26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii învaţă să fie competitivi

Oltenii învaţă să fie competitivi

Pentru că în acest moment competitivitatea Olteniei este sub semnul întrebării, cei implicaţi în dezvoltarea regională au găsit câteva soluţii pentru schimbarea acestei situaţii.

„Conform datelor statistice procesate în 2005, din păcate, Oltenia nu este o regiune competitivă – este pe locul şapte din opt. În timp ce Regiunile Bucureşti – Ilfov şi Vest se detaşează, restul e o masă critică, diferenţa dintre ele fiind de câteva sutimi“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia. În încercarea de a găsi o soluţie pentru creşterea performanţelor regionale în ceea ce priveşte dezvoltarea instituţională, poziţia competitivă şi absorbţia fondurilor structurale în regiune, ADR SV Oltenia împreună cu Asociaţia Grupul de Economie Aplicată (GEA) au organizat la Craiova seminarul „Competitivitatea regională în contextul Agendei Lisabona“, organizat în cadrul proiectului GOF „Romania – Building Regional Assessment Capacity in Line with the Lisbon Agenda“, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii. La acesta au fost invitaţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, precum şi ai întreprinderilor mici şi mijlocii.

 

„Decalajul nu trebuie privit ca un dezavantaj“

 

Una dintre ideile subliniate de organizatori în cadrul acestui seminar a fost că acest decalaj nu trebuie primit neapărat ca un punct în minus de către olteni. „Decalajul nu trebuie privit ca un dezavantaj, ci ca un motiv în plus pentru a atrage finanţări“, a spus Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, care a explicat că aceasta a fost şi ideea pentru Programul Sectorial al Competitivităţii, potrivit căruia, acolo unde sunt decalaje mai mari trebuie daţi bani mai mulţi. Acesta a explicat că şansele tuturor celorlalte regiuni, cu excepţia Bucureştiului, de a se dezvolta după 2013 este cu atât mai mare cu cât Capitala va ieşi din cursa pentru fonduri. „Din 2013, Bucureştiul nu va mai putea accesa fonduri structurale. Banii vor fi redistribuiţi, deci pentru restul regiunilor vor fi mai mulţi bani“, a mai spus Voinea.

 

Soluţii pentru creşterea competitivităţii în judeţ

 

Soluţiile propuse de specialişti pentru reducerea decalajului nu s-au oprit însă aici. „Putem reduce acest handicap printr-o absorbţie a fondurilor europene, investirea eficientă a banului public şi adoptarea unei strategii de tragere a investitorilor străini“, a afirmat Marilena Bogheanu, care a precizat că autorităţile publice locale au un rol major în atragerea investitorilor („fiecare localitate ar trebui să aibă un plan multianual de cumpărare a terenurilor“). Altă soluţie ar fi şi reducerea birocraţiei şi separarea mediului de afaceri de sfera politică. „În momentul în care economicul va fi separat de politic, abia atunci vom putea spune că economia Doljului merge“, a declarat Dumitru Silviu, prefectul judeţului Dolj, care şi-a manifestat nemulţumirea pentru faptul că tinerii nu au iniţiativă. În plus, acesta a spus că este destul de sceptic în ceea ce priveşte implementarea unor proiecte în judeţ deoarece, cu anumite excepţii, „majoritatea satelor sunt lăsate într-o moleşeală“.

 

„Din cele 17 obiective ale Agendei Lisabona, România îndeplineşte doar unul“

 

Legat de competitivitatea regională, alt subiect dezbătut pe larg la seminarul organizat ieri a fost şi Agenda Lisabona. „Imediat după integrare s-a pus problema care e strategia noastră postaderare. Ei bine, avem o strategie, dar nu propusă de România, ci de Comisia Europeană – Agenda Lisabona“, a afirmat directorul executiv al GEA. El a explicat că aceste obiective trebuie îndeplinite de statele membre până în 2010. „Din cele 17 obiective ale Agendei, România îndeplineşte doar unul (poluarea sub limita UE), din lipsa procesului de industrializare. Începem însă să ratăm şi acest obiectiv“, a adăugat Liviu Voinea, care a subliniat că trebuie să conştientizăm importanţa Agendei Lisabona, ale cărei obiective, asumate şi de România, sunt mai uşor de îndeplinit la nivel regional decât la nivel naţional. Cu toate că regiunile din România nu sunt încă monitorizate în cadrul acestui program, GEA a elaborat un Manual de Evaluare a Competitivităţii Regionale care a fost distribuit participanţilor la seminarul organizat ieri.

Ce este Agenda Lisabona

Agenda Lisabona, important program european de dezvoltare, este reflectarea gândirii strategice pentru economie şi societate la nivel comunitar. „Agenda urmăreşte să promoveze creşterea economică bazată pe cunoaştere şi invocare, să facă din Europa un loc mai atractiv pentru investiţii şi muncă şi să ofere locuri de muncă mai multe şi mai bune“, a afirmat Marilena Bogheanu, care a explicat că, prin această Agendă, UE şi-a propus ca Europa să devină o piaţă importantă la nivel mondial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU