21.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVarianta cu noroc la limba si literatura româna

Varianta cu noroc la limba si literatura româna

Prima proba de la Testele Nationale nu le-a ridicat mari probleme candidatilor. Cei mai multi dintre elevii doljeni au iesit din sali inainte de terminarea celor doua ore de examen si au declarat ca subiectele au fost de nivel mediu.


In Dolj, din totalul de 7.205 elevi de clasa a VIII-a (dintre care 6.709 absolventi din acest an si 496 de elevi din seriile precedente) care s-au inscris la probele Testelor Nationale au raspuns prezent, ieri, la proba scrisa de limba si literatura româna, 6.950 de elevi (6.488 de elevi din seria curenta si 472 din seriile anterioare). 245 de elevi au fost declarati de comisia judeteana de supraveghere a examenului de Teste Nationale ca fiind absenti. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, prezenta la prima proba a fost relativ buna, iar subiectele elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE) au avut un grad mediu de dificultate, asa cum prevede si Metodologia de examen a Testelor Nationale. „Varianta 2 a biletului de examen le-a purtat noroc elevilor. Subiectele s-au dovedit a fi accesibile, fara un grad sporit de dificultate, asemanatoare celor de la simulare“, a spus presedintele comisiei judetene de Teste Nationale, inspector scolar general adjunct Alexandru Gâdar, din cadrul ISJ Dolj. Potrivit inspectorului scolar general al ISJ Dolj, prof. Diana Busoi, la proba de limba si literatura româna, candidatii puteau obtine cu usurinta o nota buna, chiar si cu minime cunostinte din materie.


Parintii, mai emotionati decât elevii


Emotiile probei de limba româna i-au cuprins, deopotriva, pe elevi si parinti. Timp de doua ore, cât era prevazut timpul de lucru, parintii au spus ca trec prin cele mai mari emotii din viata. „Am emotii foarte mari. Cu toate ca am un copil care s-a pregatit temeinic, imi este teama. Sincer, nici cum ma cheama nu mai stiu. Daca trece de proba asta e bine. De celelalte nu ne mai este atât de frica. Sa speram ca totul se va termina cu bine“, a spus Mariana Rusu, mama unui elev de-a VIII-a, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova. Majoritatea parintilor au adus in discutie cele intâmplate la Ministerul Educatiei si Cercetarii, unde un jurnalist a ajuns in posesia subiectelor probei de istorie. „Ne este teama de ceea ce li se poate intâmpla copiilor nostri. Nu sunt de acord cu faptul ca subiectele s-au facut cu atâta timp inainte. Este posibil ca pe undeva sa fi «transpirat» câte ceva despre continutul lor. De ce nu s-au transmis la inspectoratele scolare din tara prin internet sau altfel?! Ce garantie avem acum noi, ca parinti, ca notele vor fi date corect? Suntem dezamagiti de acest sistem“, a spus Mioara Anghel, mamica altui elev.


Proba cu basm


Gradul de dificultate mediu al subiectelor de la limba româna – basmul popular, redactarea unei scrisori si partea de gramatica – i-a facut pe candidati sa paraseasca salile de examen dupa o ora si jumatate de lucru. „De limba româna ne-a fost frica, dar am scapat. Nu ne asteptam la un astfel de subiect. A fost usor. Un pic mai dificila a fost partea de gramatica, dar nici aceea nu a fost iesita din comun“, a spus Mihaita Patru, de la Scoala nr. 31 „Theodor Aman“ din Craiova. Aceeasi parere a avut-o si elevul Dragos Pena, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova, care a spus: „Subiectele au fost mai usoare decât ma asteptam. Cred ca voi lua o nota peste sapte. Daca trec cu brio de româna, de restul nu ma tem“, a completat Dragos.


Despre continutul si gradul de dificultate al subiectului de la limba româna a vorbit si profesorul de specialitate Sanda Diaconescu. „Subiectele au fost frumoase si echilibrate. Este bine ca Ministerul Educatiei a pastrat structura de la simulare. Un pic de dificultate a prezentat partea de gramatica, dar nu a fost exagerata. Un copil bun poate obtine nota maxima“, a spus Sanda Diaconescu, profesor de limba si literatura româna.


Examen fara incidente


Potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, prima proba a Testelor Nationale nu a inregistrat nici un incident. S-a pus accentul pe legitimarea candidatilor si profesorilor supraveghetori, iar accesul elevilor in unitatile scolare a fost posibil pâna la ora 8.30. Examenul continua astazi cu proba la limba materna. Mâine, elevii vor sustine proba la matematica, iar joi absolventii vor da examen la geografie sau la istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS