21.8 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCriminal periculos scapat de la Poiana Mare

Criminal periculos scapat de la Poiana Mare

• Baloi fusese declarat nebun si internat dupa ce, cu un an si jumatate in urma, si-a decapitat tatal • Ca sa nu plece „cu mina goala“, si-a luat cu el un prieten, internat tot la Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri de Siguranta din Poiana Mare dupa comiterea unui furt

Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri de Siguranta din Poiana Mare – Dolj este din nou in centrul atentiei, dupa ce un criminal periculos a plecat nestingherit din aceasta unitate, unde era internat in urma savirsirii unui omor. Constantin Baloi, de 25 de ani, din comuna mehedinteana Simian, ajunsese la Spitalul Poiana Mare in urma cu circa un an si jumatate, in baza unei sentinte judecatoresti din 22.07.2003, dupa ce, in luna martie a anului trecut, isi ucisese tatal.

Plictisit de statul in spital si, probabil, de mincarea „foarte buna“ – dupa cum sustin cadrele medicale – oferita celor internati in aceasta unitate sanitara cu regim special, schizofrenicul Baloi s-a gindit sa plece. Ceea ce a si facut, in cursul zilei de marti, fara ca nimeni sa incerce sa-l opreasca. Mai mult decit atit, n-a plecat singur, ci a luat cu el si un prieten – pe Petrisor Daniel Birta, de 20 de ani, din comuna doljeana Unirea, care se afla si el in spital dupa o acuzatie de furt calificat, fapta pe care ar fi savirsit-o tot fara discernamint, din cauza unei boli psihice.

Cind politistii au aflat ca doi bolnavi psihic au evadat din Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri de Siguranta din Poiana Mare, au luat imediat masuri pentru depistarea lor. Au fost dati in urmarire generala, procedindu-se totodata la supravegherea atenta a domiciliilor acestora.

Baloi a fost declarat nebun dupa ce si-a decapitat tatal

Constantin Baloi, de 25 de ani, din satul Dudasul Cernetiului al comunei mehedintene Simian, fusese internat dupa ce, in martie anul trecut, si-a ucis cu singe rece tatal. Pe 27 martie 2003, in urma unor discutii contradictorii purtate cu tatal sau, Constantin Baloi l-a ucis cu bestialitate, decapitindu-l. La scurt timp dupa ce a fost trimis in judecata pentru omor calificat, tinarul a fost declarat nebun si internat in Spitalul din Poiana Mare.

Rudele tinarului nu isi imagineaza modul in care acesta a reusit sa scape din unitatea medicala si acuza totodata conducerea spitalului de neglijenta. „Nu stiu ce l-a indemnat sa plece de acolo. Inainte de crima, el era linistit. Acum ne este frica, iar copiii sint de-a dreptul traumatizati. Nu stiu ce sa mai zic. Spitalul nu este o institutie bine pazita. Nu stiu ce institutie e acolo“, a spus Aurelia Zaharescu, matusa lui Constantin Baloi.

Intr-o scrisoare trimisa rudelor, in luna septembrie a acestui an, Constantin marturiseste ca regreta fapta comisa, ca isi viseaza tatal ajuns in Rai si ca dupa iesirea sa din spital intentioneaza sa se calugareasca la o manastire din judetul Alba. „Regret amarnic ce am facut (…) Eu ies la 35-36 de ani din inchisoare si nu o sa mai am copii care sa-mi poarte pacatele (…) Am vrut sa ma sinucid intr-o zi, mi-am infipt un ac mare in inima si, ca prin minune, nu am murit (…) Mie nu-mi trebuie nimic. Eu, cind o sa scap din spital, ma voi duce la manastire sa ma calugaresc…“, le-a scris Constantin Baloi rudelor, semnind in final „cu drag, va scrie al vostru amarit si nenorocit, Costi“.

Prins dupa patru zile de la evadare

La scurt timp dupa ce au reusit sa fuga, cei doi bolnavi psihic au spart un magazin de pe raza comunei doljene Unirea, au furat 700.000 de lei, apoi fiecare si-a vazut de drum. Ajuns cu microbuzul in Mehedinti, Constantin Baloi intentiona sa viziteze mormintul tatalui sau. A cumparat o coroana de flori, insa nu a mai apucat sa faca acest gest, pentru ca a fost prins de politisti.

„Baloi Constantin a fost dat in urmarire generala si astazi (vineri – n.r.) a fost prins. In prezent, el este la Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti“, a declarat subcomisarul Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al IJP Mehedinti. Dupa finalizarea cercetarilor, Constantin Baloi va fi reinternat in Spitalul din Poiana Mare.

Cel de-al doilea evadat nu a fost inca prins, fiind cautat in continuare de politisti. Ramine de vazut ce masuri vor fi luate impotriva salariatilor Spitalului de Neuropsihiatrie si Masuri de Siguranta din Poiana Mare, vinovati de faptul ca doi bolnavi psihic periculosi au reusit sa plece nestingheriti din aceasta unitate sanitara care are regim de penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS