16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal Iubirea nu cade niciodată

Iubirea nu cade niciodată


Sâmbătă – o zi cu soare, tânără şi plină de iubire. În curtea mică a Bisericii „Sf. Nicolae“ din Craioviţa, patru corturi s-au întins încă de dimineaţă. Şi, începând cu ora 9.00, zeci de tineri din Craiova au început să se adune sub ele. Veseli, frumoşi, îmbrăcaţi tinereşte, de vârste şi şcoli diferite, de condiţii diferite, cu nume diferite atârnate la gât: Cristina, Marian, Tudor, Ionuţ, Luiza, Corina, Ileana… Un singur lucru îi asemăna: cartea de rugăciuni, pe care o ţineau în mâini, simbol al credinţei care îi uneşte şi al iubirii pe care veniseră s-o dezbată aprins.
Erau tinerii din grupurile parohiale şi din asociaţiile de tineret creştin-ortodox din Craiova. Se întâlneau, pentru a doua oară, să se vadă, să discute, să recite, să se joace de-a artiştii, să se felicite şi să se premieze. Dar, mai ales, să răspundă la câteva întrebări arzătoare, la care majoritatea tinerilor nu ştiu ce să spună: ce este iubirea? De câte feluri este iubirea? Cum simţi tu iubirea lui Dumnezeu şi cum îi răspunzi? Dacă iubirea nu cade niciodată, de ce există atâta suferinţă din dragoste? Mistere pe care o mână de tineri au reuşit să le dezlege sâmbătă, în curtea mică a unei biserici.

Nu din cărţi, ci din suflet

„Iubirea este o lumânare care împărtăşeşte altor lumânări lumină şi, în acelaşi timp, nu-şi împuţinează lumina sa. Trebuie să ţinem aprinsă lumina iubirii şi să o oferim tututor. Să oferim astfel iubirea noastră altora, pentru că, spune Cartea Sfântă, dar din dar se face Rai. În felul acesta, putem să ne construim Raiul nostru de pe pământ, pe care să îl gustăm toată viaţa, până închidem ochii. Să fie iubirea o pregustare a Raiului, pe care nădăjduim cu toţii să îl cunoaştem la un moment dat…“  
„Iubirea o simt şi îi răspund oferind iubire celorlalţi, mulţumind, rugându-mă, făcând fapte de milostenie. Îi răspund prin păstrarea poruncilor, prin aşteptarea vieţii veşnice, prin păstrarea harului lui Dumnezeu în mine, în suflet şi în minte“.
„Iubirea este durere şi suferinţă, iar de durere şi suferinţă nu este nimeni cruţat. Dragostea te face însă să treci peste ele, să supravieţuieşti. Dragostea lui Dumnezeu este foc care arde. Nu mistuieşte, ci înalţă, oferă putere. Trebuie să ştim să distingem Erosul, iubirea erotică de Fileo, iubirea filială, şi cealaltă – iubirea Agapo, milostivă, de aproapele tău, de cel căruia îi este sete şi îi dai apă, îi este foame şi îi dai o bucată de pâine sau îi dai bani să-şi ia bilet de autobuz dacă tu ai, iar el nu. Sunt frumoase amândouă“.
„Cum iubeşti? Prima dată, fizic. Acesta este un lucru clar şi limpede pentru toată lumea. Că-ţi place cum arată celălalt, că-ţi plac ochii sau mâinile, în primul rând, eşti atras fizic de persoana respectivă. Atunci apare pasiunea. Pe măsură ce înaintezi în relaţie, începi să-i descoperi sufletul şi caracterul. Şi dacă eşti pregătit să le accepţi, dacă poţi face asta, abia atunci apare iubirea!“.
„Iubirea este pasiune, gelozie, dăruire, sinceritate, grijă, încredere, respect, acceptare, libertatea de a alege, datorie sfântă, iubirea este Dumnezeu şi Dumnezeu este totul. Nu poate exista viaţă fără iubire. Iubirea e rugăciune, dăruire şi smerenie. Iubirea este ceea ce ne defineşte ca fiinţe umane. Este cunoaştere de sine şi uitare de sine, descoperirea celui de lângă tine. Sacrificiu, iertare. Iubirea se simte, nu se vede, iubirea este minune, nu are limite…“.
„Iubirea este necondiţionată, nemărginită şi îi răspunzi prin grija faţă de cei de lângă tine, faţă de părinţi, copii, prieteni, soţie. Există iubire faţă de Dumnezeu, iubire de aproapele tău, iubire de bogăţie, avere, obiecte, bani, nu toate la fel de pure, de inocente. Dar uneori sunt la fel de puternice…“.

Felicitaţi de ÎPS Teofan

Fiecare întrebare a născut răspunsuri, fiecare răspuns a stârnit discuţii aprinse. La fiecare din cele patru grupuri, comentariile s-au înlănţuit, s-au contrazis. Fie din experienţa proprie, fie din simpla analiză a realităţii, tinerii au reuşit să atingă subiectul arzător al vârstei. Cu o pauză de masă de numai o oră, întâlnirea a continuat cu reunirea echipelor şi extragerea concluziilor esenţiale. A urmat un program artistic, fiecare grup parohial prezentând câte o scenetă pe tema iubirii. În jurul amiezii, atmosfera s-a destins şi mai mult cu jocuri şi concursuri interactive, la finalul cărora câştigătorii au fost premiaţi. Spre final, tinerii craioveni au primit felicitările şi cuvântul bisericii rostit chiar de ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Întâlnirea s-a încheiat cu îmbrăţişări de iubire, felii de tort aniversar şi, desigur, rugăciunea de mulţumire pentru o sâmbătă frumoasă, plină de dragoste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII