Voluntariatul ca mod de viață, la „Aman“La Biblioteca Județea­nă „Alexandru și Aristia Aman“ avem de-a face zi de zi cu voluntari. Mulți voluntari. Cum spațiile de care dispune biblioteca sunt generoase și sunt dotate, exceptând curtea instituției, cu tehnologie de ultimă oră, nu e deloc surprinzător afluxul de tineri și studenți care includ biblioteca în activitățile de planificare și desfășurare a numeroase proiecte. Fie în interes personal, studiu, documentare și aprofundare, fie în folosul comunității, mulți dintre tinerii, studenți străini, veniți în orașul nostru ajung inevitabil la bibliotecă. Indiferent dacă obiectul șederii lor la Craiova constă în definitivarea studiilor universitare sau desfășurarea unor activități și campanii de voluntariat, studenții străini ajung, mai devreme sau mai târziu, la bibliotecă unde găsesc multiple resurse de informare, un spațiu primitor și deschis, dar și multă ospitalitate.
Dacă cei care aleg biblioteca pentru studiu individual și informare studiază Medicina, Literele sau Științele Politice la Craiova, cei care desfășoară activități de voluntariat o fac în cadrul programului KROMATIKON, un proiect Erasmus+ de tipul Serviciul European de Voluntariat, prin care se urmărește promovarea mobilității și a competențelor interculturale în rândul tinerilor.
Mai mulți voluntari din țări precum Spania, Portugalia, Macedonia, Estonia, Turcia și Italia au desfășurat la Craiova, în cadrul programului Erasmus+, o serie de activități interactive dezvoltate special pentru elevii din localitate. Atât la American Corner, cât și în cadrul celei de-a doua ediții a Târgului de Turism al Olteniei, voluntarii KROMATIKON au derulat mai multe sesiuni de informare și dezbatere pe marginea unor teme precum literatura, muzica, arta culinară sau limba engleză. Finalitatea vizată s-a concentrat în direcția unei mai mari deschideri față de lectură, bunele maniere și activitățile de informare și educare, teme pe care voluntarii le-au prezentat cu titlul de moduri de viață productive. În afara activităților propriu-zise, voluntarii KROMATIKON au frecventat biblioteca și în alt scop. Cu sprijinul bibliotecarilor, tinerii au consultat manuale electronice, au organizat întâlniri tematice și au participat la evenimentele culturale derulate în instituție.
Davide Grillo, coordonatorul voluntarilor, originar din Italia, este persoana care a coordonat toate activitățile desfășurate la bibliotecă de cei de la KROMATIKON. Ca unul care înțelege rostul și utilitatea menirii de bibliotecar, însăși mama sa practicând această nobilă meserie în Italia, tânărul voluntar a ținut să sublinieze principalele experiențe la care a luat parte, starea de spirit de la bibliotecă și satisfacția lucrului împinit. „Suntem la finalul unei perioade pline. Bilanțul grupului nostru este unul special. În primul rând la bibliotecă, dar și în câteva unități de învățământ din Craiova și din localitățile învecinate, m-am implicat, alături de colegii mei, în tot ceea ce ține de promovarea deschiderii față de valorile umane comune, față de învățarea limbii engleze sau respectul cuvenit valorilor europene. Rămânem cu o impresie favorabilă în urma experienței de la bibliotecă. Am întâlnit sute de copii curioși, dornici să învețe și să discute. Practic, la capătul acestei experiențe, am avut privilegiul de a ne simți împliniți. Publicul nostru, elevii din Craiova și nu numai, a fost minunat. Mulțumim Bibliotecii «Aman» și, în special, secției American Corner, doamnei Carmen Tica, pentru îndrumare, bunăvoință și seninătate. Ați fost partenerii de care am avut cea mai mare nevoie“, a declarat Davide Grillo.
Studenții Erasmus+ au pus bazele unui necesar set de bune practici la bibliotecă. Pentru că proiectul în sine este structurat în trei grupe de voluntari, primele două încheindu-și cu succes activitatea, la bibliotecă a ajuns cel de-al treilea și ultimul grup de voluntari. Va exista, așadar, continuitate și vor fi derulate noi activități pentru elevii din Craiova și nu numai.
Proiectul KROMATIKON este coordonat de Asociația Națională de Dezvoltare Continuă a Tineretului din România (ANDCTR). Voluntarii care au desfășurat activități la bibliotecă sunt: Davide Grillo, Isabella Mileti și Cristina Nunes.

Galerie foto


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

24 octombrie 2017

Handbal (f): SCM Craiova va întâlni Debrecen în Cupa EHF

Echipa feminină de handbal SCM Craiova și-a aflat astăzi adversara din turul 3 al Cupei EHF. Elevele lui Bogdan Burcea vor juca cu formația ungară Debrecen. Manșa tur va fi pe 11 sau 12 noiembrie, iar returul o săptămână mai târziu.

Sumarul ediției de marţi, 24 octombrie 2017

Actualitate

» Directorul general interimar al CFR SA şi-a dat demisia după ce trenul ministrului Transporturilor a întârziat aproape o oră
» Petre Tobă, la DNA
» Circulaţie restricţionată pe Transfăgărăşan
» Felix Stroe anunţă că îl va demite pe şeful CFR SA. Trenul cu care ministrul transporturilor a mers la Deva a întârziat aproape o oră
» Ziua Națiunilor Unite, sărbătorită astăzi
» Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 se reuneştea astăzi pentru a discuta răspunsul primit de la SRI
» Începe pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, în Bucureşti
» UPDATE Un tir care a derapat blochează traficul pe un sens între judeţele Vâlcea şi Sibiu
» Codul galben şi codul portocaliu de ploi şi vânt sunt valabile până în această seară

Publireportaj

» Eveniment de animare dedicat potențialilor beneficiari, entități publice și ONG-uri, pentru accesarea măsurilor din SDL GAL Sudul Gorjului

Dolj

» UPDATE Craiova: Sute de pasageri sunt blocaţi pe Aeroportul din Craiova din cauza vremii nefavorabile
» Dolj: O femeie din Daneţi a fost accidentată mortal în timp ce îşi ducea copilul la şcoală
» Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătorit la Craiova
» CNAIR: 20 de oferte pentru proiectarea și execuția primelor două tronsoane ale drumului expres Craiova – Pitești
» Sistemul care încurajează lenea ia amploare Catane, comuna care trăiește din ajutoare sociale
» Judecat pentru uciderea unui craiovean cu baioneta
» Acoperișurile inventariate, asociațiile amendate
» Drumul Craiova – Pitești, ultimul asalt
» Din nou „Împreună pentru sănătatea satelor noastre“
» Trăiesc într-o casă prăbușită și au nevoie de ajutor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Tineri surprinşi de poliţie în timp ce spărgeau un apartament
» Gorj: Peste 20 de mineri, în greva foamei la CEO
» Firma care a cumpărat Avi Instant Târgu Jiu anunţă o investiţie de câteva milioane de euro
» Francezii de la Rostramo încep activitatea în luna decembrie
» Atelier de lectură pentru bolnavii de cancer
» Judeţul Gorj riscă să rămână fără forţă de muncă bine calificată
» 79 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor“

Mehedinţi

» Mehedinţi: Prins de poliţie cu o armă neletală pe care o deţinea ilegal

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova va întâlni Debrecen în Cupa EHF
» Singapore WTA: Caroline Wozniacki, următoarea adversară a Simonei Halep. Meciul va avea loc miercuri
» Nouă medalii naționale pentru luptătorii craioveni
» Nu le-a mers bine „elitelor“
» Obligatoriu calificare!

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top