18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSpeculaţiile afectează bursa

Speculaţiile afectează bursa

Ratingul negativ acordat României de agenţia Fitch a dus la deprecierea indicilor bursieri, deşi valoarea tranzacţiilor a crescut săptămâna trecută.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută pe piaţa de capital din România a crescut cu 21%, ajungând la 137 de milioane de lei. Lichiditatea a fost ajutată de vânzările cu titluri BRD şi SIF Moldova, acestea acumulând 13,61% din valoarea totală tranzacţionată. Toţi indicii bursieri s-au depreciat, scăderile fiind cuprinse între 2,83% pe indicele BET şi 4,52% – pentru BET-FI.

Cele mai mari aprecieri au fost consemnate de titlurile UCM Reşiţa – care au urcat cu 11,43%, urmate de Oltchim Râmnicu Vâlcea, care au câştigat 11,11%. La polul opus s-au situat acţiunile Maillis Romania, care au pierdut 14,94%, urmate de cele ale Carbochim, cu o depreciere de 11,24%.

Lunea trecută a adus o apreciere pentru toţi indicii, continuându-se astfel evoluţia pozitivă de la sfârşitul săptămânii trecute. Au urmat însă patru zile consecutive de corecţie, indicele SIF-urilor fiind cel mai afectat, pierzând din valoare 7,5%. Scăderile au avut ca punct de plecare decizia agenţiei de rating Fitch, de a încadra România într-o categorie de risc mai ridicată, ca urmare a vulnerabilităţii sistemului financiar pe fondul creşterii accelerate a creditării şi a aprecierii leului din prima jumătate a anului trecut.

„Atitudinea speculativă a investitorilor prezenţi în acest moment în piaţă explică de ce la primul semnal negativ piaţa reacţionează foarte rapid, amplitudinea scăderilor fiind mai mare decât în mod normal. O retrospectivă a ultimelor opt luni ne determină să constatăm că, deşi trendul pieţei este descendent, volatilitatea preţului a scăzut pe parcursul ultimelor două luni, acest lucru datorându-se cu precădere zonei de suport foarte puternice, unde se află piaţa.

Raportările financiare trimestriale pe principalele instituţii financiare din SUA pot avea însă ca efect, în situaţia unor rezultate negative, o spargere a zonei de suport actuale, nefiind imposibilă o accentuare a scăderilor la BVB“, a precizat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.

La sfârşitul săptămânii trecute, principalele societăţi din Oltenia tranzacţionate la BVB înregistrau următoarele cotaţii: SIF Oltenia – 2,82 lei/acţiune, Electroputere – 0,78 lei/acţiune, Automobile Craiova – 22,8 lei/acţiune, Mercur Craiova – 50 lei/acţiune, Şantierul Naval Orşova – 11 lei/acţiune, Artrom Slatina – 29,4 lei/acţiune, Alro Slatina – 7,35 lei/acţiune.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU