19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApa infestata la Segarcea

Apa infestata la Segarcea

Autoritatea de Sanatate Publica Dolj a interzis consumarea apei din reteaua din Segarcea, dupa ce a descoperit la analize un continut ridicat de nitrati si nitriti.


Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj au descoperit, acum câteva zile, in urma unor analize fizico-chimice, ca apa din reteaua de alimentare a locuintelor orasului Segarcea nu este potabila, având un continut mult prea mare de nitrati si nitriti. „In urma analizelor a reiesit ca apa are o concentratie foarte mare de nitrati si nitriti. Am anuntat imediat primaria orasului ca apa este improprie consumului si ca poate fi folosita doar pentru uz menajer“, a declarat dr. Ofelia Manole, seful Serviciului Evaluarea Factorilor de Mediu in cadrul ASP Dolj.


Reteaua publica de apa, contaminata


Prima masura pe care au luat-o reprezentantii administratiei locale tine de incunostintarea populatiei. „Deocamdata, prima masura pe care noi am luat-o a fost sa comunicam populatiei, prin intermediul postului local de televiziune prin cablu, ca apa de la robinete nu este potabila. In aceste conditii, toata lumea poate sa foloseasca pentru baut si gatit doar apa plata si apa minerala“, a mentionat primarul din Segarcea, Nicolae Popa.


In acest moment nu se stie nici daca apa din fântânile publice este buna de baut. „Am luat probe din 22 de fântâni publice si le-am dus la analize, sa vedem daca si aceasta are concentratia de nitrati si nitriti depasita. Pâna nu aflam rezultatul, nu recomandam consumarea apei nici din aceste fântâni, cu toate ca Autoritatea de Sanatate Publica ne-a comunicat ca problemele in cazul consumarii apei ar fi la copiii sub doi ani“, a spus primarul Nicolae Popa.


Problema apei in acest oras doljean cu peste 8.000 de locuitori este veche de zeci de ani. Sursa de alimentare a retelei de apa dateaza de peste 60 de ani si au fost intotdeauna probleme nu doar cu duritatea apei, ci si cu contaminarea ei cu nitrati si nitriti. In 1984 s-a incercat forarea in Segarcea a altor puturi la adâncimea de 80 de metri, dar si acea apa era contaminata. Dupa cum sustine si primarul orasului, rezolvarea ar fi alta sursa de alimentare cu apa: „Noi am facut un demers la Consiliul Judetean Dolj pentru a fi ajutati cu finantarea realizarii unei noi surse de apa la Belcin si asteptam raspunsul“.


Zone cu probleme


Conform analizelor facute periodic de reprezentantii ASP, exista si alte zone din Dolj cu probleme in privinta concentratiilor mult prea ridicate la nitrati si nitriti in apa nepotabila. „Astfel de probleme mai sunt la Macesu de Jos, Macesu de Sus, Cârna, Giurgita, Piscu Vechi. Inainte de 1989 existau zone bine delimitate cu astfel de probleme, pe care le stiam foarte bine. Infestarea apei era cauzata in general de utilizarea intensiva a ingasamintelor chimice pentru fertilizarea solului. Acum, insa, astfel de probleme apar si in zone unde nu ne asteptam“, a mentionat dr. Ofelia Manole.


In zonele urbane din judet, cu exceptia orasului Segarcea, situatia este buna. La Filiasi, Calafat si Bailesti, dar si in Bechet, Dabuleni ori Plenita, apa este considerata optima. In Craiova, reprezentantii ASP Dolj considera ca apa din reteaua publica este foarte buna, chiar daca uneori e tulbure. Exista insa si zone cu probleme – spre exemplu pe strada Brestei, in zona Cimitirului Bobonete -, unde sunt fântâni forate de cetateni a caror apa nu este potabila.


Pentru a evita contaminarea fântânilor, oamenii trebuie sa stie ca forarea unei fântâni trebuie sa respecte anumite reguli minime. Cea mai importanta este pastrarea unei distante de 10-30 de metri intre fântâna si closet.


Interzis copiilor


Cei mai sensibili la apa cu un continut ridicat de nitrati si nitriti sunt sugarii si copiii pâna la doi ani, care pot suferi intoxicatii grave. Tocmai de aceea, medicii le recomanda parintilor din zonele in care apa are probleme sa foloseasca pentru consum si gatit apa plata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS