18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCapturi de marfuri contrafacute

Capturi de marfuri contrafacute

Oamenii legii doljeni continua lupta cu produsele contrafacute, dar si cu „steguletul galben“ acordat de UE tarii noastre la capitolul combaterii comercializarii acestor marfuri.


Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj fac razie dupa razie pentru combaterea vânzarii de produse contrafacute in centrele comerciale craiovene. Actiunile politistilor doljeni au crescut la numar dupa ce Uniunea Europeana a acordat tarii noastre steguletul galben la capitolul prevenirii si combaterii comercializarii de marci contrafacute. Numai in ultimele zile, in urma unor controale in magazinul Mercur, târgurile Banie si SUCPI, au fost intocmite sase dosare penale pentru comiterea infractiunii de punere in circulatie de produse contrafacute.


Dupa ce sâmbata au fost controlati comerciantii din magazinul Mercur, fiind intocmite trei dosare penale, ieri a fost zi cu ghinion pentru cei din complexele comerciale Banie si SUCPI. Au fost controlate cinci societati comerciale, iar in urma celor constatate au fost intocmite inca trei dosare penale pentru infractiunea de punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtând o marca identica sau similara cu o marca inregistrata si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate. De la cele trei standuri au fost confiscate 42 de perechi de blugi si 16 perechi de incaltaminte sport purtând diferite marci protejate, pentru care nu au putut fi prezentate documente de originalitate. La una dintre societatile controlate s-a constatat ca administratorul acesteia, Danut Olaru, de 45 de ani, din Craiova, oferea spre vânzare blugi purtând diferite marci protejate, printre care Prada, Armani, Diesel si Gucci, pentru care nu avea documente de originalitate.


„Vom actiona ferm pentru ridicarea steguletului acordat de UE“


Oamenii legii spun ca, desi sunt la capatul firului acestui fenomen, actioneaza pentru ridicarea steguletului galben acordat de UE. „La raportul de tara, la capitolul prevenirii si combaterii producerii si comercializarii de produse contrafacute am primit steguletul galben, echivalentul unei atentionari, ceea ce inseamna ca vom continua verificarile. Aici, in Dolj, noi suntem la capatul acestei probleme, pentru ca totul porneste de la intrarea in tara a acestor produse. Vom actiona pentru ridicarea steguletului acordat de UE. Am inteles ca suntem pe unul dintre primele locuri in tara in ceea ce priveste controalele si sanctiunile aplicate“, a explicat subcomisar Daniel Petcu, seful Biroului II al Serviciului de Investigare a Fraudelor.


Controalele ofiterilor doljeni pornesc in momentul in care se semnalizeaza comercializarea de produse contrafacute. Chiar daca, in urma controalelor efectuate, aceste produse aproape au disparut de la vânzare, oamenii legii spun ca actiunile vor continua pâna la eradicarea acestui fenomen, sanctiunile fiind drastice.


„Pe lânga sanctiunile legii, comerciantii care pun in vânzare marfuri contrafacute trebuie sa ofere despagubiri titularilor de drept ai marcilor respective. Se poate ajunge ca acestia sa ceara pentru zece perechi de blugi despagubiri de pâna la 300 de milioane de lei, suma pe care nu o pot suporta multi comercianti din Craiova“, a completat Daniel Petcu.


Legislatie


Legea privind protectia marcilor si indicatiilor geografice prevede ca punerea in circulatie, fara drept, a unui produs purtând o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la trei ani sau cu amenda de 15 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS