19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoada la pasapoarte, meteahna doljenilor

Coada la pasapoarte, meteahna doljenilor

Lumea da buluc dimineata la Serviciul de Pasapoarte, in timp ce dupa-amiaza nu mai vine nimeni.


Vara e doar o amintire. O data cu ea s-a dus si nebunia din fata ghiseelor Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor din cadrul Prefecturii Dolj. Numarul doljenilor care solicita pasaport a scazut vertiginos in ultima vreme, ceea ce trebuia sa se soldeze cu disparitia cozilor de la ghisee. Nu s-a intâmplat insa asa.


De la anu’, un nou sediu


Ceea ce se intâmpla zilnic in fata Serviciului de Pasapoarte seamana cu cozile la carne de acum doua decenii. „Am venit de la 5.00, sa fiu primul, dar când am ajuns am vazut ca mai erau doi in fata mea“, povestea cu câteva zile in urma craioveanul Ionut M. „Sa faca astia de la Pasapoarte ceva ca sa elimine cozile si inghesuiala“, spunea vecinul de coada Emil G., atent sa nu i-o ia cineva inainte.


Ceva chiar s-a facut, insa cozile au ramas. „Ghiseele noastre de lucru cu publicul au program zilnic pâna la ora 16.00, iar martea si joia pâna la ora 18.00. Oamenii dau insa buluc dimineata, la prima ora, se inghesuie, iar dupa-amiaza, de la ora 14.00, nu mai vine nimeni. Se pare ca asta e mentalitatea românilor, pentru ca, daca se strâng mai mult de patru la coada, deja se apuca sa faca lista“, a declarat comisarul-sef Gheorghita Oana, seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor din cadrul Prefecturii Dolj.


In prezent, Serviciul de Pasapoarte Dolj are doua ghisee pentru public. In curând, probabil de la inceputul anului viitor, când se va da in folosinta noul sediu al Pasapoartelor, numarul ghiseelor se va dubla. „Activitatea noastra cu publicul se desfasoara in prezent in acelasi spatiu dinainte de 1989. Diferenta este ca atunci se eliberau lunar 20 – 30 de pasapoarte, pe când acum e vorba de câteva mii pe luna. Situatia se va schimba radical când ne vom muta in noul sediu, de lânga Liceul Energetic. Acolo vom avea o sala de asteptare imensa, de 120 mp, un ghiseu de informatii, unul pentru plati la CEC si patru ghisee de lucru cu publicul. In acest mod speram ca timpul de asteptare al solicitantilor de pasaport sa nu depaseasca 15 minute“, a mentionat comisarul-sef Oana.


Interdictiile ramân valabile


In primele noua luni ale acestui an au fost emise catre doljeni peste 34.000 de pasapoarte simple. Perioada de vârf a fost luna august, când s-au emis peste 6.000 de pasapoarte, si o noua crestere a numarului de solicitari este asteptata in perioada sarbatorilor de iarna.


Desi integrarea României in UE este aproape, nu s-a anuntat pâna in prezent nici o schimbare in privinta regimului pasapoartelor. Actualele pasapoarte ramân valabile si se vor elibera si dupa 1 ianuarie, pâna se va trece la un nou model, care inca n-a fost stabilit. Dupa 1 ianuarie ramân in vigoare si interdictiile pe care le au unele persoane cu privire la intrarea in anumite tari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS