15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalagiii şi interlopii, dezarmaţi

Scandalagiii şi interlopii, dezarmaţi

Poliţiştii au ridicat până în prezent 25 de arme de la craiovenii care au fost implicaţi în scandaluri sau de la cei cu antecedente penale, iar ieri au început controalele şi în judeţ.

 

După modificarea Legii armelor şi muniţiilor şi scandalurile de pe străzile din Craiova în care s-au folosit pistoale, poliţiştii au demarat, la începutul lunii mai, o acţiune de verificare a deţinătorilor de astfel de arme. Conform conducerii Biroului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ), la nivelul Doljului sunt în evidenţe 1.700 de persoane fizice care deţin 1.749 de arme neletale. Dintre acestea 783 sunt pistoale cu gloanţe de cauciuc, 173, cu aer comprimat, 186 de puşti cu aer comprimat şi 607 pistoale cu gaze iritant-lacrimogene. Poliţiştii au precizat că de la declanşarea acţiunii şi până în prezent au fost ridicate armele neletale a 25 de craioveni, care au rămas şi fără dreptul de a le deţine. Vizate de oamenii legii sunt persoanele care au fost implicate în scandaluri, cele cu antecedente penale, cele care şi-au schimbat domiciliul şi nu au anunţat, dar şi persoanele care se află în stări conflictuale.

Controalele vor continua în Craiova şi, începând de ieri, s-au extins şi în Dolj. „În prima fază am declanşat activităţi de control la deţinătorii de arme neletale din Craiova, iar azi (ieri – n.r.) am declanşat a doua fază, ce constă în verificarea deţinătorilor de arme neletale din judeţul Dolj“, a declarat comisarul-şef Nelu Gruia, şeful AEST.

 

Dată-limită pentru prezentare la poliţie

 

Reprezentanţii AEST au mai precizat că zilnic sunt invitaţi la poliţie 10-12 deţinători de arme neletale din Craiova, pentru clarificarea situaţiei lor, însă aceştia nu se prea înghesuie, mai ales dacă se ştiu „pătaţi“. Acţiunea declanşată în Craiova a cuprins însă şi controale la domiciliile deţinătorilor de arme neletale. Celor care deţin pistoale şi puşti cu aer comprimat şi pistoale cu bile de cauciuc, care fac parte din categoria E, li s-a atras atenţia că trebuie să se prezinte la poliţie până pe 17 septembrie pentru schimbarea certificatului de deţinător cu permisul de armă tip B. Acesta îi dă dreptul titularului să deţină, să poarte şi să folosească o armă neletală. Poliţiştii au precizat că legea nu îi obligă pe craiovenii care deţin arme să se prezinte la poliţie pentru obţinerea permisului, dar, în caz contrar, îşi pierd dreptul de a purta şi folosi arma. „Cei care nu se prezintă la organul de poliţie până pe 17 septembrie vor avea numai dreptul de a deţine arma la domiciliu, dar nu de a o purta sau folosi. Trebuie precizat că portul sau folosirea unei arme neletale fără drept constituie infracţiune“, a mai precizat comisarul-şef Nelu Gruia.

 

Acte necesare obţinerii permisului

 

Cei care au arme neletale sunt aşteptaţi de poliţişti cu certificatul de deţinător în original, cazierul, o copie după BI sau CI şi două fotografii color. Pe lângă acestea mai trebuie ataşate la dosar avizul psihologic şi fişa medicală şi o cerere-tip, care se ia de la poliţie. Pentru obţinerea permisului de armă tip B trebuie achitată la Trezorerie o taxă de cumpărare şi înscriere armă, în valoare de 110 lei.

Pedepse

Conform Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII