17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarea executare bancară

Marea executare bancară

Băncile anunţă că execută în mare forţă datornicii care nu-şi plătesc la timp creditele de nevoi personale negarantate cu ipotecă, mergând până la a executa bunurile personale ale clienţilor restanţieri. Deşi băncile susţin că au măsuri dure de recuperare, nici unui român nu i-a fost luat televizorul sau frigiderul din casă.

Numărul restanţierilor către bănci este din ce în ce mai mare, iar ponderea o deţin creditele de nevoi personale negarantate. GdS a aflat cum încearcă să recupereze băncile creditele neperformante de nevoi personale, negarantate. Instituţiile bancare justifică prin faptul că astfel de proceduri sunt de durată şi la foarte multe credite neplătite la timp abia a început procedura de executare, deci nu se poate spune cu exactitate rata de recuperare. Cum procedează însă banca dacă restanţierul nu are nici salariu, nici bunuri personale sau a plecat în străinătate?

Executorul bancar – „specie“ în plină evoluţie

Marile bănci au propriile departamente de executori bancari. Aici ajung creditele de recuperat după ce banca a epuizat metodele amiabile de recuperare a debitului de la client. Apoi se declanşează executarea debitorului, iar la creditele negarantate cu ipotecă forma cea mai la îndemână este poprirea pe salariu. Multe bănci apelează şi la firme de recuperare a creanţelor. „Clientul este urmărit nonstop până ce banca îşi recuperează creditul. În primul rând, persoana care nu-şi achită împrumutul intră în evidenţa Biroului de Credit şi nu va mai lua un împrumut şapte ani. În al doilea rând, executorul bancar îl va urmări pe debitor, chiar dacă acest lucru presupune să-i facă reţineri de bunuri personale. Mai întâi se învesteşte contractul cu titlu executoriu, iar executorul bancar îl execută pe datornic“, spun surse din cadrul Raiffeisen Bank. „Dacă respectivul debitor care are un credit de nevoi personale neperformant nu este proprietar de bunuri, atunci i se face poprire pe salariu, iar dacă are bunuri se poate ajunge până la executarea bunului respectiv. La persoanele juridice pot fi executate bunurile personale ale administratorului sau asociaţilor dacă se dovedeşte în justiţie că patronii au atentat la patrimoniul firmei“, susţin surse din cadrul BRD. La această bancă există o formă de conciliere chiar şi pe parcursul executării silite: „Dacă persoana îşi ia un angajament de plată, atunci se suspendă executarea silită până la proba contrarie“. Şi BCR insuflă ideea că nu este de glumit cu banca. „Eu nu cred că băncile vor executa bunurile din casă, pentru că nu văd unităţi bancare care să-şi deschidă magazine de vechituri pentru a vinde frigidere şi televizoare, ci băncile se vor îndrepta către bunuri imobile. Cunosc şi cazuri când o bancă a executat casa unei persoane pentru o sumă mult mai mică de recuperat. Aşa va fi chiar şi la creditele de nevoi personale negarantate. După ce clienţii au fost chemaţi la conciliere şi după ce trec 90 de zile de la data restanţei, atunci începe executarea cu executor bancar“, a precizat directorul de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru.

„Nu îi vom lua oala cu sarmale“

Reprezentanţii altei bănci spun că procedurile de recuperare a creditului sunt de durată. „Nu îi vom lua oala cu sarmale sau frigiderul din casă, ci există metode prin care să recuperăm debitul. Recuperarea prin executare este un proces de durată, un dosar poate să dureze mai multe luni“, a spus un reprezentant al Băncii Transilvania. Cu tot aplombul băncilor care se întrec în scheme de recuperare a creditelor neplătite la termen, nici unul dintre bancherii locali nu a putut spune dacă până acum s-a recuperat vreun bun personal de la clienţii restanţieri cu credite de nevoi personale fără garanţii. De asemenea, nici un bancher nu a precizat clar care este rata de recuperare a creditelor neperformante.

Executările silite, la mâna recuperatorilor

Societăţile de colectare a debitelor au păreri împărţite. Unele spun că orice contract de credit este executoriu, altele susţin că încearcă, mai întâi, pe cale amiabilă. „Majoritatea creditelor de nevoi personale sunt negarantate. Potrivit Legii nr. 99/1999, contractul de credit (chiar şi în cazul creditelor negarantate) este titlu executoriu. Astfel, în cazul în care debitorul nu respectă obligaţiile contractuale (nu mai plăteşte ratele), creditorul poate începe procedura executării silite“, a spus Georg Kovacs, director executiv al EOS KSI Romania SRL. „Noi nu avem posibilitatea să intrăm la debitor în casă. Colectorul de debite nu execută. El încearcă pe cale amiabilă să recupereze debitul datorat băncii. De executarea silită se ocupă numai executorul judecătoresc“, a spus Iulian Urban, care deţine o firmă de recuperare a creanţelor.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII