15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPiata, invadata de produse fitosanitare falsificate

Piata, invadata de produse fitosanitare falsificate

Politistii din cadrul Biroului Arme, Explozibili, Substante Toxice spun ca folosirea produselor fitosanitare falsificate are consecinte grave asupra plantelor, animalelor si oamenilor.


Inspectoratul de Politie al Judetului Dolj – Biroul Arme, Explozibili, Substante Toxice trage un semnal de alarma in ceea ce priveste produsele fitosanitare falsificate existente pe piata craioveana. Numai in anul 2005, mai multe societati din municipiu au fost inselate cu circa trei tone de astfel de produse, prejudiciul fiind doar in cazul unei firme de aproape trei miliarde de lei. „Din analiza datelor existente si din evenimentele anului 2005 a rezultat faptul ca se mentine la nivel ridicat interesul unor categorii de persoane pentru procurarea, comercializarea, utilizarea si traficarea in afara cadrului legal a produselor fitosanitare din grupele I-IV de toxicitate. Pericolul acestor substante deturnate din circuitul legal este cu atât mai mare cu cât, o data ajunse pe piata neagra, ele sunt falsificate favorizând aparitia unor intoxicatii grave in rândul populatiei“, a declarat comisar-sef Nelu Gruia, seful Biroului Arme, Explozibili, Substante Toxice.


Trafic cu deseuri


Cele mai intâlnite produse fitosanitare falsificate pe piata neagra craioveana sunt Mistralul, folosit pentru combaterea bolilor si daunatorilor culturilor agricole, Bravo si Tiradin 70 PUS, cu aceeasi utilizare.


In cursul anului 2004 au fost prinsi Ionel B., din Craiova, care plasa produse falsificate pe piata, si Costel P., din localitatea Oravita, Caras-Severin, care il aproviziona pe primul. In anul 2005 au cazut in mâinile oamenilor legii Nelu B. si Ion R., ambii din Craiova, care comercializau produsul Mistral contrafacut. In fapt, cei patru cumparau deseuri ale produselor fitosanitare, de regula fiind vorba de produse expirate, le amestecau cu multa apa atât cât sa aiba mirosul produsului respectiv si le ambalau in recipiente noi. Dosarele penale deschise pe numele lor pentru comiterea infractiunii de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor se afla in cercetare la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj.


„Cetatenii trebuie sa inteleaga ca folosirea unor astfel de produse pune in pericol oamenii, plantele si animalele. In cursul anului trecut s-a inregistrat un caz in judetul Olt, când oamenii au tratat culturile din solarii cu produse cumparate din Dolj si au distrus toata cultura, iar cei care au folosit substantele s-au intoxicat“, a mentionat Nelu Gruia.


Pentru prevenirea producerii unor astfel de evenimente, politistii le recomanda agentilor economici si utilizatorilor produselor de uz fitosanitar sa le cumpere numai de la distribuitorii autorizati si sa ceara declaratia de conformitate si certificatul de calitate al oricarui produs cumparat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS