19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce a fost demis Buruiană?

De ce a fost demis Buruiană?

Revocarea cu iz politic a directorului de la Compania de Apă „Oltenia“ are justificări legate de lucrări îndoielnice sau achiziţii şi cheltuieli care ridică semne de întrebare

Începând de ieri, Compania de Apă „Oltenia“ (CAO) are un nou şef. Directorul general Doru Buruiană a fost revocat din funcţie de Consiliul de Administraţie al acestei instituţii, în urma unei fulminante şedinţe ce a avut loc luni după-amiază, iar atribuţiile de conducere au fost preluate de directorul tehnic, Dan Roşu. Membrii Consiliului de Administraţie nu au vrut să comenteze în nici un fel decizia luată. La rândul său, directorul demis a spus: „Nu comentez nimic despre această hotărâre a Consiliului de Administraţie până când nu mă voi consulta cu un avocat şi voi ataca în instanţă această decizie“.

Decizie cu iz politic

La prima vedere, hotărârea ar putea părea una politică. O asemenea interpretare ar fi normală din moment ce Doru Buruiană, fost pedelist, e acum la UNPR, ba chiar îndeplineşte funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale în partidul lui Antonie Solomon, iar Consiliul de Administraţie este dominat de pedelişti. Mai precis, cinci din cei şapte membri sunt la PDL. Concret, preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă este Iulian Diaconu, director zonal la firma de pază Interguard Grup, dar şi vicepreşedinte al PDL Craiova. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte: Elena Simion, secretar executiv al PDL Craiova; Cristian Creţu, angajat RAT Craiova şi membru PDL; Bogdan Ciocoiu, director executiv adjunct la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL (fief pedelist) şi secretar executiv la PDL Craiova; Adrian Popa, membru PDL Craiova.
Pe lângă cei cinci pedelişti, din Consiliul de Administraţie mai fac parte Sever Bordu, reprezentantul Primăriei Craiova, şi Alin Mitrică (PSD), administratorul public al judeţului Dolj şi reprezentant al Consiliului Judeţean Dolj.
De la şedinţa de luni a lipsit Sever Bordu, iar ceilalţi şase au votat în unanimitate pentru revocarea lui Buruiană, astfel că măsura nu poate fi considerată una exclusivă a PDL contra UNPR, ci o decizie cu care a fost de acord şi pesedistul din consiliu.

Lucrări nefinalizate, dar achitate

Dacă ar fi să ne luăm după ceea ce i s-a imputat lui Buruiană în şedinţa Consiliului de Administraţie a CAO, demiterea acestuia pare justificată. Acuzaţiile sunt substanţiale. Printre acestea se numără „nefinalizarea, dar raportarea ca încheiate, a lucrărilor din programul ISPA privind branşamentele de apă, existând şi la această dată branşamente duble (conducte vechi şi noi)“. Au fost date aici drept exemple: bulevardul Oltenia, străzile Războieni, Vişeu, Sadu, Bega, Râşnov, aleile Râşnov, Borsec, Sinaia, Brânduşa, Olteţ, Dâmboviţa, Romain Rolland ş.a. Consiliul de Administraţie i-a mai reproşat şi „efectuarea din dispoziţia directorului general a unor extinderi de reţele de apă şi canal fără ca acestea utilităţi să intre în competenţa Companiei de Apă Oltenia“. A fost dată aici, drept exemplu, Sala Polivalentă, unde nu a existat o comandă fermă din partea Primăriei Craiova, care avea obligaţia să asigure aceste utilităţi, iar lucrarea a fost efectuată fără să fie prinsă în planul de investiţii aprobat de Consiliul de Administraţie.
Lui Buruiană i s-a reproşat şi „cheltuirea banilor din bugetul CAO în afara prevederilor bugetare“, mai precis faptul că a achiziţionat două maşini –  inclusiv acea Dacia Duster utilizată pentru deplasările directorului general – fără măcar să informeze Consiliul de Administraţie, darămite să ceară şi aprobarea pentru cumpărarea lor. O altă „bilă neagră“ din partea Consiliului de Administraţie vizează „neexecutarea creanţelor pe care CAO le are de recuperat de la Regia de Termoficare Craiova şi, de asemenea, nerecuperarea cheltuielilor de executare achitate deja executorului judecătoresc“. E vorba, se pare, de vreo… 80.000 de lei, plătiţi executorului Iacob Mircea pentru o executare… neexecutată.
Fostul director general a fost muştruluit şi pentru faptul că angajaţii CAO au ieşit pe străzi să cureţe zăpada. Acţiunea, altfel lăudabilă, n-a fost însă una voluntară, aşa cum li se spunea ziariştilor la momentul respectiv, ci a fost derulată în timpul orelor de program, iar salariaţii cu pricina au fost plătiţi normal, ca şi când şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu. Consiliul de Administraţie a considerat însă că „obiectul de activitate al CAO este altul“, deci acţiunea trebuia făcută fie după program, fie angajaţii nu ar fi trebuit plătiţi pentru deszăpezire.
Forul decizional al CAO a mai reţinut în sarcina lui Doru Buruiană atât „încheierea nejustificată de noi contracte de muncă pentru persoane ieşite la pensie, fără avizul Consiliului de Administraţie, care are atribuţiuni de stabilire a politicii de personal“, cât şi – mult mai grav – „recepţionarea eronată a lucrărilor de reabilitare stradală, precum în cazul străzilor Târnava şi Gorjului din cartierul Catargiu, în sensul că aceste străzi figurează ca fiind readuse în situaţia anterioară în urma lucrărilor, adică pavate cu piatră cubică, ori ele sunt acoperite cu pietriş, nisip sau piatră concasată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS