21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgentul Defta, politist neinstruit

Agentul Defta, politist neinstruit

Seful de post din Ostroveni a scapat de acuzatia de fals in declaratia de avere, sustinând ca n-a priceput ce i se cere in formular si n-a fost instruit cum sa-l completeze.


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj l-au scos basma curata pe seful de post din comuna doljeana Ostroveni, dispunând neinceperea urmaririi penale (NUP) fata de agentul-sef principal Marin Defta cu privire la savârsirea infractiunii de fals in declaratii. Magistratii l-au crezut pe cuvânt pe Defta, care a justificat ca nu si-a trecut in declaratia de avere terenul intravilan din Dabuleni pentru ca habar n-avea cum sa completeze formularul.


Avea nevoie de explicatii detaliate


Agentul Defta a fost cercetat in dosarul nr. 270/P/2006 pentru infractiunea de fals in declaratii. Seful de post din Ostroveni nu mentionase in declaratia de avere terenul intravilan de 800 mp pe care il detine in orasul Dabuleni si pe care si-a ridicat o vila care ar putea concura cu un palat.


Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj l-au chestionat pe politist in aceasta privinta. Declaratia data de Defta la Parchet ar putea stârni zâmbete, in conditiile in care politistul a sustinut ca nu si-a trecut terenul in declaratia de avere pentru ca nu fusese instruit si nu stia cum se completeaza formularul. „Nu am trecut (in declaratia de avere – n.r.) si terenul intravilan deoarece nu am cunoscut cum se completeaza aceasta declaratie, pentru ca nu a fost nimeni care sa-mi explice modul de completare al acestei declaratii“, a declarat in scris Defta la Parchet, pe 25 aprilie. Doua luni mai târziu, pe 27 iunie, seful de post din Ostroveni a dat o noua declaratie in fata procurorilor. „Nu am fost instruiti cu privire la completarea acestei declaratii de avere si eu nu am mentionat si suprafata pe care era construita locuinta, eu intelegând ca este de ajuns sa mentionez suprafata cladirii“, a scris cu mâna lui politistul Marin Defta.


Interpretare gresita a continutului formularului


Luând de bune cele sustinute de agent, procurorul a considerat ca seful de post nu a mintit in declaratie cu intentia de a-si „dosi“ terenul intravilan pe care il detine in „buricul“ Dabuleniului, ci doar ca n-a fost suficient de inteligent sa priceapa ce scrie pe declaratia de avere, la rubrica „Terenuri“, desi sub aceasta rubrica se mentioneaza clar ca trebuie declarate si terenurile intravilane. Si pentru ca nu poti condamna un om pe motiv ca nu e suficient de instruit, procurorul a dat NUP. „S-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Defta Marin, apreciindu-se ca omisiunea de a mentiona in declaratia de avere terenul de 800 mp aferent casei proprietate personala, construita pe raza orasului Dabuleni, a fost urmarea unei interpretari gresite a continutului formularului privind declaratia de avere“, se arata intr-un comunicat al Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj.


Desi i-au spus pâna si procurorii ca trebuia sa-si treaca terenul intravilan in declaratia de avere, Defta nu a catadicsit nici pâna acum sa-si modifice declaratia. Ultima declaratie pe care a depus-o la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj este cea incompleta din data de 25.04.2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU