26.4 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViata a 2.300 de diabetici doljeni, in pericol

Viata a 2.300 de diabetici doljeni, in pericol

Responsabilii doljeni ai Programului de Diabet se tem ca bolnavii nu vor gasi insulina in farmacii la 1 aprilie, asa cum a promis ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru ca hotarârea de guvern care ar fi trebuit sa reglementeze derularea programului national nu a fost publicata nici pâna acum in Monitorul Oficial.


Bolnavii de diabet insulino-dependent ar trebui de saptamâna viitoare sa-si procure medicamente din orice farmacie. Hotarârea a fost adoptata de guvern pe 21 martie, dar mai ramâne ca ea sa fie publicata in Monitorul Oficial. Responsabilii de punerea in practica a acestei hotarâri la nivelul judetului Dolj sustin insa ca sunt complet nepregatiti si ca programul nu va putea fi aplicat de la 1 aprilie.


Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, institutia care ar trebui sa sustina financiar programul national, nu a primit pâna acum nici o informare de la minister in acest sens. „In conditiile in care hotarârea va fi publicata pâna la sfârsitul saptamânii, va trebui rezolvate o gramada de probleme intr-un timp foarte scurt, cum ar fi modificarea programului informatic de farmacii. In momentul de fata nu stim nimic, nici legat de valoarea fondurilor sau modul in care se va face distribuirea acestora“, a sustinut Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj.


Ingrijorare


Aceeasi ingrijorare ii incearca si pe coordonatorii Programului de Diabet. Conf. dr. Maria Mota, coordonatorul medical al Programului de Diabet in judetul Dolj, sustine ca ar fi fost necesara o instruire inainte de aplicarea programului, pentru a putea fi prevenite problemele, nu putine, care ar putea sa afecteze bolnavii cu diabet avansat. „Exista foarte multe tipuri de insulina pe care farmacistii va trebui sa le obtina in timp util de la distribuitori. In plus, administrarea insulinei se face cu ajutorul seringilor care pâna acum se procurau separat. Cum isi vor procura seringile? Sa nu ne trezim ca bolnavii nu vor avea cu ce sa-si administreze insulina“, a sustinut conf. dr. Maria Mota, coordonatorul medical al Programului de Diabet.


Insulina se va gasi mai greu


Maria Mota crede ca bolnavii vor avea acces mai greu la insulina in momentul in care aceasta va fi procurata din farmaciile cu circuit deschis, ca urmare a disiparii fondurilor. „Este vorba de 2,5 miliarde de lei care erau cheltuite pâna acum pentru achizitionarea medicatiei ce se distribuia bolnavilor prin cele doua farmacii de spital din Craiova. Gânditi-va ca, de la 1 aprilie, fondurile pentru insulina vor fi impartite celor aproximativ 200 de farmacii din intreg judetul, iar bolnavul va trebui sa umble din farmacie in farmacie ca sa gaseasca insulina“, a precizat Mota.


In toata lumea civilizata, medicamentele pentru diabet sunt distribuite bolnavilor prin farmaciile cu circuit deschis. Sistemul pe care Ministerul Sanatatii vrea sa-l implementeze in România presupune dislocarea unor fonduri colosale. In Dolj sunt in prezent 2.300 de diabetici insulino-dependenti. Pentru ca farmaciile sa faca fata cererii enorme de insulina care se va inregistra inevitabil, va trebui alocate sume de ordinul zecilor de miliarde de lei, sunt de parere coordonatorii Programului de Diabet. Acestia considera ca o alternativa mai putin scumpa ar fi fost inscrierea bolnavilor pe listele unei anumite farmacii si aprovizionarea famaciilor in functie de acest aspect, lucru care necesita pregatire prealabila de cel putin o luna.


O intârziere in administrarea insulinei ii poate condamna la moarte pe bolnavi


Temerile medicilor privind functionarea Programului de Diabet sunt alimentate de consecintele pe care o intârziere in administrarea tratamentului le-ar putea avea pentru viata bolnavilor. „Nu ne putem juca noi cu viata acestor bolnavi. Spre deosebire de cei care sunt trecuti pe medicatie orala, cei care urmeaza tratament cu insulina sunt cazuri grave. O intârziere de o zi, la copii, si doua zile la adulti in administrarea insulinei inseamna moartea“, a concluzionat Maria Mota.


Pentru ca bolnavii de diabet insulino-dependenti sa nu aiba probleme cu procurarea insulinei, in judetul Dolj s-a luat din timp masura aprovizionarii farmaciilor de spital cu insulina pentru luna aprilie, pentru ca bolnavii care nu vor gasi tratamentul in farmaciile din localitatile de domiciliu sa si-l poata procura ca si pâna acum.


Precizari


Nu doar insulina va putea fi procurata din farmaciile cu circuit deschis. Medicamentele pentru bolnavii de cancer si cele necesare pentru tratamentul starilor posttransplant vor putea fi procurate potrivit aceleiasi hotarâri, adoptate de guvern pe 21 martie, din farmaciile cu circuit deschis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS