15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGheorghe Bică, pe scaunul lui Enescu

Gheorghe Bică, pe scaunul lui Enescu

Comisarul-şef Gheorghe Bică ocupă, începând de ieri, fotoliul de şef al IPJ Dolj, acesta fiind împuternicit de chestorul Gheorghe Popa, şeful IGPR, să asigure interimatul timp de trei luni.

Şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, comisarul-şef Gheorghe Bică, a fost numit comandant interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, după ce fostul deţinător al fotoliului, comisarul-şef Georgel Enescu, a demisionat marţi din funcţie, în urma scandalurilor şi a conflictelor stradale de la Craiova. Numirea lui Gheorghe Bică în funcţie a fost făcută ieri-dimineaţă, de şeful IGPR, chestorul Gheorghe Popa, care s-a deplasat la Craiova „pentru a transpune în practică măsurile luate de MIRA şi pentru a trasa câteva obiective pentru perioada următoare“, după cum a declarat. Comisarul-şef Gheorghe Bică va asigura interimatul la conducerea IPJ Dolj timp de trei luni, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector-şef. Până atunci, va ocupa ambele funcţii de conducere, atât la IPJ Dolj, cât şi la BCCO Craiova. Reamintim că luni, la o zi după conflictul armat înregistrat în Craiova, soldat cu cinci răniţi, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a cerut schimbarea conducerii IPJ Dolj. Marţi, comisarul-şef Georgel Enescu şi-a depus demisia, acesta fiind eliberat din funcţie şi pus la dispoziţia IGPR. Chestorul Popa a explicat că fosta conducere „nu a reuşit să identifice cele mai bune metode pentru a rezolva problemele şi probabil că nu a găsit pârghiile necesare pentru a crea dispozitivele de rezolvare a problemelor“.

 

Enescu, demis de pistolari

 

Georgel Enescu a fost învestit în funcţia de inspector-şef al IPJ Dolj pe 2 aprilie 2005, în urma unui concurs organizat de IGPR, plecând atunci de pe postul de şef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate Dolj. El a fost schimbat din funcţie, după cum a precizat MIRA, pentru că poartă responsabilitatea pentru scandalurile înregistrate în ultima perioadă în Craiova.

În august 2007, în apropierea stadionului „Ion Oblemenco“ a izbucnit un conflict între două clanuri de romi, la faţa locului fiind găsite mai multe tuburi de cartuşe trase. În aceeaşi lună, un tânăr a fost împuşcat în apropierea IML, fiind trase focuri de armă şi pe holurile instituţiei.

În septembrie, acelaşi an, zeci de focuri de armă au fost trase asupra unor tineri în cartierul George Enescu, într-o răfuială între două grupuri. Tot în septembrie, două grupuri rivale de romi, Miclescu şi Poenaru, s-au bătut cu pistoale, săbii şi cuţite în cartierul Faţa Luncii, şase persoane fiind rănite. În octombrie 2007, Ştefan Cantemir Mitre a fost alergat prin Craiova de mai mulţi romi care au folosit pistoale şi săbii. În decembrie, cinci tineri i-au ameninţat cu un pistol pe agenţii de pază ai unui restaurant şi au tras focuri de armă în aer, pentru că nu le-a fost permis accesul în local. Tot în decembrie, aproximativ 100 de romi din trei familii s-au războit cu săbii, bâte şi cocteiluri Molotov, mai multe persoane fiind rănite. În ianuarie 2008, un bărbat din Craiova a fost împuşcat în picior şi altul a fost internat în spital în stare de inconştienţă, în urma unui scandal petrecut în centrul oraşului. Ultimul conflict a fost înregistrat duminică, cinci persoane fiind rănite în centrul oraşului.

 

Rezultate bune pentru Bică

 

După ce a fost numit interimar la IPJ Dolj, comisarul-şef Gheorghe Bică a spus că este conştient că mandatul său este greu, dar că „pe unde am fost am făcut treabă bună şi sper să fac acelaşi lucru şi aici“. Acesta a explicat că va urmări cât timp va fi şef al IPJ Dolj asigurarea siguranţei cetăţenilor prin împiedicarea conflictelor stradale, iar legea va fi aplicată cu mai multă fermitate de poliţişti. Gheorghe Bică a fost şef al Poliţiei Calafat, apoi adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Craiova, iar 1997 ocupă funcţia de şef al BCCO Craiova. Acesta s-a făcut remarcat după mai multe arestări spectaculoase şi acţiuni în forţă, realizate în colaborare cu poliţişti din Italia, Franţa şi Spania, în urma cărora mai mulţi infractori au ajuns în spatele gratiilor. În anul 2007, după acţiunile ofiţerilor BCCO Craiova, au fost arestaţi zeci de falsificatori de carduri de credit, traficanţi de persoane sau de minori, contrabandişti de arme şi traficanţi de droguri. Către sfârşitul anului 2006, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova au obţinut prima poziţie pe ţară la un concurs organizat de IGPR şi Asociaţia Criminaliştilor din România. Premiul a fost acordat BCCO Craiova în cadrul simpozionului internaţional „Contribuţia criminalisticii la investigarea actelor teroriste şi a altor evenimente cu consecinţe grave“, pentru activitatea depusă în anul 2006 de Brigadă.

 

„Bică poate rezolva problema“

 

Noul şef al IPJ Dolj a primit ieri numai cuvinte de laudă din partea prefectului Silviu Dumitru, care afirmase anterior că scandalurile de stradă între grupurile rivale din lumea interlopă sunt rezultatul lipsei de colaborare între poliţie şi magistraţi. Dumitru a precizat că noul şef de la IPJ poate rezolva problemele din Bănie, având în vedere faptul că acţiunile sale ca şef al BCCO Craiova au fost încununate cu succes. „E foarte ferm, e cel care poate să facă legătura între instituţiile statului şi poliţie. E şi cadru universitar, are experienţă vastă, multe acţiuni desfăşurate. Toate judeţele limitrofe i-au mulţumit la raportul anual, deci e o persoană îndreptăţită pentru acest post. Nu ştiu dacă îl mulţumeşte pentru că îşi ia nebunia pe cap“, a spus ieri prefectul de Dolj.

Cercetări

Ultimele lupte de stradă din Craiova au determinat şi schimbarea din funcţie, în toamna anului trecut, a şefului Poliţiei Municipiului Craiova. De asemenea, conform unui comunicat emis de MIRA, numeroasele evenimente stradale înregistrate în Craiova au determinat declanşarea cercetării prealabile a mai multor poliţişti cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII