15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGaură de 7.200 de miliarde la fisc

Gaură de 7.200 de miliarde la fisc

Fiscul a reactualizat recent lista datornicilor către bugetul de stat, pe care figurează cu sume mari nume importante ale economiei doljene. Debitele acestor societăţi, în mare parte greu de recuperat, se ridică la peste 9.000 de miliarde de lei vechi. Conducerea finanţelor doljene crede că doar 15 – 20% din creanţe pot fi recuperate.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent lista actualizată a societăţilor comerciale care înregistrează debite către bugetul consolidat al statului. Printre firmele aflate în topul datornicilor se află şi unităţi doljene cunoscute. Cea mai mare dintre ele este ELECTROPUTERE Craiova, o societate în proces de privatizare pentru care statul a primit deja cinci oferte din partea investitorilor interesaţi. Aceasta înregistrează debite în valoare totală de 1.154,6 miliarde de lei vechi, însă măsurile de executare silită sunt suspendate până la finalizarea privatizării. Viitorul investitor va trebui să preia şi povara acestor datorii, pe care guvernul nu le poate şterge. Altă societate cu datorii importante la bugetul de stat, aflată şi ea în proces de privatizare, este AVIOANE Craiova, unde debitele actuale se ridică la 106,9 miliarde de lei vechi. Nici unităţile din cercetare-dezvoltare în agricultură nu stau bine din punct de vedere financiar. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Şimnic are debite cumulate de 105, 24 miliarde de lei vechi, iar Staţiunea de Dezvoltare Pomicolă Craiova – 28,91 miliarde de lei vechi. În ultimul caz, conducerea unităţii speră să acopere o parte din datorii din litigiile comerciale câştigate. Cea mai mare sumă ar urma să provină de la omul de afaceri Adrian Mititelu, după cum a precizat Marin Diaconeasa, directorul staţiunii. „Din 1996, de când ne-am înfiinţat, nu s-au plătit aceste obligaţii. O să ne transformăm în societate comercială, vindem activele, ne privatizăm şi cu asta, basta. Avem foarte mulţi bani de recuperat, vreo 20 de miliarde, de la Adrian Mititelu, împotriva căruia am câştigat recent un litigiu“, a precizat Diaconeasa.

Speranţe slabe de recuperare a debitelor

Printre debitori se află şi o regie a primăriei craiovene, cea care administrează domeniul public al oraşului. De la RAADPFL statul are de recuperat creanţe de 30,71 miliarde de lei vechi. Alte societăţi importante aflate pe listă sunt COMCEREAL Dolj – 54,17 miliarde de lei vechi, CEREALCOM Dolj – 14,8 miliarde de lei vechi, Transporturi, Utilaj Construcţii (TUC) – 11,71 miliarde de lei vechi, MAT Craiova – 5,7 miliarde de lei vechi şi GEASOL SA – 4,57 miliarde de lei vechi. În fine, din lista datornicilor mai menţionăm Asociaţia Sportivă Clubul de Fotbal Universitatea Craiova – cu 43,35 miliarde de lei vechi.
Fiscul doljean are de recuperat de la societăţile din judeţ creanţe în valoare totală de peste 9.000 de miliarde de lei vechi, însă conducerea instituţiei este de părere că o mare parte din sume nu mai pot fi recuperate, din diverse motive. „Doar 15 – 20% din aceste datorii se pot recupera cert. O mare parte din societăţi sunt moarte, nu mai au nimic executabil în patrimoniu, iar patronii sunt plecaţi în străinătate“, a precizat Silviu Dumitru, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aceasta înseamnă că aproape 7.200 de miliarde pot fi pierdute pentru totdeauna de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII