15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţiştii vor lucra numai 75 la sută

Poliţiştii vor lucra numai 75 la sută

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a anunţat declanşarea, începând cu 20 septembrie, a protestului sindical al poliţiştilor prin limitarea proporţională a activităţii. Poliţiştii au anunţat că vor munci numai 75%, pentru ca munca lor să fie proporţională cu cât câştigă în prezent, după ce le-a fost redus salariul cu 25%.
SNPPC a precizat că „limitarea activităţii nu este îndreptată împotriva statului şi a cetăţenilor, ci este o luare de atitudine faţă de subfinanţarea poliţiei, reducerile drepturilor salariale, disponibilizările anunţate, precum şi faţă de alterarea relaţiilor de muncă din interiorul instituţiei, produse prin abuzuri manageriale“.
Potrivit reprezentanţilor SNPPC Dolj, în prezent, aproximativ 1.000 de poliţişti, poliţişti de frontieră şi de la Transporturi sunt înscrişi în sindicat, aceştia urmând să înceapă protestul pe 20 septembrie. Gioni Bălan, vicepreşedintele SNPPC Dolj, a explicat că se aşteaptă să se alăture protestului şi membrii Pro Lex, care în Dolj sunt aproximativ 500.   

Salariu 75%, muncă la fel

De pe 20 septembrie, poliţiştii vor adopta o serie de măsuri de limitare a activităţii. Aceştia nu vor lucra cu publicul şi nu vor primi sesizări ori alte documente, cu excepţia celor pentru care soluţionarea nu suferă amânare.
Poliţiştii de la Rutieră vor ieşi pe străzi, dar nu vor patrula, nu vor dirija traficul şi nu vor da amenzi, cu excepţia avertismentelor.
De asemenea, poliţiştii de la Rutieră vor refuza să plece în misiuni fără echipament şi cu aparate radar sau etiloteste neomologate.
Poliţiştii de la Ordine publică vor ieşi în stradă, dar nu vor patrula, ci vor staţiona pe toată durata programului de lucru în puncte fixe, din care vor interveni doar la apelurile de urgenţă. Nici aceştia nu vor aplica amenzi, ci doar avertismente. În plus, posturile rurale de poliţie la care nu se lucrează în ture vor fi deschise de luni până vineri, între orele 8.00 -16.00, iar sâmbăta şi duminica vor fi închise. De asemenea, poliţiştii nu vor pune în aplicare mandatele de audiere emise de instanţele de judecată.
Poliţiştii vor amâna audierile în orice fel de sesizări, reclamaţii sau dosare, iar persoanele deja citate vor fi reprogramate. Criminaliştii vor amâna întocmirea planşelor foto şi a expertizelor pentru cazurile care nu prezintă gravitate deosebită.
Spre deosebire de colegii de la IPJ Dolj sau Transporturi, poliţiştii de frontieră vor munci mai mult, în sensul că vor face controale amănunţite, prelungind astfel timpul de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

Îşi iau calculatoarele acasă

Pe lângă reducerea activităţii, poliţiştii au anunţat că îşi vor retrage aparatura şi dotările personale pe care le folosesc la serviciu. Vor refuza să conducă maşinile de serviciu dacă sunt defecte, nu au CASCO sau ITP-ul efectuat. Poliţiştii nu vor răspunde la apelurile de serviciu primite pe telefoanele personale, vor refuza participarea la testări, bilanţuri, şedinţe de tragere, verificări sau controale în afara programului normal de lucru sau în timpul liber. Oamenii legii se vor prezenta la serviciu, în afara orelor de program, numai în caz de catastrofe, calamităţi sau la instituirea stării de urgenţă ori a stării de asediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII