17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExecutarea silită este posibilă doar cu acordul instanţei

Executarea silită este posibilă doar cu acordul instanţei

Instanţa trebuie să încuviinţeze executările silite, potrivit noilor prevederi ale Codului de Procedură Civilă. Până acum existau foarte multe contestaţii la executări „din cauză că executorul dădea interpretări personale“, susţine cineva din branşă. Contractele de credit şi cele de leasing au rămas învestite cu titlu executoriu.

Guvernul a adoptat recent Ordonanţa de Urgenţă nr. 42/2009 pentru modificarea Codului de Procedură Civilă (CPC) în ceea ce priveşte executarea silită. Aceasta, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât că prevederile Codului de Procedură Civilă privind începerea executării silite fără acordul instanţei sunt neconstituţionale. Actul normativ a intrat în vigoare pe 15 mai, fapt care a produs deja primele efecte la Judecătoria Craiova. Cum se procedează de acum înainte? „Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel. Acesta va solicita de îndată instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv“, a spus Irina Oprea, manager al companiei de consultanţă Professional Consulting din Craiova.

Executorii răsuflă uşuraţi

Executorul Constantin Ivanovici spune că a fost nevoie să se revină la vechea formă, când instanţa încuviinţează executarea silită, din cauză că „existau multe contestaţii la executare pentru că executorul dădea interpretări personale“. Acesta a explicat faptul că executorul trebuia să administreze probe în aplicarea unei executări, aspect ce ţinea de atributul instanţei, motiv pentru care este mai bine în forma actuală a CPC, recent adoptată: „Pe vechiul Cod de Procedură, când se scosese încuviinţarea instanţei, rămânea la latitudinea executorului să stabilească dacă este prescris titlul executoriu, dacă era în competenţa sa teritorială. Acum s-a revenit la normal“.

Vor fi tergiversate executările

În opinia lui Ivanovici, prin OUG nr. 42/2009 se vor înregistra şi efecte negative referitoare la executările silite. Acestea se vor întinde pe o perioadă şi mai mare decât în prezent. „Pentru orice act de executare, executorul va trebui să dea încheiere debitorului şi debitorul o poate contesta. Deci trebuie să treacă un timp pentru a da posibilitatea debitorului să conteste, ceea ce înseamnă tergiversare. Se vor încheia foarte greu dosarele de executare pentru că din nou vor fi tot felul de contestaţii“, a mai spus executorul Constantin Ivanovici.

124 de dosare de executare la Judecătoria Craiova

Judecătoria Craiova a înfiinţat două complete noi care se ocupă numai de dosarele de executare şi care au devenit funcţionale pe 20 mai. Acestea îşi desfăşoară activitatea doar miercurea şi vinerea. Începând cu 20 mai şi până miercuri, la cele două complete de la Judecătoria Craiova „s-au înregistrat 124 de dosare de executare, din care au fost soluţionate 64“, anunţă conducerea instanţei menţionate. De asemenea, încheierile prin care se soluţionează aceste cauze pot fi atacate cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, informează Judecătoria.

Creditele bancare, executate silit

Executorii judecătoreşti susţin că nu toate executările silite trebuie să treacă pe la instanţă. Contractele de credite bancare, precum şi cele de leasing sunt învestite cu titlu executoriu, „dacă sunt încheiate în faţa unui notar, în formă autentică şi se precizează că sunt învestite cu titlu executoriu“, susţine Constantin Ivanovici.
 

Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc dacă legea nu prevede altfel. Acesta va solicita de îndată instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv“.
Irina Oprea, manager la Professional Consulting
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII