marioara Măceşanu, Florea Măceşanu, Marius Măceşanu, Loredan Făget, Liliana Dinu, Florentina Pană şi Oprea Măceşanu. Anchetatorii au stabilit că aceştia au recrutat în anul 2009, 23 de victime din Băileşti şi din Bucureşti, direct sau prin intermediul unor anunţuri postate pe internet ori pe un canal de televiziune local din Băileşti. Traficanţii le promiteau victimelor locuri de muncă bine plătite la cules de fructe în Grecia. Ca să îi convingă pe cei care căutau un loc de muncă în străinătate, Măceşenii le spuneau că nu percepeau nici un comision, că asigurau un loc de muncă bine remunerat, cu 25 de euro pe zi sau 750 de euro pe lună, dar şi condiţii decente de cazare şi masă contra sumei de 60 de euro lunar.
Odată ajunşi în Grecia, muncitorii găseau cu totul altă situaţie. Traficanţii le luau actele şi îi forţau să lucreze pe plantaţii, la cules de măsline, portocale, căpşune şi alte fructe câte 10-12 ore pe zi, fără a le da mâncare sau apă. Victimele erau cazate câte 10-20 în aceeaşi încăpere, fiind nevoite să doarmă şi câte două într-un pat. În plus, muncitorii erau constant ameninţaţi de traficanţi cu violenţe fizice, pentru a nu încerca să părăsească ferma. În acest fel, traficanţii au obţinut sume importante de bani din exploatarea victimelor.
Săptămâna acesta, procurorii bucureşteni au dispus trimiterea în judecată a celor şapte inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane. Dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj, instanţă care s-a dovedit a fi destul de îngăduitoare cu trei dintre traficanţi, condamnându-i la câte trei ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar aproape identic.

Suspendare la Tribunal, executare la Curtea de Apel

La începutul anului 2008, procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe Florea Măceşanu, Marius Măceşanu şi Marioara Măceşanu tot pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Modul de operare al celor trei este identic cu cel probat de procurorii bucureşteni, numai că în 2008 procurorii doljeni au identificat aproape 40 de victime traficate de Măceşeni la muncă în Grecia.
Pe 28 februarie 2008, procurorii au cerut arestarea preventivă a celor trei, însă Tribunalul Dolj a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara. Ulterior, Măceşenii au fost trimişi în judecată, iar în februarie anul acesta au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, pentru trafic de persoane şi trafic de minori, la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Văzând pe pielea lor că justiţia este blândă şi că nu au stat nici măcar o zi după gratii pentru faptele comise, Măceşenii au continuat să traficheze persoane în Grecia. În perioada în care erau judecaţi, după cum au stabilit anchetatorii din Capitală, au traficat şi au obligat la muncă în Grecia alte 23 de persoane, fapte pentru care au fost trimişi în judecată în cel de-al doilea dosar.  Procurorii DIICOT au făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, care a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 25 martie. Judecătorii s-au pronunţat pe 13 decembrie, dispunând ca toţi cei trei să execute pedeapsa. Curtea de Apel Craiova a admis apelul DIICOT şi a înlăturat aplicarea dispoziţiilor privind suspendarea condiţionată sub supraveghere a pedepselor.
Instanţa a dispus confiscarea de la Florea Măceşanu a unui Opel Zafira, iar de la Marius Măceşanu un Daewo Espero, folosite la săvârşirea infracţiunilor. De asemenea, judecătorii au menţinut măsura indisponibilizării sumei de 2.350 de euro, pentru care Tribunalul Dolj dispusese desfiinţarea sechestrului dispus de procurorii DIICOT.  
Măceşenii pot face recurs la Înalta Curte împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova.

Pedepse minime
Legea privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane prevede că această infracţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani. De asemenea, recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia, constituie infracţiunea de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII