19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLupta anticorupţie, prioritate pentru România şi Bulgaria

Lupta anticorupţie, prioritate pentru România şi Bulgaria

Miniştrii de externe din UE au adoptat ieri, la Bruxelles, concluziile Comisiei Europene cu privire la lupta anticorupţie şi reforma justiţiei din România şi Bulgaria, recomandând Bucureştiului şi Sofiei să-şi înteţească eforturile în aceste domenii, se arată în concluziile Consiliului European.

„Reafirmându-şi concluziile din 17 octombrie 2006 şi 23 iulie 2007, Consiliul salută rapoartele interimare ale Comisiei privind progresele din România şi Bulgaria în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare. Consiliul împărtăşeşte analiza Comisiei conţinută în cele două rapoarte“, se arată în concluziile Consiliului Afacerilor Generale şi Relaţiilor Externe (CAGRE), ce a avut loc ieri la Bruxelles.

„Consiliul salută angajamentul exprimat de Bulgaria şi România şi recunoaşte eforturile făcute de aceste două state membre în îndeplinirea obiectivelor mecanismului şi nivelul bun de cooperare cu Comisia şi cu celelalte state membre“, se arată în document.

„Consiliul încurajează Bulgaria şi România să-şi înteţească eforturile, mai ales în privinţa domeniilor subliniate în concluziile rapoartelor interimare“, se precizează în concluziile Consiliului.

„În contextul expus mai sus, Consiliul aşteaptă cu nerăbdare rapoartele Comisiei programate pentru vara 2008, între altele luând în considerare experienţa câştigată în cadrul funcţionării acestui mecanism“, conchide comunicatul.

Raportul interimar al Comisiei Europene publicat pe 4 februarie constata întârzieri la toate cele patru obiective specifice asumate de România după aderare, în special în domeniul combaterii corupţiei la nivel înalt. În cazul în care executivul european va stabili, în raportul din iulie 2008, neîndeplinirea obiectivelor, se poate ajunge la activarea unei clauze de salvgardare prin care sentinţele româneşti nu ar mai fi recunoscute în spaţiul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS