14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii de alimente cer taxarea inversă a TVA

Producătorii de alimente cer taxarea inversă a TVA

Firmele din industria alimentară cer guvernului ca taxa pe valoarea adăugată să se plătească doar la sfârşitul ciclului, în timp ce între furnizor şi firma cumpărătoare să se practice taxarea inversă. Teoretic, alimentele ar trebui să se ieftinească. De anul acesta, lovitura este dată firmelor aflate în insolvenţă, pentru că nu mai pot practica taxarea inversă.

Taxarea inversă a TVA este cerută explicit de producătorii din industria alimentară. Procedura presupune ca TVA să nu mai fie evidenţiată pe facturile care circulă între furnizor şi client, ci ambii să anuleze TVA prin practicarea taxării inverse, urmând ca această taxă să fie percepută de la consumatorul final. O astfel de procedură ar scuti firmele de la multe cheltuieli şi ar conduce la menţinerea preţurilor produselor alimentare sau chiar la scăderea preţurilor. Cel puţin aşa stau lucrurile în teorie. Patronatele din industria alimentară solicită taxarea inversă a TVA pentru ca producătorii de alimente să rămână cu bani pentru investiţii sau alte activităţi şi să nu mai fie nevoiţi să plătească TVA. De asemenea, sindicaliştii din această industrie afirmă, pe de o parte, că din cauza obligaţiilor actuale legate de TVA evaziunea este de 50% din producţia de carne, lapte, pâine şi legume şi că taxarea inversă ar presupune diminuarea pieţei negre şi menţinerea locurilor de muncă din branşă. Pe de altă parte, cei din industria alimentară sunt de părere că taxarea inversă ar face ca preţurile alimentelor să nu mai crească, prin simplul fapt că se aplică TVA doar la sfârşitul ciclului. Cu alte cuvinte, producătorul nu ar mai evidenţia TVA pe factură, intermediarul (comerciantul) nu ar mai plăti către furnizor, ci va percepe TVA-ul doar de la consumatorul final, bani pe care îi va plăti la stat firma în cauză (intermediarul). Produsele ar putea pleca de la producător cu 19% mai ieftine. Şi Fiscul agreează ideea taxării inverse, pentru că simplifică multe aspecte, însă rămâne de văzut dacă propunerea se va concretiza sau nu într-un act normativ.
„Scopul taxării inverse este acela de a fi ajutată firma plătitoare de TVA să nu mai achite către furnizor taxa, iar plătitorul de TVA evidenţiază taxa la vânzarea către beneficiarul final. La toate tranzacţiile intracomunitare se aplică taxarea inversă de către beneficiar, iar furnizorul nu plăteşte TVA. Către acest aspect se pot îndrepta lucrurile“, a precizat directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Singura condiţie este ca ambele firme (furnizor şi beneficiar) să fie înregistrate ca plătitoare de TVA.

Taxarea inversă, eliminată în multe domenii

Cu toate că la tranzacţiile intracomunitare se practică pe scară largă taxarea, în ultimii ani, taxarea inversă a fost scoasă din legislaţie în fiecare an. De la 1 ianuarie 2008 nu mai există taxare inversă la tranzacţiile cu terenuri, iar de la 1 ianuarie 2009 s-a scos şi de la construcţii. Potrivit OUG nr. 109/2009 privind modificarea şi completarea Codului Fiscal pe 2010, singurele operaţiuni pentru care se mai aplică taxarea inversă sunt: pentru livrarea de deşeuri şi materii prime secundare rezultate din prelucrarea acestora, respectiv pentru livrarea de masă lemnoasă.

Firmele aflate în insolvenţă, afectate de TVA

Potrivit Codului Fiscal, de la începutul anului 2010 taxarea inversă nu mai poate fi practicată de către firmele aflate în procedură de insolvenţă (dar care mai au activitate), cu o singură excepţie. Finanţiştii spun că nu mai este posibilă taxarea inversă pentru „bunurile şi/sau serviciile livrate ori prestate de sau către persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă, cu excepţia comerţului cu amănuntul“.
Legiuitorul a stabilit ce se întâmplă dacă firmele aflate în insolvenţă anul trecut au emis facturi parţiale sau au acordat avansuri unor parteneri de afaceri. Pentru facturile parţiale emise în 2009 se practică în continuare taxarea inversă, iar pentru diferenţa care se achită anul acesta se aplică TVA în mod normal, ca la orice societate comercială. Societăţile aflate în insolvenţă trebuie să factureze cu TVA, dar şi partenerii lor de afaceri trebuie să evidenţieze taxa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII