10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrala termica, condamnata la autorizare

Centrala termica, condamnata la autorizare

Focul in centralele termice pe gaze fara autorizatie mai este ingaduit pâna la 30 iunie, dupa aceasta data proprietarii care nu s-au conformat riscând debransarea.


Termenul de 30 iunie 2006 pentru autorizarea centralelor termice de apartament, stabilit prin ordin al ministrului economiei si comertului, este de fapt cea de-a cincea amânare a unei perioade stabilite initial in 2002. Timp de patru ani, s-a considerat ca instalatiile pentru incalzire au ars legal gazul, daca au fost montate in baza unui proiect si a documentatiei tehnice aferente, dupa cum au declarat specialistii Distrigaz Sud, sucursala Craiova. „Amânarile au fost cauzate de faptul ca, desi exista cadrul legal in 2002, nu fusesera desemnate si unitatile care trebuia sa opereze in domeniu“, a aratat Alexandru Porojan, specialist al Distrigaz Sud.


Autorizarea centralelor pe gaze consta practic in trei etape. Societatile agreate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) verifica, la cererea proprietarului, echipamentele, intocmeste un buletin de constatare, apoi incheie un contract de service si un formular special de autorizare care vor fi inregistrate la Distrigaz Sud. Beneficiarii, la rândul lor, baga mâna adânc in buzunare. „Toate aceste actiuni costa aproximativ 4,5 milioane de lei vechi pentru o centrala de 24 Kw (obisnuita pentru un apartament – n.r.) si se repeta cel putin o data la doi ani, conform legii. Proprietarii care opteaza pentru o frecventa mai mare a verificarilor pot incheia contracte pentru autorizarea la sase luni sau la un an“, a precizat Marinela Chirca, reprezentanta unei firme din Craiova agreate de ISCIR.


Dupa 30 iunie se inchide robinetul


Institutia care, dupa 30 iunie, trebuie sa-i ia la rost pe proprietarii neconformati este Distrigaz Sud. „Noi vom sista alimentarea cu gaz metan a celor care nu au obtinut autorizatie. Aceasta este singura masura pe care o putem adopta potrivit reglementarilor in vigoare. Legea nu prevede altfel de sanctiuni, iar noi nu stim ce fac oamenii dupa ce le-am oprit gazul. Am avut multe cazuri in care, la verificari repetate, am descoperit debransati care si-au racordat singuri centralele la conducta de gaze“, a mai spus Alexandru Porojan. El a declarat ca aproximativ 60% dintre detinatorii de instalatii de incalzire pe gaze au fost deja autorizati, dar si ca o parte dintre ceilalti 40% pot sa-si ia adio de la un accept tehnic oficial: „Sunt centrale vechi care nici macar nu au fost amplasate dupa un proiect. Acelea nu vor fi niciodata autorizate“. Reprezentantii ISCIR Craiova, care tin si ei o evidenta a autorizarii centralelor termice, spun ca vor face o centralizare a acestora pâna la sfârsitul acestei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII