19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua legislaţie a frânat cursa înarmării

Noua legislaţie a frânat cursa înarmării

Numărul doljenilor care solicită poliţiei autorizaţii pentru pistoale neletale a scăzut de cinci ori după intrarea în vigoare, în urmă cu o lună, a unei legi stricte privind regimul armelor şi muniţiilor.

 

Aproximativ 100 de persoane fizice primeau săptămânal autorizaţie, în urmă cu o lună, pentru a deţine legal arme neletale. Nu există însă o evidenţă a pistoalelor deţinute fără acte, cumpărate din state precum Bulgaria şi introduse ilegal în ţară. În martie însă, guvernul a aprobat o ordonanţă prin care a impus criterii stricte privind deţinerea armelor neletale, printre care cazierul judiciar, avizul psihologic şi o fişă medicală tip. Consecinţa noii reglementări în Dolj a fost scăderea bruscă a numărului de notificări depuse la Biroul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), până la 20 pe săptămână. „După introducerea noilor norme, a scăzut numărul solicitărilor de notificare. Foarte mulţi le-au depus, dar nu au mai venit să ridice dovezile notificărilor din cauza noilor prevederi ale legii“, a declarat comisar-şef Nelu Gruia, şeful AEST.

De la pistol luat cu buletinul, la dosar

Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor în România prevedea că o armă neletală din categoria E, respectiv puşti sau pistoale cu aer comprimat ori bile de cauciuc, sau din categoria F, unde intră pistoalele cu gaze, putea fi deţinută legal în baza unei notificări depuse la poliţie, unde era necesar numai un act de identitate. Ordonanţa de guvern nr. 26 din 17 martie 2008, care a modificat legea amintită, obligă persoanele fizice care doresc să cumpere arme neletale să întocmească un dosar ce cuprinde o fişă medicală tip, avizul psihologic de la un cabinet de specialitate şi cazierul judiciar, toate acestea pe lângă dovada notificării şi chitanţele de la Trezorerie aferente taxelor de cumpărare şi înregistrare a armei. În ceea ce priveşte cazierul judiciar, chiar dacă acesta este „curat“, poliţia face verificări în evidenţele sale deoarece anumite fapte se pot prescrie.

Ori scoţi permisul, ori arma devine bibelou

Aproximativ 1.650 de doljeni apar în evidenţele IPJ Dolj ca deţinători legali de arme. Dintre aceştia, 900 de persoane au puşti sau pistoale cu aer comprimat ori cu bile de cauciuc.

Circa 750 de oameni posedă pistoale cu gaze. Indiferent de categoria armei, toţi sunt obligaţi să intre în legalitate, în sensul obţinerii unui permis de armă tip B, care le conferă dreptul de a purta şi folosi arme de foc şi muniţii. Perioada de graţie acordată proprietarilor de arme neletale de către guvern expiră la jumătatea lunii septembrie. După acest termen, legea interzice portul şi folosirea acestora fără permis, în caz contrar, fapta fiind considerată infracţiune. „Deocamdată, numai 70 – 80 de persoane fizice din cele înregistrate s-au prezentat la noi pentru a obţine permisul. Fără acest act, cei care posedă arme neletale nu vor avea decât dreptul de a le deţine, fără posibilitatea de a le scoate din casă“, a explicat Gruia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII